17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalUATAA vrea sechestre pe apartamentele rău-platnicilor

UATAA vrea sechestre pe apartamentele rău-platnicilor

SC UATAA Motru şi-a dat în judecată toţi beneficiarii pentru a recupera o parte din debite, cele mai multe creanţe fiind de încasat de la asociaţiile de proprietari, peste 11 milioane de lei.

UATAA Motru, furnizorul de agent termic din localitate, încearcă să recupereze în instanţă creanţe de la diferiţi beneficiari, pentru a putea să îşi plătească datoriile către bugetul de stat şi către Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO). Potrivit conducerii UATAA Motru, societatea şi-a chemat în judecată toţi beneficiarii de apă caldă şi căldură. Între aceştia se află toate cele 17 asociaţii de proprietari sau Colegiul tehnic din Motru.

De pe lista datornicilor chemaţi în faţa judecătorilor nu lipsesc nici Consiliul Local sau Primăria Motru. O parte din procese se află pe rolul instanţelor de judecată, iar altele au fost câştigate, cum este cazul celor mai multe dintre asociaţiile de proprietari din localitate. Cele 17 asociaţii, totalizând 6.500 de apartamente, înregistrează la UATAA Motru datorii de peste 11 milioane de lei. Unităţile de învăţământ au de achitat 7,3 milioane de lei, iar municipalitatea înregistrează, de asemenea, debite către UATAA în valoare de 2,5 milioane de lei. Totalul datoriilor depăşeşte astfel 20 de milioane de lei. La rândul ei, societatea care asigură furnizarea de apă caldă şi căldură are de plătit către SNLO, pentru cărbunele livrat în ultimii ani, suma de 6,3 milioane de lei, iar către bugetul de stat – 2,7 milioane de lei. Pe hârtie, societatea UATAA înregistrează profit, însă, în realitate, se află în pragul unui blocaj financiar.

 

Sechestru pe oale

 

Din cauza debitelor mari, SNLO a restricţionat livrările de lignit către UATAA. Conducerea prestatorului de servicii către populaţie cumpără păcură „cu banii jos“, având rezerve numai de la o săptămână la alta, nici un furnizor nedorind să vândă combustibil pe datorie. Cu toate că a câştigat procesele cu foarte multe asociaţii de proprietari din Motru, furnizorul de agent termic către populaţie nu are pe ce să aplice sechestre. Asociaţiile nu deţin nici un fel de patrimoniu, în afara birourilor unde administratorii încasează din când în când întreţinerea de la proprietarii de apartamente. „Am ajuns în situaţia în care am câştigat procesele cu aproape toate asociaţiile şi nu avem pe ce să punem sechestru. Am avut o întâlnire cu preşedinţii şi administratorii şi am stabilit să îi dăm din nou în judecată şi să ne îndreptăm către proprietarii cu datorii mari. Atunci vom aplica sechestre pe apartamente direct. Avem situaţii de proprietari care nu şi-au plătit niciodată întreţinerea. Sunt şi debite la întreţinere de 10.000 de lei la un singur apartament şi e vorba de persoane cu bani. Totodată, avem beneficiarii care realizează servicii publice, iar legea nu permite aplicarea de sechestre, decât pe o parte din bunuri. La Colegiul tehnic am câştigat procesul, dar nu am pus sechestre pe nişte oale la cantină şi maşini de gătit. Nu aveam cum să vindem aşa ceva. Cât să recuperăm din datorie? A rămas aşa în coadă de peşte de ani buni. Ne judecăm cu toţi şi degeaba. Să vedem ce facem cu apartamentele“, a declarat Ilie Schinteie, directorul UATAA Motru.

 

Apă caldă gratuit, din calorifere

 

După cum a precizat Ilie Schinteie, societatea a demarat mai multe controale la asociaţiile de proprietari, pentru a depista zonele unde au loc pierderi de apă din instalaţii. Potrivit aceleiaşi surse, foarte mulţi dintre locatarii blocurilor din Motru şi-au făcut un obicei din a folosi apa caldă din calorifere.

„Reţeaua este afectată şi trebuie să completăm cu apă rece. Consumăm mult combustibil pentru a încălzi din nou apa şi pentru a o aduce la temperatura necesară. Noi furnizăm şi apă caldă, însă aceasta trebuie plătită pentru că se vede consumul la contor. Au improvizat instalaţii sau, pur şi simplu, folosesc un furtun direct din calorifer şi umplu diferite vase şi utilizează apa în casă. Normal că le convine, pentru că nu plătesc nimic pentru ea. Nu se gândesc că, în realitate, este modificată temperatura apei din reţeaua de încălzire, pentru că nu mai poate funcţiona optim, dacă nu introducem apă. Mergem, discutăm cu administratorii şi cu oamenii pe care îi găsim la blocuri. Din păcate, legea nu ne mai permite să intrăm şi în case să vedem exact ce improvizaţii au făcut la calorifere, pentru a beneficia de apă caldă gratuit“, a menţionat Ilie Schinteie.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII