17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAcciza a mărit preţul carburanţilor

Acciza a mărit preţul carburanţilor

Noii carburanţi Euro 5, comercializaţi obligatoriu începând cu 1 ianuarie, nu vor face gaură în buzunarul şoferilor. Preţul unui litru de benzină, de exemplu, a crescut la pompă cu aproximativ 20 de bani.

Benzinăriile erau pline pe 30 şi 31 decembrie de şoferi dornici să apuce să facă plinul la maşină la vechile preţuri. Anunţata scumpire a carburanţilor cauzată de creşterea accizei şi de norma Euro 5 i-a speriat pe conducătorii auto, care doar se obişnuiseră cu preţuri mai mici la benzină şi motorină datorate scăderii valorii barilului de petrol la nivel mondial. Realitatea a demonstrat însă că teama nu a fost justificată. GdS a făcut ieri un tur al principalelor benzinării din Craiova şi a constatat că preţurile au crescut în medie cu 18 bani pe litru. La Petrom, litrul de benzină Premium 95 costă în jur de 2,9 lei, Top Premium 99 nu exista la vânzare (cel puţin la benzinăriile unde am fost noi), motorina Euro Diesel 5 – 3,26 lei, iar litrul de motorină Top Nordic Diesel – 3,39 lei. Staţiile OMV şi PetromV comercializau benzina Carrera 95 cu 3,07 lei pe litru, Carrera 100 cu 3,7 lei, motorina Sprint Diesel, 3,44 lei, iar motorina Alpin Diesel, cu 3,7 lei. Reprezentanţii Petrom susţin că mărirea preţului carburanţilor nu este cauzată de introducerea normei Euro 5, ci de creşterea accizelor şi a taxelor. „Trei sunt motivele pentru care au crescut preţurile. Primul este creşterea accizelor exprimate în euro pentru alinierea la normele europene, al doilea este calcularea accizei la cursul euro din 31 octombrie 2008, care a fost mai mare decât cel din 2007. Al treilea motiv este creşterea altor taxe cum ar fi cele pentru fondurile speciale. Per ansamblu, benzinele Petrom au crescut cu 18 bani pe litru, motorinele de iarnă, cu 16 bani, iar motorina Euro Diesel 5, cu 11 bani. Creşterea s-a aplicat la preţurile de referinţă, la pompă preţul putând varia cu 5% în plus sau minus“, au precizat pentru GdS reprezentanţii Petrom. Creşteri de preţ s-au înregistrat şi la Rompetrol. Benzina Efix 95 costă de la 1 ianuarie 3,08 lei, iar motorina Super Diesel, 3,52 lei litrul. Acestea sunt singurele sortimente de carburanţi comercializate de Rompetrol. „Aşteptăm să vină şi celelalte“, au spus angajaţii unei staţii Rompetrol.

 

Cine (nu) ne păzeşte benzina

După cum se observă la un calcul sumar, lucru recunoscut chiar de reprezentanţii Petrom, trecerea obligatorie la Euro 5 nu scoate nici un ban în plus din buzunarul şoferului. Ceea ce plătim în plus sunt doar taxele şi accizele majorate. Ciudat, nu? Cum se face că marii producători nu adaugă nimic în preţul final al carburantului, atâta timp cât s-au lăudat că au făcut investiţii mari pentru a obţine carburant care să respecte normele de poluare stabilite de Uniunea Europeană? Cum îşi recuperează aceşti bani? Punem această întrebare nu pentru că le ducem grija, ci pentru că există temerea că, de fapt, la pompă cumpărăm tot carburant Euro 4. Legislaţia care reglementează acest domeniu este permisivă. Directiva Parlamentului European nr. 98/70/EC a fost transpusă în legislaţia românească prin Hotărârea de Guvern nr. 689/2004. Aceasta a fost modificată în 2006 prin HG nr.15, hotărâre care stabileşte cine face controalele în benzinării pentru a stabili calitatea carburanţilor.

„Ministerul Economiei şi Comerţului este autoritatea responsabilă pentru monitorizarea calităţii benzinei şi motorinei“, se arată în articolul 5 al HG nr.15/2006. Câteva paragrafe mai departe sunt exemplificate şi organismele care pot face testele de calitate: „laboratoare de încercări, organisme de certificare sau de inspecţie, independente, recunoscute de MEC“. Nici sancţiunile nu au menirea de a-i speria pe eventualii comercianţi de carburanţi neconformi cu standardul Euro 5. Amenzile sunt de maximum 15.000 de lei şi se aplică de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII