17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomâncă rănită în Fâşia Gaza

Româncă rănită în Fâşia Gaza

O româncă a fost rănită în urmă cu câteva zile în timpul bombardamentelor israeliene asupra obiectivelor din Fâşia Gaza.

 

Ana Mitrea, de 42 de ani, este căsătorită cu un medic palestinian şi are doi copii, locuind de nouă ani în Fâşia Gaza. Salah Jude, soţul ei, a încercat să părăsească împreună cu familia zona de conflict, dar nu i s-a permis pentru că nu aveau toate documentele. După incident, familia Anei a fost dusă la graniţa cu Egipt, iar românca se află în afara oricărui pericol. „Acum se simte mai bine. A fost lovită după Crăciun. A fost cadoul nostru de Crăciun din partea israelienilor. E distrusă Gaza, oamenii sunt distruşi. Ăsta nu e război, e masacru. Acum stau cu copiii în braţe, se bombardează…“, a declarat Salah Jude, soţul româncei rănite.

Sâmbătă noapte, s-a trecut de la atacul aerian la lupte de gherilă, la sol. Este a doua fază a operaţiunii militare denumite „Israel – Plumb Întărit“, care a început acum zece zile. Tancurile israeliene au deschis focul asupra poziţiilor Hamas din Gaza.

Mai mulţi militanţi Hamas, dar şi nouă soldaţi israelieni au fost ucişi. Consiliul de Securitate al ONU s-a întrunit sâmbătă noapte într-o reuniune de urgenţă. Liderii din Liga Arabă au cerut încetarea imediată a ofensivei israeliene în Fâşia Gaza. Ambasadorii Franţei şi Marii Britanii la ONU au declarat că nu s-a ajuns încă la o rezoluţie. Pe de altă parte, o delegaţie a Uniunii Europene va pleca spre zona de război, pentru discuţii.

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că până ieri la prânz, 64 de cetăţeni, dintre care 55 români (14 femei, cinci bărbaţi şi 36 de copii) şi şapte palestinieni, au solicitat Ambasadei României din Tel Aviv asistenţă consulară pentru a părăsi zona. Toate aceste solicitări au fost transmise de urgenţă autorităţilor competente israeliene în vederea obţinerii autorizaţiilor corespunzătoare.

Ministerul Afacerilor Externe monitorizează permanent evoluţia situaţiei din zonă şi reiterează recomandarea făcută cetăţenilor români aflaţi în Fâşia Gaza să contacteze Ambasada României la Tel Aviv pentru a demara formalităţile de ieşire din teritoriu. Ieşirea cetăţenilor din Fâşia Gaza depinde în egală măsură de procedurile consulare general valabile, dar şi de legislaţia internă a statului Israel.

Personalul consular al Ambasadei din Israel continuă să fie în contact telefonic direct cu membri ai comunităţii româneşti din Gaza, pentru a-i informa asupra procedurilor pe care trebuie să le îndeplinească pentru a ieşi din zonă, şi face eforturi ca să identifice cât mai multe persoane de cetăţenie română.

Ambasada României la Cairo continuă demersurile pe lângă autorităţile egiptene pentru a obţine un răspuns la solicitarea de intrare, din Fâşia Gaza în Republica Arabă Egipt, prin Rafah, a cetăţenilor români care doresc să călătorească prin această ţară. Autorităţile egiptene analizează în prezent solicitarea, ambasada română de la Cairo primind asigurări că demersul său va fi gestionat cu operativitate.

 

Informaţii utile pentru persoanele din zonele de conflict

 

Ministerul Afacerilor Externe a dispus toate măsurile necesare pentru sprijinirea cetăţenilor români din Fâşia Gaza, inclusiv întărirea echipei consulare de la Ambasada din Tel Aviv. Atât Centrala MAE, cât şi misiunile României din zonă lucrează permanent pentru a asigura asistenţa cetăţenilor români care solicită acest lucru.

Procedura după care lucrează personalul consular în această situaţie este următoarea:

1. Ambasada României la Tel Aviv primeşte solicitările de evacuare de la cetăţenii interesaţi, pe baza cărora întocmeşte o listă pe care o transmite autorităţilor competente israeliene, pentru a primi autorizaţia de ieşire din partea acestora. Fără această autorizaţie, cetăţenii nici unui stat nu pot ieşi din Fâşia Gaza.

2. Lista respectivă conţine: numele şi prenumele, data şi locul naşterii, numărul documentului de călătorie românesc, numărul de identitate palestinian şi un număr de telefon de contact.

3. În paralel, atunci când este cazul, transmite solicitările de identificare la Direcţia Generală de Paşapoarte şi la Direcţia Relaţii Consulare în vederea eliberării titlurilor de călătorie şi informează Ambasada României la Amman pentru asigurarea tranzitului prin Iordania.

4. Ambasada României la Amman notifică autorităţilor locale sosirea grupului de cetăţeni români şi obţine aprobarea pentru eliberarea vizelor iordaniene în punctul de frontieră. De asemenea, Ambasada României la Amman face rezervările necesare la agenţia TAROM pentru plecarea cetăţenilor români, în măsura posibilului, în aceeaşi zi în care intră în Iordania.

5. După primirea autorizaţiei din partea autorităţilor israeliene, Ambasada României la Tel Aviv preia cetăţenii români din punctul de frontieră Erez şi îi transportă la frontiera israeliano-iordaniană, de unde sunt preluaţi de Ambasada României la Amman şi conduşi la aeroport.

6. În cazul în care autorităţile egiptene permit ieşirea cetăţenilor români prin punctul de frontieră Rafah, Ambasada României la Cairo asigură eliberarea titlurilor de călătorie pe baza informaţiilor comunicate de Tel Aviv şi informează cetăţenii români în legătură cu obligaţiile pe care le au pe teritoriul Egiptului.

7. Dacă între persoanele care solicită evacuarea din Fâşia Gaza sunt şi cetăţeni palestinieni, căsătoriţi cu românce, Ambasadele României la Tel Aviv, respectiv Cairo asigură eliberarea vizelor necesare, conform procedurilor cunoscute, eventual cu preluarea cererilor prin poşta rapidă sau prin fax. În cererea de viză se va solicita Centrului Naţional de Vize ca aprobarea să fie transmisă la toate cele trei misiuni diplomatice: Tel Aviv, Cairo, Amman, astfel încât viza să poată fi eliberată de oricare dintre aceste misiuni diplomatice. Mai multe informaţii se pot obţine accesând site-ul Ministerului Afacerilor Externe – www.mae.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

38 COMENTARII