Ordonanţa pentru sancţionarea discriminării este neconstituţională

Autori


Ordonanţa de Guvern nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare este neconstituţională deoarece unele prevederi lasă să se înţeleagă că instanţele judecătoreşti au competenţa să anuleze ori să refuze aplicarea unor acte normative cu putere de lege, arată Curtea Constituţională a României.

Curtea a constatat că ordonanţa „lasă posibilitatea desprinderii unui înţeles neconstituţional“, astfel încât instanţele judecătoreşti au posibilitatea de a anula prevederile legale pe care le consideră discriminatorii şi de a le înlocui cu alte norme de aplicare generală, neavute în vedere de legiuitor. „Un asemenea înţeles al dispoziţiilor ordonanţei, prin care se conferă instanţelor judecătoreşti competenţa de a desfiinţa norme juridice instituite prin lege şi de a crea în locul acestora alte norme sau de a le substitui cu norme cuprinse în alte acte normative, este evident neconstituţional, întrucât încalcă principiul separaţiei puterilor“, se arată în motivarea deciziei Curţii Constituţionale din 4 decembrie, publicată pe site-ul instituţiei. Prin urmare, parlamentul şi, prin delegare legislativă, guvernul au competenţa de a institui, modifica şi abroga norme juridice de aplicare generală, susţin magistraţii Curţii Constituţionale, pe când instanţele judecătoreşti nu au o asemenea competenţă, misiunea acestora fiind să aplice legea.

Curtea Constituţională a fost sesizată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, într-un dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Braşov. Excepţia de neconstituţionalitate semnalată de Parchetul General se referă la anumite prevederi din ordonanţa atacată, dar judecătorii au decis să analizeze toate articolele OG nr. 137/2000, având în vedere că „dispoziţiile legale atacate sunt indisolubil legate de toate celelalte dispoziţii cuprinse în ordonanţa guvernului“.


Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a susţinut, în motivarea excepţiei de neconstituţionalitate, că prevederile de lege criticate contravin legii fundamentale, în măsura în care din acestea rezultă că instanţele judecătoreşti au competenţa de a cenzura soluţia aleasă de legiuitor şi să acorde drepturi salariale prevăzute exclusiv în beneficiul altor categorii de salariaţi decât reclamanţii, instituindu-se astfel, pe cale judiciară, sisteme de salarizare paralele celor stabilite prin acte normative.

Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000 a fost atacată de mai multe ori cu privire la constituţionalitatea sa, Curtea declarând neconstituţionale mai multe articole. De data aceasta, ordonanţa, în întregul ei, a fost declarată contrară legii fundamentale.Comenteaza acum

Un comentariu;

  1. DREPTATEA said:

    Avem o justitie foarte buna pt a discrimina in masa populatia si nu este competenta pt aplicarea legislatiei reale.Astfel ca orce verdict se da in functie de clasa politica,clasa sociala si coruptie cat cuprinde.In romania,nu este dreptate data legala,este in functie de :functie,putere, bogatie si licitatia neagra.Probele numai sant verificate in vederea autenticitatii lor,orcine poate sa falsifice orice sa obtina ce vrea.EX.vazut de ocine,asociatiile de propietari in care pot scoate datorii fara limita si justitia in cateva clipe a judecat si a dat verdict scris ca,trebuie sa plateasca ce spune asociatia.Vin escroci cu acte false pt orce imobil si a obtinut ce a vrut fiecare iar cel ce a muncit o viata se afla la boscheti,etc…….. Din cele vazute,numai am incredere in justitie chiar daca ma va jupui de piele de viu,chiar politia are aceiasi mentalitate si procedee.CITITI DESPRE INCHIZITIA REALA SI NU VA FI NICI O DIFERENTA DINTRE ACTUALA JUSTITIE SI POLITIE.

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 5 ianuarie 2009

Actualitate

» Fiul jurnalistului Sorin Rosca Stanescu s-a sinucis
» Tarifele RCA au crescut cu 10-30%
» Autorităţile de sănătate publică vor fi reorganizate ca direcţii de sănătate
» Angajaţii de la stat care cumulează pensia cu salariul trebuie să decidă în 15 zile la care renunţă
» Românii pot obţine paşapoarte electronice
» Craiova explozivă
» A început „măcelul“ la Alro
» Războiul gazelor
» La Mulţi Ani de negură!

Local

» Scurte ştiri
» Tineri răniţi într-un grav accident
» Cal salvat de pompieri
» Poleiul face victime
» Scurte stiri
» Noi restricţii pentru fumători
» Româncă rănită în Fâşia Gaza
» Sistemul local de burse de merit, modificat
» Acciza a mărit preţul carburanţilor
» Omorâţi în taxi
» Revelion cu peripeţii la Salvare
» Sârbă guvernamentală pe muzica lui Băsescu
» Ordonanţa pentru sancţionarea discriminării este neconstituţională
» Datoriile către magistraţi, amânate după 31 martie

Dolj

» Un nou dosar pentru doljeanul Cioroianu

Sport

» Memorialul „Florin Berceanu“, la primele confruntări
» Pandurii, între ştiinţa jocului şi tehnologie
» Ion Crăciunescu: Sunt lucruri grave în fotbalul românesc
» Scurte ştiri
» Adriano a fost amendat cu 150.000 de euro
» Zenga are încredere în potenţialul Cataniei
» Mutu, printre protagonişti
» Chelsea s-a făcut de râs în Cupa Angliei
» Atlete bulgare, suspendate
» Pau Gasol, cel mai bun baschetbalist european
» Kawasaki se retrage din Moto GP
» Murray s-a impus la Abu Dhabi
» Handbalistele de la SCM, din nou la lucru
» România, codaşă
» Moses i-a luat centura lui Kobori
» Niculescu, învinsă de Pironkova
» Raluca Dumitraşcu, în Top 10
» Kovacs şi-a început mandatul
» Raliul Dakar a debutat în forţă

Bani & Afaceri

» Demisia, momentul schimbării
» Început de an cu concedieri
» Maximum 4.000 de lei pentru creşterea copilului
» Scad contribuţiile angajaţilor
» Doljchim, prima victimă în cazul gazului rusesc?

Opinii

» Ce nu va fi în 2009
» Din dorinţele unui 2009 european

Top