12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDatoriile către magistraţi, amânate după 31 martie

Datoriile către magistraţi, amânate după 31 martie

Guvernul a adoptat marţea trecută o ordonanţă de urgenţă privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii, având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sistemul justiţiei, care prevede că aceasta se realizează începând cu 31 martie 2009.

Actul normativ prevede că sunt exceptate plăţile prevăzute de OUG nr. 75/2008, care vor continua să se facă potrivit eşalonării stabilite prin Ordinul comun al ministrului justiţiei, ministrului economiei şi finanţelor, preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. „Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti, având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din sistemul justiţiei, devenite executorii până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, cu excepţia celor care intră sub incidenţa Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.75/2008 privind stabilirea de măsuri pentru soluţionarea unor aspecte financiare în sistemul justiţiei, se realizează începând cu 31 martie 2009“, se precizează într-un comunicat de presă al guvernului.

Cabinetul Boc îşi justifică amânarea plăţilor prin necesitatea identificării unor noi resurse financiare cu scopul de a îmbunătăţi capacitatea administrativă a instanţelor şi Parchetelor şi că e nevoie să se ţină cont de influenţa „substanţială asupra bugetului de stat pe anul 2009“ pe care o are punerea în aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.75/2008 privind stabilirea de măsuri pentru soluţionarea unor aspecte financiare în sistemul justiţiei.

„Această măsură, cu aplicabilitate limitată în timp, este necesară în condiţiile în care resursele bugetare sunt influenţate de criza economică pe care o traversează România. Mai mult, întrucât bugetul de stat pe anul 2009 nu a fost încă aprobat, instituţiile publice, inclusiv Ministerul Justiţiei, se află în imposibilitatea angajării de cheltuieli bugetare care să depăşească 1/12 din prevederile bugetare ale anului 2008, situaţie în care s-ar afla ordonatorii principali de credite din sistemul justiţiei dacă ar pune în executare aceste titluri executorii“, se mai precizează în comunicatul de presă al guvernului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU