Acasă Local Craiova între căldură şi frig

Craiova între căldură şi frig

Căldura în cartierele Craiovei este un fel de alba-neagra, în funcţie de felul în care punctele termice respectă sau nu diagrama de reglaj, de numărul apartamentelor pe care trebuie să le încălzească şi de uzura sistemului.

Unii locatari din Valea Roşie, Corniţoiu, Craioviţa Nouă, Calea Bucureşti şi de pe strada Unirii se plâng că în casă temperatura este destul de scăzută. Cu toţii dau vina pe PT, care le livrează agent termic la o temperatură mult mai mică decât ar trebui. În Valea Roşie, pe strada Spaniei sunt blocuri în care oamenii îngheaţă de frig, în timp ce în blocurile vecine temperatura este destul de ridicată. Toate fac parte din Asociaţia nr.1 Spania.

„Eu locuiesc la O 17, pe Spaniei, şi stăm rău cu căldura. La început, când au dat drumul la căldură, era bine. După ce s-a răcit vremea, tremur de frig în casă. Stau şi la etajul patru“, a spus Dumitru Ivănuş. Oamenii susţin că problema este din cauza PT şi vinovaţi ar fi cei de la CEN pentru că au scăzut temperatura şi presiunea. Preşedintele respectivei asociaţii spune că nu ştie nimic şi că el locuieşte în aceeaşi zonă şi are căldură.

În Craioviţa Nouă, unii locatari spun că PT 13 care le livrează căldură nu respectă niciodată diagrama de reglaj. Dacă afară sunt 0 grade Celsius, ar trebui ca agentul termic să plece măcar la o temperatură de 65 de grade Celsius. „Dacă eu îmi plătesc facturile la zi, de ce nu pot să am în locuinţa mea un minim de confort? Caloriferele sunt călduţe. Duceţi-vă în alte cartiere, în Brazdă şi chiar aici, în Craioviţa, la alte puncte termice, să vedeţi că nu au probleme cu căldura! Numai la noi se întâmplă aşa. Cei care ţin de PT 12 nu întâmpină aceste probleme. Acum pleacă agentul termic la 50 de grade, plus ce se mai pierde pe traseu. Am înţeles că este o diagramă care dozează presiunea la intrarea în PT şi dacă debitul este mic, adio, căldură!“, susţine Daniel Constantin, locatar în blocul 171.

În urmă cu câteva zile, peste 800 de apartamente din cartierul Calea Bucureşti au rămas două zile fără căldură din cauza unei avarii la PT la care sunt arondaţi. Cele două asociaţii, nr. 1 şi 2 Calea Bucureşti, au avut de suferit. Locatarii spun că norocul lor a fost vremea, care nu a fost atât de rece. „A fost o avarie la conducta principală. A durat ceva timp până au golit-o de apă ca să facă reparaţiile. Acum s-a rezolvat şi oamenii au căldură“, a spus Marieta Buşe, administratoarea Asociaţiei nr. 2 Calea Bucureşti.

 

Căldură doar pe… diagramă

 

Furnizorii pe care oamenii îi arată cu degetul, Regia Autonomă de Termoficare şi CEN Craiova, îi contrazic pe locatari. Tatian Tudorache, directorul Regiei Autonome de Termoficare, susţine că fiecare punct termic din cartierele oraşului are o diagramă de reglaj pe care trebuie să o respecte. Iar temperatura agentului termic se reglează în funcţie de temperatura de afară.

„În Craiova sunt 93 de puncte termice şi 31 de centrale pe gaz. Cele care funcţionează cu energie termică sunt automatizate. Diagrama de reglaj are rolul de a controla debitul agentului termic. La începutul sezonului de încălzire, aceasta se reglează pentru a stabili debitul în funcţie de sarcina pe care o are sistemul. Adică numărul de apartamente pe care le încălzeşte respectivul punct termic. Ele pot fi setate la 32 mm, la 80 mm sau 90 mm. Sunt calculate de un institut din Bucureşti“, a declarat Tudorache.

Cei de la CEN spun că locatarii care depind de sistemul centralizat de încălzire nu ar trebui să aibă probleme cu căldura. Temperatura şi presiunea sunt optime pentru a încălzi suficient caloriferele craiovenilor. „Debitul de reţea variază între 4.800 – 5.600 tone/h apă fiartă la o diferenţă între presiunea pe tur-termoficare şi presiunea retur-termoficare de 4.7 – 4.0 bari şi o presiune pe tur – termoficare între 10 şi 10,3 bari. În funcţie de temperatura exterioară, temperatura tur-termoficare se reglează după diagrama de reglaj, ţinând cont şi de temperatura agentului termic returnat după extracţia în punctele termice“, a declarat Corneliu Diţescu.

A absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din Universitatea din Craiova şi lucrează în presa scrisă din 2004. În momentul actual este unul dintre puţinii jurnaliști locali care se ocupă de domeniul asociaţiilor de proprietari.
Exit mobile version