8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNoi restricţii pentru fumători

Noi restricţii pentru fumători

De la 1 ianuarie au intrat în vigoare noi reguli, mult mai dure, pentru fumători. Aceştia mai au voie să fumeze fără restricţii doar acasă şi pe stradă, însă numai cu condiţia să nu-i deranjeze pe alţii.

La serviciu, camerele pentru fumat care existau până acum trebuie reamenajate. Sistemele de ventilaţie, scrumierele şi extinctoarele sunt obligatorii de acum înclo. Mai mult, camerele trebuie să aibă indicatoare care să avertizeze asupra destinaţiei spaţiului respectiv.

De asemenea, barurile, restaurantele şi discotecile vor fi obligate să delimiteze clar zona pentru fumători de cea pentru nefumători. Mai mult, aceştia din urmă nu trebuie să treacă prin zona fumătorilor pentru a ajunge în spaţiul care le este destinat. Dacă până acum mulţi patroni de baruri amenajau doar formal o cămăruţă, ca parte separată a localului destinată nefumătorilor, acum sunt obligaţi să le atribuie acestora cel puţin 50% din bar. În cazul în care localul are o suprafaţă mai mică de 100 mp, patronul poate să decidă ca întregul spaţiu să fie destinat doar fumătorilor sau numai nefumătorilor, iar consumatorilor trebuie să le fie adusă la cunoştinţă această informaţie. Cei care nu respectă aceste prevederi riscă amenzi între 2.500 şi 5.000 de lei.

Tot începând cu 1 ianuarie sunt interzise distribuirea gratuită a produselor de tutun tinerilor cu vârsta sub 18 ani şi publicitatea la produsele de tutun în presa scrisă, cinematografe, săli de spectacole sau mijloace de transport. Nerespectarea prevederilor privind publicitatea la produsele de tutun se sancţionează cu amendă de la 10.000 la 15.000 de lei.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII