10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjÎntâlnire a parlamentarilor gorjeni cu şefii CJ

Întâlnire a parlamentarilor gorjeni cu şefii CJ

Parlamentarii de Gorj şi şefii Consiliului Judeţean (CJ) Gorj s-au întâlnit ieri, la sediul instituţiei conduse de Ion Călinoiu, pentru a stabili un plan comun de acţiune în ceea ce priveşte solicitarea de fonduri pentru judeţ parlamentului şi guvernului.

Ion Călinoiu şi ceilalţi membri ai consiliului judeţean s-au întâlnit ieri cu parlamentarii de Gorj pentru o informare reciprocă asupra problemelor care au nevoie de soluţionare urgentă la nivelul legislativului şi al executivului. Au răspuns invitaţiei senatorii Toni Mihail Greblă şi Ion Ruşeţ, deputaţii Vasile Popeangă, Constantin Severus Militaru şi Dan Ilie Morega. Victor Ponta, ministrul pentru relaţia cu parlamentul, nu a participat, fiind prezent la Bucureşti, la şedinţa de guvern. Principalele subiecte abordate în cadrul discuţiilor s-au referit la Legea bugetului şi la investiţiile prevăzute pentru acest an în judeţul Gorj. „Există două seturi de probleme care ne interesează în mod deosebit: unele, extrem de urgente, legate de proiectul Legii bugetului şi de continuarea proiectelor de investiţii prevăzute pentru acest an, iar altele legate de crearea cadrului legislativ pentru descentralizarea profundă a administraţiei publice locale, ca mijloc de satisfacere a intereselor cetăţenilor, fără de care nu se pot dezvolta domenii întregi de activitate din judeţul nostru, deşi contribuie substanţial la constituirea produsului intern brut al ţării“, a declarat Ion Călinoiu, şeful Consiliului Judeţean Gorj.

 

Au cerut bani pentru locuinţe şi săli de sport

 

Potrivit şefului CJ Gorj, sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, necesare pentru anul 2009, se ridică la 114.234.000 de lei. Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor au fost în 2008 de 32.059.000 de lei, sumă care a fost cheltuită integral, iar pentru 2009, solicitarea se ridică la 65.740.000 de lei. Din această sursă de venit se finanţează centrele de asistenţă socială pentru persoanele cu handicap şi protecţia copilului, programul „Cornul şi laptele“, serviciile de evidenţă a populaţiei, învăţământul special şi personalul neclerical. Au mai fost solicitate 266.116.000 de lei sume din TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul municipiilor, oraşelor şi comunelor, 50.000.000 de lei sume defalcate din TVA pentru finanţarea drumurilor judeţene şi comunale şi 95.300.000 de lei sume defalcate din TVA pentru programul de dezvoltare a infrastructurii.

Mai există solicitări pentru programul privind alimentarea cu apă a satelor, pietruirea, reabilitarea şi asfaltarea drumurilor de interes local, conform H.G. nr. 577/1997, pentru programul privind alimentarea cu apă la sate şi locuinţe sociale, conform H.G. 687/1997, pentru programele de construire a locuinţelor sociale destinate chiriaşilor evacuaţi din locuinţele retrocedate, dar şi pentru tineri, pentru programul de construcţie săli de sport.

 

Nu pot derula investiţii

 

În cadrul întâlnirii, au fost discutate şi problemele ridicate de directorii serviciilor deconcentrate, majoritatea neputând dezvolta programe proprii de investiţii, deşi desfăşoară activităţi aducătoare de venit. Este cazul unităţii judeţene a Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare şi a Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj. Cu probleme asemănătoare se confruntă Inspectoratul Şcolar Judeţean, Autoritatea de Sănătate Publică Gorj şi Secţia de Drumuri Naţionale Târgu Jiu.

„Soluţia, pentru toţi aceştia, o reprezintă descentralizarea efectivă a administraţiei publice, astfel încât bugetul de venituri şi cheltuieli să fie corelat şi echilibrat pe plan local, iar profitul obţinut să poată fi reinvestit“, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Gorj. Potrivit aceleiaşi surse, întâlnirile dintre conducerea Consiliului Judeţean Gorj şi parlamentari vor continua, fiind programate lunar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS