15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAPDRP, sub lupa ministerială

APDRP, sub lupa ministerială

Ministrul agriculturii, Ilie Sârbu, a declarat că vrea să studieze rapoartele de audit ale Comisiei Europene şi ale Curţii de Conturi, referitoare la activitatea Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), în vederea analizării situaţiei instituţiei, urmând să se întâlnească pe 5 ianuarie cu şefii APDRP. Acesta a precizat că vrea să creeze o formulă de control după modelul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA).

Referitor la înlocuirea conducerii APDRP, având în vedere că Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, care permite României să acceseze fonduri UE de opt miliarde de euro până în 2013, a fost lansat abia în martie 2008, deşi putea fi demarat din 2007, Sârbu a precizat că nu va face demiteri până nu va vedea dacă actualii directori sunt responsabili de problemele apărute. „Bineînţeles, oamenii care nu şi-au făcut treaba nu mai rămân pe posturi, dar vreau să văd mai întâi dacă problemele care au apărut au depins numai de ei“, a afirmat Sârbu.

APDRP gestionează şi fondurile SAPARD pentru România, a căror rambursare a fost oprită de Comisia Europeană până la remedierea deficienţelor constatate la un audit din luna iunie 2008. Plăţile de la buget către beneficiari au fost oprite mai multe luni şi reluate în luna octombrie, dar rambursarea lor încă este oprită, pentru că autorităţile de la Bruxelles nu sunt, deocamdată, convinse că problemele au fost remediate.

 

Florian Munteanu, la şefia Romsilva

 

Fostul şef al Direcţiei Silvice Iaşi în perioada guvernării Năstase, Florian Munteanu, va prelua funcţia de director general al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, a declarat ieri Ilie Sârbu. Munteanu îl va înlocui pe Dorel Oros, care a preluat conducerea Romsilva la sfârşitul lunii august a acestui an. „Deja actualul director a discutat cu mine şi mi-a spus că, după Sărbători, va veni să-şi prezinte demisia“, a afirmat ministrul pesedist.

Sârbu a adăugat că intenţionează să facă un control serios şi la Romsilva, pentru a vedea de ce regia nu mai este la fel de profitabilă ca în perioada în care el a mai deţinut portofoliul Agriculturii.

Totodată, Sârbu vrea emiterea unei ordonanţe de urgenţă prin care să fie expropriate, în interes naţional, terenurile degradate şi cele supuse deşertificării pentru a fi împădurite. De asemenea, Sârbu susţine că vrea să reducă tăierile ilegale de lemn prin înfiinţarea unei unităţi de pază, susţinând că va înfiinţa o unitate de jandarmerie „care să păzească tot ce e lemn în România“.

Romsilva estimează în acest an o cifră de afaceri de 1,06 miliarde de lei, similară cu cea de anul trecut, şi un profit brut de aproximativ 80 de milioane de lei, în urcare cu aproximativ 5% faţă de nivelul de 76 de milioane de lei din 2007.

 

Liviu Harbuz şi Cătălin Roşculete, secretari de stat

 

Ministerul agriculturii va avea aceeaşi structură (trei secretari de stat şi un subsecretar – n.r.), iar preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari, Liviu Harbuz, şi directorul Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Caracal, Cătălin Roşculete, vor fi numiţi în funcţii de secretari de stat, a declarat ieri pesedistul Ilie Sârbu. „Urmează ca noi să mai numim un subsecretar de stat, iar PD-L încă nu mi-a dat un nume pentru o funcţie de secretar de stat“, a precizat Sârbu.

Liviu Harbuz, care a mai fost secretar de stat în minister şi preşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor în perioada guvernării Năstase, va coordona direcţia de afaceri europene şi relaţii internaţionale, având în subordine şi agenţiile de plăţi. „Liviu Harbuz are experienţă în relaţia cu Uniunea Europeană. A negociat un capitol greu, cel de siguranţă alimentară“, a mai spus Sârbu, în timp ce Roşculete se va ocupa de implementarea politicilor agricole.

Postul de subsecretar de stat va avea în subordine, cel mai probabil, pădurile, iar cel de secretar de stat, care urmează să fie ocupat de un reprezentant al PD-L, va avea atribuţii legate de relaţia cu parlamentul, fiind responsabil de o serie de instituţii aflate în subordinea ministerului, iar viitorul secretar de stat la Agricultură care urmează să fie desemnat de PD-L ar putea fi Virgil Mândru.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS