21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCSM are o nouă conducere

CSM are o nouă conducere

La şedinţa în care s-au desemnat preşedintele şi vicepreşedintele forului suprem al magistraţilor a participat şi preşedintele Traian Băsescu.

 

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi-a ales aseară noua conducere. În funcţia de preşedinte a fost desemnat cu unanimitate de voturi judecătorul Virgil Andreieş, iar în cea de vicepreşedinte – procurorul Bogdan Licu.

Virgil Andreieş are 48 de ani, a absolvit în 1989 Facultatea de Drept din Cluj şi este judecător din 1993, atunci când a ajuns să ocupe un post la Judecătoria Bistriţa. Anterior, el a activat, timp de trei ani, ca jurisconsult la o firmă privată. În 1997, Andreieş a devenit judecător la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, apoi, în 1999, judecător-inspector la Curtea de Apel Cluj, ulterior preşedinte de secţie, vicepreşedinte, apoi preşedinte al aceleiaşi instanţe.

Bogdan Licu are 39 de ani, a absolvit în 1995 Facultatea de Drept a Universităţii particulare bucureştene „Spiru Haret“ şi a obţinut licenţa la Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj. Este procuror din 1996, ajungând între timp şef de secţie la Parchetul Tribunalului Bucureşti, de unde a fost detaşat în 2005 la Departamentul de Luptă Antifraudă.

Ingerinţele judecătorilor în treburile executivului şi legislativului

 

Invitat la şedinţa de bilanţ a CSM, preşedintele Traian Băsescu a denunţat ingerinţele justiţiei în puterea executivă, dar şi în cea legislativă, amintind şi de modul în care magistraţii şi-au obţinut majorările salariale.

„Instanţele au dublat aproape salariile magistraţilor pe o ordonanţă care nu mai era în vigoare. Nu aş vrea să înţelegeţi altceva, sunt un susţinător al plăţii corecte a magistraţilor, al faptului că numărul dumneavoastră nefiind atât de mare, statul român poate suporta salarii bune pentru magistraţi“, a spus Băsescu, arătând că deranjant este modul în care magistraţii şi-au mărit salariile.

„Executivul şi legislativul ar trebui să reacţioneze, pentru că mâine veţi da o hotărâre judecătorească în care veţi stabili cine este ministru, poimâine veţi stabili prin hotărâre judecătorească bugetul de stat al României, ori o putere când scapă dincolo de limitele ei trebuie adusă în limitele responsabilităţilor ei“, a atenţionat şeful statului.

Preşedintele le-a adresat membrilor CSM rugămintea de a analiza aceste situaţii, deoarece sunt intolerabile, iar executivul şi legislativul ar putea reacţiona. Şeful statului a arătat că, în privinţa salariilor, se va găsi o formulă ca această mărire să se facă prin mijloace legale. „Este lucrul pe care eu l-am cerut guvernului.Voi discuta şi cu grupurile parlamentare pentru că acest precedent este intolerabil“, a spus Băsescu.

 

România intră într-un an de austeritate

 

Preşedintele le-a pus magistraţilor în vedere faptul că România intră într-un an de austeritate şi că nu este dorinţa nici unui politician de a bloca posturi libere sau de a nu da bani, însă toată lumea trebuie să accepte realitatea că deficitul bugetar al anului 2008 a fost de 5%, iar bugetul nu este nelimitat. Preşedintele a atenţionat magistraţii să nu împingă limita până la care să se constate oficial ingerinţele în puterea executivă şi guvernul să fie nevoit să reacţioneze, dând bani de la buget, atât cât sunt, nu cât se cer.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU