10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPreşedinţia cehă a Uniunii Europene îşi intră oficial în pâine

Preşedinţia cehă a Uniunii Europene îşi intră oficial în pâine

Situaţia critică din Gaza şi criza energetică vor domina prima sesiune a Parlamentului European din acest an, ale cărei lucrări încep azi, la Strasbourg. Miercuri, premierul Mirek Topolanek urmează să prezinte priorităţile preşedinţiei cehe, într-un document având ca temă „O Europă fără bariere“.

Ziariştii acreditaţi la PE cred că preşedinţia cehă are, înainte de toate, misiunea foarte dificilă de a găsi o ieşire din criza provocată de conflictul ce opune Ucraina Rusiei în chestiunea gazelor naturale, criză cu consecinţe dramatice pentru o bună parte a Europei Centrale şi de Est.

Iar pentru Uniunea Europeană, situaţia periculoasă ce s-a creat în aprovizionarea cu energie este riscantă şi sub aspect politic.

În ciuda simpatiei pentru Ucraina, releva ieri, în Dernieres Nouvelles d’Alsace, editorialistul Jean-Claude Kifer cei 27 de membri ai Uniunii recunosc faptul că Ucraina, aparent incapabilă să-şi plătească facturile la gazele ruseşti chiar la tarif preferenţial, este cea care creează dificultăţi în aprovizionarea cu gaze inclusiv a Vestului european.

„Diplomaţia gazelor naturale“, foarte dragă premierului Putin, afirmă analişti politici din Strasbourg, citaţi de cotidianul mai sus-amintit, îşi demonstrează eficienţa.

Dacă premierul ceh, Mirek Topolanek, aflat deja în negocieri cu ruşii şi ucrainenii, va găsi o soluţie, chiar şi provizorie, în această extrem de dificilă problemă, ar putea repurta „un succes a la Sarkozy“ în hemiciclul european de la Strasbourg, în condiţiile în care preşedinţia cehă a fost precedată de temeri legate de euroscepticismul preşedintelui Klaus.

Un astfel de succes ar putea conferi o oarecare originalitate unui program care, practic, pare o continuare a preşedinţiei franceze a UE, la care se adaugă unele accente de liberalism şi atlantism.

În ceea ce priveşte drama din Gaza, se aşteaptă ca dezbaterile să fie marcate de „pasiuni“. Comentatorii de aici nu văd ce final ar putea avea ele, cu excepţia, poate, a unei rezoluţii cerând încetarea ostilităţilor, dar de care beligeranţii nu vor ţine seama.

Pe agenda actualei sesiuni a PE mai figurează o şedinţă solemnă, consacrată împlinirii a zece ani de la adoptarea monedei unice europene, cu participarea fostului preşedinte francez Giscard d’Estaing.

Între textele legislative ce vor fi examinate de eurodeputaţi în această săptămână se află, între altele, definitivarea paşaportului biometric ce urmează să fie introdus – din 29 iunie – în toate ţările membre ale Uniunii Europene, precum şi adoptarea în a doua lectură a noii directive şi a noilor reglementări privind folosirea pesticidelor.

Corespondenţă din Strasbourg

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS