17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjJudecaţi pentru mită

Judecaţi pentru mită

Două cadre didactice de la Liceul Rovinari au fost trimise în judecată pentru luare de mită. În anii şcolari trecuţi, cei doi profesori au pretins şi au primit sume de bani şi bunuri pentru a-i promova pe elevi.

Un profesor de matematică şi un profesor titular la catedra de discipline tehnice de la Grupul Şcolar Industrial Rovinari au fost trimişi în judecată pentru luare de mită. Mircea Niţu, profesor de discipline tehnice, şi Alin Rovenţa, profesor de matematică, au cerut bani de la elevi care aveau de susţinut bacalaureatul şi cărora le-au promis că îi vor ajuta şi de la elevi care riscau să rămână corigenţi sau erau deja corigenţi la cele două materii. Organele de cercetare penală au fost sesizate printr-un denunţ formulat de 13 elevi din clasa a XIII-a E a unităţii şcolare din Rovinari. Elevii au spus că profesorii le-au cerut bani, ţigări, băuturi alcoolice, cartele telefonice sau motorină în anii şcolari 2006 – 2007 şi 2007 – 2008.

 

Niţu i-a împărtăşit lui Rovenţa din „experienţa sa profesională“

 

Printre elevi era cunoscut faptul că ambii profesori erau prieteni şi că la ei „trecea doar cine dădea bani“. Fiind efectuate cercetări, procurorii de la Parchetul Judeţean au reţinut faptul că în liceu elevii i-au auzit pe cei doi profesori vorbind, iar Rovenţa (aproximativ 35 de ani) i se adresa lui Niţu (aproximativ 52 de ani) cu apelativul „Tata“. La audieri, cei doi au recunoscut că sunt prieteni. De asemenea, deseori elevii erau ameninţaţi de profesori că nu vor mai trece, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care tinerii au luat hotărârea de a-i denunţa pe Niţu şi Rovenţa.

Alt motiv a fost acela că elevi slab pregătiţi, dar cu o situaţie materială bună fuseseră promovaţi, iar elevi buni, dar care nu au „cotizat“ la cei doi profesori au pierdut şansa de a intra în examenul de bacalaureat.

 

Cerea bani şi de la elevi cărora nu le preda

 

Procurorii au mai stabilit că Alin Rovenţa a pretins şi a primit sume de bani şi de la elevii din clase la care nu preda matematica. Din cercetările efectuate, bunurile pretinse de la elevi erau primite în laboratorul tehnic, unde Mircea Niţu deţinea o anticameră, tot acesta indicându-le elevilor unde să pună plasele. Banii erau primiţi fie direct, fie prin intermediul unor profesori în care Rovenţa avea încredere. Potrivit procurorilor, Alin Rovenţa folosea în anumite situaţii şi şantajul faţă de elevi, ameninţându-i că nu intră la bacalaureat sau discutând cu părinţii şi spunându-le că elevii au note mici şi riscă să nu promoveze.

 

Fapte regretabile

 

Dorin Taşcău, inspectorul şcolar general al ISJ Gorj, a declarat că în ceea ce îi priveşte pe cei doi, inspectoratul va lua o hotărâre abia după finalizarea procesului: „Dacă la finalizarea procesului cei doi vor fi găsiţi vinovaţi printr-o hotărâre definitorie, atunci este foarte posibil ca acestora să li se interzică să mai predea vreodată. Până acum, luăm în considerare prezumţia de nevinovăţie. Este regretabil că trebuie să ne confruntăm cu asemenea situaţii“.

Două cadre didactice de la Liceul Rovinari au fost trimise în judecată pentru luare de mită. În anii şcolari trecuţi, cei doi profesori au pretins şi au primit sume de bani şi bunuri pentru a-i promova pe elevi.

De la motorină la cartele telefonice

 

Printre bunurile pe care le-au pretins cei doi se numără: sticle de votcă, ţigări, cartele telefonice de cinci euro, sticle cu vin (Niţu le-a precizat elevilor că trebuie să fie vin sec pentru că are probleme de sănătate), motorină, bani (o corigenţă costa 30 de lei, iar promovarea bacalaureatului – 100 de euro).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU