13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBoc: Demnitarii să strângă cureaua!

Boc: Demnitarii să strângă cureaua!

Premierul Emil Boc a declarat luni seară, în cadrul emisiuni Naşul, moderată de Radu Moraru, că a cerut ca 20% din cheltuielile bugetare pe anul 2009 să fie utilizate pentru investiţii şi a luat la ţintă salariile şi pensiile de lux.

 

Emil Boc a precizat că una dintre măsurile economice pe care le-a luat după ce a ajuns la Palatul Victoria a fost de a pune ordine în sistemul bugetarilor de lux şi „încercarea de a realiza un act de dreptate, în raport cu ceea ce plăteşte cetăţeanul, prin impozite şi taxe, în materia salariilor bugetare de lux“. Şeful executivului a exemplificat cu cazul directorului de la Transporturi, Noapteş, care a fost demis de ministrul Berceanu.

„Ordinul a fost pus în aplicare imediat după 1 ianuarie, astfel încât dânsul, în acest moment, nu este angajat al Ministerului Transporturilor. Poate şi ca o consecinţă a faptului că prima măsură pe care am luat-o, repet, în privinţa bugetarilor de lux, a fost de a-i readuce cu picioarele pe pământ. Adică, ştiţi de salariile de 30.000 de euro, 40.000 de euro, de 50.000 de euro pe lună, pe care toată opinia publică le-a cunoscut“, a afirmat premierul Boc, la postul de televiziune b1.

Întrebat de ce guvernul a hotărât să ia decizia, de a interzice cumulul pensiei cu salariul, premierul a explicat că sunt multe inechităţi în sistemul de salarizare şi pensionare şi că există o discrepanţă majoră între contribuţia pe care o persoană o are la sistemul public de pensii şi pensia efectivă pe care o primeşte. Totodată, şeful executivului a spus că această lege nu a vizat actorii sau medicii. „Această ordonanţă nu era pentru medici, profesori, actori… şi nu va fi pentru asemenea persoane, care oricum au venituri mici şi îşi cumulează aceste resurse ca să facă faţă traiului de zi cu zi. Ţinta noastră a reprezentat-o şi o reprezintă, repet, pensia de lux, care este cumulată cu salariul de lux şi, evident, de aici să putem realiza şi economii la bugetul de stat“, a spus primul-ministru.

 

„În 2008, România a înregistrat cel mai mare deficit bugetar de după ‘89“

 

Premierul Boc a explicat că executivul întârzie cu proiectul de buget pe 2009 deoarece „bugetul Tăriceanu“ a fost retras de la parlament pentru că acest proiect nu „mai are nici un contact cu realitatea de astăzi, este în afara tuturor prevederilor care se leagă de creşterea economică, de deficitul bugetar, de veniturile la bugetul de stat“.

„Nu se corela cu ceea ce a analizat vechiul guvern, în anul 2008, şi nu se corela cu prognozele pentru anul 2009, aşa cum sunt ele, oficiale, în prezent, date de Comisia Naţională de Prognoză.(…) Vreau să ştiţi că elaborarea unui buget, în condiţii normale, începe în luna iulie şi se termină în octombrie, când se depune la parlament, pe procedura legală. Deci, e vorba de iulie, august, septembrie – trei luni, când se lucrează la proiectul de buget. Noi, după ce am ajuns la Palatul Victoria, am fost nevoiţi să retragem proiectul de buget pe care l-am găsit şi care, repet, nu are nici un fel de corelare cu situaţia de astăzi şi o să vă spun de ce“, a spus el.

„Am avut în anul 2008 o creştere economică de 7,8%. În aceste condiţii, de plus 7,8%, avem un deficit bugetar de 5,2%. Ce înseamnă asta pentru cei care nu se pricep în cifre? Înseamnă că guvernul trecut, guvernul Tăriceanu a cheltuit cu 6,7 miliarde de euro mai mult decât a încasat. Deci, practic, acei bani, 6,7 miliarde de euro, guvernul trecut i-a cheltuit în plus faţă de ceea ce a adunat din resurse“, a declarat acesta, explicând că în 2008 România a înregistrat cel mai mare deficit bugetar după 1989.

Totodată, premierul a explicat că guvernul Tăriceanu, deşi şi-a propus să atragă, în 2008, 2,87 miliarde de euro din fondurile europene, a reuşit să acceseze numai 764 de milioane.

„Deci mai puţin cu 2,1 miliarde de euro, mai puţin decât s-a programat. Asta demonstrează incapacitatea unui guvern de a ţine cont de interesul României, de interesul naţional, pentru că banii aceştia europeni sunt acolo, dar nu sunt cheltuiţi. Nu au fost atraşi, deşi existau în Uniunea Europeană, cu posibilitatea de a atrage. Deci, din acest punct de vedere este un dezastru“, a declarat el.

 

Prioritară va fi infrastructura

 

Întrebat ce măsuri se pot lua pe fondul crizei economice, premierul a spus că executivul a dat deja primul semnal: demnitarii trebuie să strângă cureaua. Boc a explicat, de asemenea, că a cerut ca la elaborarea bugetului aproximativ 20 la sută din banii bugetului să fie alocaţi spre investiţii în transport – autostrăzi, infrastructura din educaţie, sănătate şi în reabilitarea termică a blocurilor.

„Am cerut centuri ocolitoare, pentru că ştim bine cum stau oraşele României, sugrumate de trafic. Se duc aceşti bani în infrastructura din educaţie, în infrastructura din sănătate, se duc în reabilitarea termică a blocurilor – un proiect la care acest guvern ţine foarte mult – reabilitarea termică a blocurilor de locuit. Sunt 89.000 de blocuri în România unde, datorită faptului că nu sunt izolate termic cum trebuie, cetăţeanul plăteşte cu 30-35% mai mult în fiecare lună la factură“, a mai spus premierul.

 

Premierul Boc a mai spus că actualul cabinet este unul „omogen“

 

„Am încredere în ministrul Sârbu. Chiar săptămâna trecută am adoptat o hotărâre de guvern cu privire la nişte subvenţii care nu au fost plătite de guvernul Tăriceanu pentru fermieri, şi sunt peste 180.000 de fermieri care trebuie să ştie că, datorită iniţiativei domnului Sârbu, vor avea acces la banii pe care ar fi trebuit să-i primească anul trecut pe subvenţiile din agricultură. Şi vom merge în continuare cu această politică, bani pe care îi vom plăti din bugetul agriculturii pe anul 2009“, a conchis Boc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS