10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalStudenţii ameninţă cu pichetarea primăriei

Studenţii ameninţă cu pichetarea primăriei

Banii din burse le ajung cu greu pentru cazarea în cămin. Sperau să obţină abonamente de transport în comun gratuite, însă promisiunile primite le-au fost spulberate. Au trecut la ameninţări: primesc abonamente subvenţionate de Primăria Craiova sau pichetează instituţia locală.

După ce profesorii au ameninţat că vor ieşi în stradă în semn de protest dacă nu vor primi majorările salariale promise, iată că a venit şi rândul studenţilor. 20 ianuarie este data până la care reprezentanţii Convenţiei Organizaţiilor Studenţeşti (COS) Craiova dau răgaz municipalităţii până la pichetarea primăriei. Studenţii sunt decişi: ori vor primi subvenţia de 50% promisă pentru abonamentele pe mijloacele de transport în comun, ori vor face grevă generală.

 

Totul sau nimic

 

Până la sfârşitul anului 2008, abonamentele pentru transportul pe mijloacele de transport în comun ale studenţilor erau subvenţionate 50% de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării şi 20% de primăria municipală. Din acest an, Primăria Craiova nedispunând de banii necesari subvenţionării abonamentelor de transport pentru cei aproximativ 30.000 de studenţi ai Universităţii din Craiova, le-a oferit acestora soluţia clasică: mersul pe jos este mai sănătos. „În decembrie 2008 am primit asigurări din partea reprezentanţilor primăriei că studenţii vor călători gratuit, că ne vor asigura astfel o reducere nu doar de 20%, ci chiar de 50%… În primele zile ale lunii ianuarie am primit însă vestea că nu au bani să acopere abonamentele studenţilor Universităţii din Craiova“, a menţionat Claudiu Neagoe, preşedintele COS Craiova. În urma acestei veşti, reprezentanţii COS au solicitat, în urmă cu câteva zile, o întâlnire cu primarul Antonie Solomon. Veştile primite nu sunt îmbucurătoare. „Într-un final ne-a promis că va pune în discuţie, în următoarea şedinţă a consiliului local, revenirea la subvenţia de 20%, la fel ca anul trecut. Aşadar, toate promisiunile au fost făcute în van. Nu sunt bani pentru studenţi şi pensionari pentru abonamente gratuite“, a adăugat Claudiu Neagoe. Reprezentanţii COS Craiova sunt cu atât mai revoltaţi, cu cât studenţii din centre universitare ca Târgu Jiu, Iaşi, Timişoara etc. au primit abonamente gratuite pentru studenţi.

 

Banii din bursă, suficienţi pentru cazare

 

Revolta studenţilor craioveni nu se opreşte însă aici. Cei care au ales să înveţe în centrul universitar craiovean plătesc cele mai mari taxe din ţară la cazarea în cămine şi mai trebuie să scoată din buzunar minimum 300.000 de lei pentru un abonament pe o singură rută pe mijloacele de transport. Nu au, aşadar, nici un fel de facilitate. „Dacă sunt studenţi din mediul rural sau din alt oraş, ghinionul lor. Cu bursa socială sau chiar de merit pe care o primesc îşi pot plăti doar chiria la cămin. Bani pentru transportul în comun nu le mai rămân. În plus, studenţii au nevoie de bani pentru cărţi, pentru mâncare…“, a spus Claudiu Neagoe.

 

20%, nu 50%

 

La rândul lor, reprezentanţii Primăriei Craiova au spus că nu sunt bani, iar bugetul pentru 2009 nu a fost aprobat. „Domnul primar a promis că va propune Consiliului Local Craiova, într-o şedinţă viitoare, să dea altă hotărâre pentru ca facilităţile pentru mijloacele de transport în comun să rămână totuşi ca acelea de anul trecut, deci pentru studenţi să acoperim 20% din abonament, în nici un caz 50%… Acest lucru se va întâmpla însă, probabil, prin luna februarie, deoarece în prezent nu discutăm pe date concrete, neavând un buget“, a menţionat Carmen Licu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII