10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSă vină hipiştii!

Să vină hipiştii!

http:http://www.youtube.com/watch?v=Ai8iKZ8n7es

Hipodromul din Parcul „Nicolae Romanescu“ ar putea fi transformat într-o arenă hipică de talie olimpică.

O mică bucată din bugetul Craiovei de anul viitor va fi alocată pentru planuri şi studii în vederea reconstruirii Hipodromului, lăsat în paragină la marginea Parcului „Nicolae Romanescu“. Autorităţile din Bănie sunt hotărâte să transforme terenul aproape mâncat de bălării într-o arenă de circuit internaţional. În caz de reuşită, Hipodromul craiovean nu ar avea corespondent în Europa de Est, după cum susţin reprezentanţii Primăriei Craiova. „Ce putem face noi în primă fază este să propunem consiliului local să aloce fonduri pentru planurile urbanistice şi studiile de oportunitate şi de fezabilitate. Am inclus deja aceste capitole în propunerea de buget pentru 2009. Nu ne-am gândit doar la reabilitarea Hipodromului, ci şi la modernizarea lui, astfel încât, la final, să avem în Craiova un hipodrom care să poată găzdui concursuri internaţionale. Câştigul oraşului ar fi imens din toate punctele de vedere“, a declarat arhitectul-şef al Craiovei, Mircea Diaconescu.

Edilii susţin că sunt conştienţi de costul unei asemenea investiţii, însă speră să găsească soluţii în cazul în care consiliul local va aproba obiectivul. „Nu ştim cât ar costa realizarea unui asemenea hipodrom, poate că zeci de milioane de euro. Există mai multe modalităţi de finanţare, putem încerca o concesionare către un investitor. Aceasta este însă tot decizia consiliului local şi urmează să fie discutată în momentul adoptării studiilor financiare şi de oportunitate“, a mai spus Mircea Diaconescu.

Hipodromul din Bănie se întinde pe o suprafaţă de 20 de hectare şi arhitectural este parte integrantă a monumentului peisagistic Parcul „Nicolae Romanescu“, inaugurat în 1903 şi al cărui proiect, întocmit de Emile Rendont, a fost medaliat cu aur la Paris în 1900.

 

Jalbă la guvern

 

Ultima intenţie de resuscitare a hipismului pe plaiurile olteneşti a fost în 2007. Câţiva consilieri municipali au întocmit chiar un proiect de hotărâre, care însă nu a fost aprobat din pricina unor neclarităţi de ordin juridic. Direcţia de specialitate a primăriei a înţeles la acea dată că proiectul trebuie respins fiindcă terenurile de concurs şi de pregătire, foişorul şi grajdurile aparţin statului, conform unei hotărâri de guvern din 2004. Ceea ce este adevărat, numai că Primăria Craiova poate solicita să i se restituie bunurile luate tocmai în temeiul demersurilor oficiale adoptate la nivel local, prin care să fie pusă în valoare zona, în care altfel nimeni nu a investit nimic în ultimii patru ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU