10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCentru de transfuzii, luat cu asalt

Centru de transfuzii, luat cu asalt

Tot mai mulţi oameni din judeţul Olt aleg să doneze sânge pentru a avea ce pune pe masă de Sărbători. Fiecare donator primeşte şapte bonuri valorice a câte 8,31 lei, adică aproximativ de 60 de lei. Numărul donatorilor de sânge a crescut cu aproape 30% în această perioadă, potrivit directoarei CTS Olt, medicul Veronica Grecioiu.

„În fiecare an, în preajma Sărbătorilor, oamenii vin în număr mare să doneze sânge. Unii, pentru a-i ajuta pe semenii lor, alţii – pentru bonurile valorice“, a declarat Veronica Grecioiu.

 

Analize – înainte şi după donare

 

Cei care vor să doneze sânge trebuie să ştie că înainte trebuie să facă hemoglobina şi glicemia. Dacă sunt anemici sau au diabet, nu vor putea face donaţii. Nici cei cu greutatea mai mică de 60 de kilograme nu pot fi donatori.

„După ce donează sânge se face testul HIV, pentru hepatita B, C, sifilis. Se verifică apoi sângele, pentru ca acesta să nu aibă boli transmisibile. Dacă analizele nu sunt bune, atunci nu se transfuzează, iar donatorul este atenţionat printr-o scrisoare pe care o primeşte la domiciliu“, a precizat Veronica Grecioiu.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS