10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBolnavii vor petrece Crăciunul acasă

Bolnavii vor petrece Crăciunul acasă

Bolnavii se externează pe capete din Spitalul de Urgenţă Craiova ca să prindă Sărbătorile de iarnă acasă. Cei care nu vor putea să plece vor fi consolaţi cu bucate tradiţionale şi colinde.

A mai rămas o zi până la sărbătoarea Crăciunului. Pregătirile sunt pe terminate, bradul împodobit, iar copiii ard de nerăbdare să-l vadă pe Moşul şi să primească daruri. O astfel de sărbătoare nu poate fi ratată. O dovedeşte şi numărul mare de bolnavi care „s-au învoit“ de la spital în aceste zile, pentru a putea petrece Crăciunul cu familia. La Spitalul de Urgenţă Craiova, numărul pacienţilor internaţi ajunsese ieri la 760, adică la jumătate faţă de o zi obişnuită, şi se preconizează o scădere a numărului acestora. „Probabil de Crăciun şi Revelion nu vom avea mai mult de 500-600 de bolnavi“, a precizat Mariana Trică, directoarea de îngrijiri a Spitalului de Urgenţă Craiova.

Cei care vor rămâne în spital pe perioada Crăciunului vor avea probabil ocazia să guste şi bucate tradiţionale, dacă până atunci nu îşi vor lua concediu toţi angajaţii de la blocul alimentar. „Bolnavii trecuţi la regim comun vor primi carne de porc, pui, fructe, iar la micul dejun, iaurt. Am fi vrut să le oferim şi cozonac. Am cumpărat făină şi rahat, dar ne-a lăsat baltă cofetara, care şi-a luat concediu zilele trecute fără să ne anunţe. Aşa că acum am rămas cu făina şi rahatul şi nu ştim ce să facem cu ele“, a explicat Mariana Trică.

În zilele următoare sunt aşteptate să ajungă la spital mai multe grupuri de colindători, care vor aduce bolnavilor, prin cântecul lor, puţin din atmosfera de sărbătoare a acestor zile.

Tot pentru bolnavi, angajaţii spitalului au împodobit un brad. Din păcate, după numai câteva zile de la amplasarea lui în holul policlinicii, ornamentele – beteala şi globuleţele – s-au cam rărit, prin grija vizitatorilor care le-au confundat probabil cu suvenirurile.

Conducerea Spitalului de Urgenţă Craiova se aşteaptă totuşi ca un număr mai mare de bolnavi să se interneze după Sărbători, când vor ajunge la spital victimele exceselor de tot felul. Bolnavii cu indigestie sau alte probleme digestive cauzate de abuzul de mâncare, cei în comă alcoolică sau tinerii răniţi de petarde şi alte dispozitive explozive folosite de Sărbători vor contribui la restabilirea numărului de bolnavi din clinicile Spitalului de Urgenţă.

 

Recomandări

 

Pentru cei care nu se grăbesc totuşi să devină pacienţi, dr. Mariana Păsărescu de la Autoritatea de Sănătate Publică Dolj are câteva recomandări.

O masă de sărbătoare se stropeşte obligatoriu cu puţin alcool: coniac, vin sau bere, după preferinţă. Băuturile alcoolice au proprietăţi relaxante şi, în unele cazuri, chiar benefice asupra sănătăţii. Cu condiţia să fie consumate după masă şi în cantităţi moderate. În cantităţi mari, afectează sistemul nervos central, ficatul şi tractul gastro-intestinal. Este bine cunoscut faptul că o masă copioasă şi o cantitate foarte mare de alcool pot declanşa o criză de pancreatită acută, boală severă, cu evoluţie imprevizibilă, care necesită, uneori, spitalizare prelungită.

Atunci când sunt depăşite capacităţile fiziologice ale ficatului de prelucrare a alcoolului, substanţele toxice rezultate în organism împiedică buna funcţionare a organismului, în primul rând a creierului. Apare aşa-numita stare de beţie, în fapt o intoxicaţie acută alcoolică.

De asemenea, nu trebuie să consumăm alcool ca să combatem frigul. Vasodilataţia iniţială produsă de ingestia de alcool este urmată rapid de o vasoconstricţie compensatorie, joc foarte periculos pentru sănătatea vaselor noastre sanguine în anotimpul rece. Sau, cu alte cuvinte, hai noroc, dar cu paharul mic şi cât mai rar!

Altă regulă importantă. În timpul mesei nu este bine să consumăm lichide (băuturi alcoolice, apă, sucuri). Acestea se beau fie înainte, ca aperitiv, fie după masă. După o masă copioasă, este binevenită şi o cafea amăruie, care stimulează arderea caloriilor provenite din grăsimi.

Între mese este bine să bem sucuri din fructe proaspete. Acestea previn indigestiile şi distrug microflora intestinală care se acumulează când mâncăm alimente grele şi sărate.

Atenţie şi la băuturile carbogazoase! Acestea conţin circa 10% zahăr, ceea ce înseamnă că la un pahar de 500 ml de suc consumăm 50 de grame de zahăr, care se adaugă zahărului din prăjituri.

Consumul de alcool

Statisticile confirmă faptul că un consum abuziv şi sistematic de băuturi alcoolice tari poate scădea durata de viaţă cu 10-15 ani.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cantităţile de alcool pe care ficatul nostru poate să le prelucreze într-o zi, fără să ne punem în pericol sănătatea, sunt 40 ml dintr-o băutură tare, 200 ml vin şi 500 ml bere, pentru bărbaţi, iar pentru femei, aproximativ jumătate din cantităţile recomandate bărbaţilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU