21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCopii educaţi cu înjurături şi violenţă

Copii educaţi cu înjurături şi violenţă

S-au dus vremurile în care poveştile bunicilor mângâiau copilăria şi visele copiilor. Acum sunt la modă violenţa, personajele de desene animate monstruoase, roboţii-terminatori, Robot Boy, Ben 10, Gemenii Cramp… Îngrijorător este faptul că acestea predomină în programele TV dedicate micuţilor, influenţând dezvoltarea lor.
Ultimul studiu realizat de studenţii Facultăţii de Sociologie din Bucureşti, comandat de reprezentanţii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CAN), a evidenţiat statistici îngrijorătoare. Posturile de desene animate difuzează în medie 20 de acte de violenţă pe ora de emisie, cea mai difuzată violenţă fiind cea de tip fizic. Din acealaşi studiu reiese că postul de desene animate cel mai agresiv este Cartoon Network, care difuzează în medie 27 de acte de violenţă pe oră, adică aproximativ unul la două minute, urmat de Jetix şi Minimax. La cel din urmă, care emite şi în România, calomniile, înjurăturile, scandalul sunt la loc de cinste, iar la Jetix, de exemplu, pe lângă violenţa fizică şi verbală, copiii „se călesc“ de la vârste fragede cu calomniile, exploziile devastatoare, accidentele extrem de dure. Topul violenţei în desene animate este ocupat de „Spioanele“, „Marsupilami“ şi „Alpha Teens on Machines“. La Cartoon Network, cele mai vizionate sunt fetiţele Powerpuff, dar şi personajele care ne-au mângâiat copilăria – Tom şi Jerry sau Scooby Doo.

Copiii, la psihoterapeut

Nici micuţii doljeni nu au rămas imuni la influenţa desenului animat violent difuzat pe micile ecrane. „Desenele animate stresează, vin cu violenţă la pachet“, au spus psihologii. „Dobitocule, tâmpitule, handicapatule, am să te distrug, îţi rup fălcile!“ este doar una dintre replicile personajelor de desene animate difuzate de canalele TV dedicate copiilor. „În ultima săptămână am avut la terapie numeroşi copii. Doar într-o zi am avut ca «pacienţi» trei micuţi cu sindrom acut de stres. O fetiţă, de exemplu, se îngrăşase inexplicabil cu 12 kilograme, alt copilaş a fost adus de mama sa cu dureri insuportabile de stomac, agresivitatea văzută în desene amplificându-i starea. Alt exemplu este al unui băieţel care şi-a îngrijorat părinţii după ce acesta i-a adresat mamei următoarele cuvinte: «Eşti o nemernică, te voi extermina!». În urma discuţiei pe care am purtat-o cu copilul, am aflat că aceste cuvinte aparţin unui personaj de desene animate“, a menţionat Gina Chiriac, psihoterapeut la Centrul de Sănătate „Sfântul Grigorie Decapolitul“ din Craiova.

Atenţie la ce programe se uită micuţii!

Copiii, în special preşcolarii, sunt lipsiţi de modele. Din păcate, părinţii craioveni nu dispun de timpul liber necesar pentru a-şi supraveghea micuţii, iar soluţia ideală găsită de aceştia este televizorul, considerând greşit că odrasla este în siguranţă. „Părinţii trebuie să ia în considerare faptul că nu orice desen animat este neapărat şi educativ, constructiv pentru copilul lor. Ei trebuie să-şi facă timp să cenzureze copiilor programele TV care difuzează acte de violenţă. Preşcolarii, în principal, au un comportament imitativ şi orice exemplu negativ le poate influenţa dezvoltarea“, a adăugat Gina Chiriac.

Apel la Parlamentul European pentru stopa-rea desenelor violente

Nici politicienii nu stau deoparte. Un grup de deputaţi PD-L în Parlamentul European a depus joi o declaraţie scrisă prin care solicită Comisiei Europene soluţii la problema emisiunilor şi a desenelor animate cu conţinut violent, difuzate în orarul de audienţă accesibil minorilor.

În vizorul CNA

Desenul animat „Veveriţe sinucigaşe“ a intrat joi în atenţia Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), care a hotărât să notifice televiziunea AXN, OFCOM, principalul for de reglementare în domeniul audiovizual din Marea Britanie, şi Comisia Europeană cu privire la conţinutul violent al acestuia.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII