11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalObama va fi învestit marţi

Obama va fi învestit marţi

Aproximativ două milioane de oameni vor participa, potrivit aşteptărilor, la învestirea preşedintelui Barack Obama, pe 20 ianuarie, când securitatea va fi asigurată de aproape 20.000 de poliţişti, relatează AFP.
Câştigător la alegerile prezidenţiale din 4 noiembrie în faţa adversarului său republican John McCain, democratul Barack Obama, de 47 de ani, este al 44-lea preşedinte al Statelor Unite. El va moşteni de la administraţia lui George W. Bush două războaie şi o criză economică fără precedent, după cea din anii ‘30.

Număr record de participanţi

Ţinând cont de capacitatea primului preşedinte de culoare de a aduna mulţimi în timpul campaniei, autorităţile se aşteptau ca între patru şi cinci milioane de persoane să sosească în capitală, însă numărul a scăzut ulterior la 1,5-2 milioane. Numărul de persoane prezente va rămâne totuşi un record: publicul cel mai numeros prezent vreodată la Washington a fost în 1965, la învestirea succesorului lui John F. Kennedy, Lyndon Johnson, când au participat la ceremonie 1,2 milioane de persoane.
Festivităţile se vor desfăşura pe durata a patru zile, începând de pe 17 ianuarie, ziua în care Barack Obama va sosi la Washington venind din Philadelphia, aşa cum a făcut înaintea lui alt preşedinte american, Abraham Lincoln.
Ele vor culmina cu ziua de marţi, 20 ianuarie, când Barack Obama va depune jurământul pe Biblia pe care Lincoln a făcut acelaşi lucru, în 1861. Democratul va susţine un discurs pe treptele Capitoliului, sediul Congresului american, în faţa susţinătorilor săi reuniţi pe Mall, esplanada lungă de trei kilometri din faţa clădirii.
13.000 de persoane vor defila între Capitoliu şi Casa Albă, printre care se vor număra fanfare şi corpuri militare. Centrul oraşului, cu o suprafaţă de nouă kilometri pătraţi, va fi sub supraveghere atentă. Şi în centru, şi pe majoritatea podurilor, circulaţia va fi interzisă.

Ceremonie de 75 de milioane de dolari

Zece ecrane gigantice, o sută de difuzoare, 8.000 de poliţişti (cu o mie mai mult decât la ceremonia de învestire a lui George W. Bush) şi 11.500 de militari se vor ocupa de organizarea mulţimii. Costurile ceremoniei se ridică la 75 de milioane de dolari, sumă obţinută prin donaţii. „Hotelurile sunt ocupate în întregime şi toate limuzinele au fost închiriate pe o distanţă de 100 de kilometri“, a anunţat preşedintele Camerei de Comerţ din Washington, Jim Dinegar.
Unii proprietari şi-au închiriat casele vizitatorilor care vor veni special pentru această ocazie, iar entuziasmul nu a dispărut, în pofida faptului că presa susţine că va fi o capitală foarte aglomerată. „Nu cunosc pe nimeni care să-şi fi închiriat casa pentru ceremonia de învestitură“, a spus Grace Steckler, care a încercat fără rezultat să-şi închirieze locuinţa aflată în apropiere de Capitoliu, în schimbul sumei de 1.200 de dolari pe noapte.
Festivităţile vor lăsa locul mai multor baluri oficiale şi altor câteva sute organizate de biserici, de colectivităţi sau de comunităţi etnice.
Metroul, care va funcţiona cu program special, va fi cu siguranţă foarte aglomerat şi „nu va putea transporta două până la trei milioane de persoane“, a avertizat Lisa Farbstein, angajată la compania de metrou din Washington. „Dacă nu locuiţi departe, încercaţi să veniţi pe jos“, a spus ea. Pe de altă parte, cicliştii vor încuraja folosirea bicicletelor şi oferă servicii gratuite de staţionare în apropiere de Mall.
Singura necunoscută rămâne vremea, care ar putea strica sărbătoarea.

Obama, de la mesagerul speranţei la profetul vremurilor dificile

Barack Obama s-a transformat, după alegerile prezidenţiale din 4 noiembrie, din mesagerul speranţei în profetul timpurilor grele cu care se vor confrunta Statele Unite, dacă planul său de relansare a economiei nu va fi implementat rapid.
„Este evident că situaţia este foarte gravă. Ea se deteriorează, iar acest lucru presupune luarea de urgenţă a unor măsuri“, a declarat săptămâna trecută preşedintele american ales, adăugând că recesiunea ar putea duce la o rată a şomajului care să depăşească 10%. „Există visuri americane care sunt amânate pentru mai târziu, la care se renunţă din cauza contextului economic“, a adăugat Obama. „Relansarea nu va veni imediat şi este probabil ca lucrurile să se înrăutăţească, înainte de o ameliorare a situaţiei“, a avertizat el în timpul discursului său săptămânal difuzat sâmbătă pe site-ul youtube.

„S-ar putea să nu reuşim să ajungem la liman“

Prin victoria din 4 noiembrie, Obama a adus o notă de optimism care începe deja să se evapore, în contextul în care viitorul preşedinte al Statelor Unite i-a avertizat pe americani să nu se aştepte la miracole. „Drumul va fi lung. Lupta va fi grea. S-ar putea să nu reuşim să ajungem la liman într-un an sau chiar într-un mandat, dar pentru America nu am fost niciodată atât de plin de speranţă că vom reuşi“, a declarat Obama.
Din noiembrie, stadiul în care se află economia s-a agravat, după ce 500.000 de persoane şi-au pierdut locurile de muncă luna trecută şi în condiţiile în care este prevăzut un deficit bugetar de 1.200 de miliarde de dolari.
Schimbarea de retorică a lui Obama reprezintă o dovadă a faptului că administraţia sa este conştientă că se va confrunta cu cea mai gravă criză din Statele Unite din ultimele decenii.
„Administraţia Obama se va afla oficial la conducere peste câteva zile, în unele dintre cele mai dificile circumstanţe pentru un nou preşedinte din ultima jumătate de secol“, a declarat liderul grupului democrat din Camera Reprezentanţilor, Steny Hoyer. „Două războaie, o situaţie în cel mai bun caz semnificativ instabilă în Orientul Mijlociu şi o criză economică ieşită din comun în ţară“, a rezumat Hoyer contextul actual.
Ţinând cont de aceste circumstanţe, Obama vrea să-i convingă pe americani de provocările mari cu care se vor confrunta şi, în acelaşi timp, să sublinieze că această criză a apărut în timpul mandatului lui George W. Bush.
Cu câteva zile înainte de ceremonia de învestire din 20 ianuarie, este în interesul lui Obama să pună accent pe situaţia economică gravă. Preşedintele ales insistă asupra dificultăţilor pe care le traversează ţara sa, cu scopul de a convinge politicienii să adopte rapid planul său masiv de relansare a economiei, care provoacă scrâşnete de dinţi în Congres.

Şomaj record în ultimii 16 ani

El încearcă astfel să joace un rol asemănător celui al lui Franklin D. Roosevelt, care a devenit preşedinte în 1933 în plină criză financiară şi bancară şi care s-a folosit de interviurile radiofonice pentru a duce naţiunea spre timpuri mai bune. „Am traversat deja momente ca acesta (…). Şi sunt încrezător că, dacă ne vom aduna şi vom apela din nou la marele spirit american, vom înlătura provocările vremurilor noastre şi vom scrie următorul mare capitol al istoriei noastre“, a dat asigurări Barack Obama.
Planul pe care viitorul preşedinte doreşte să-l implementeze cât mai curând posibil este în valoare de 800 de miliarde de dolari, în contextul în care rata şomajului a crescut în luna decembrie la 7,2%, cel mai ridicat nivel din ianuarie 1993 până în prezent. În total, 2,6 milioane de persoane şi-au pierdut locurile de muncă în Statele Unite, o proporţie record după 1945.

NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII