11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLa un pas de moarte în lift

La un pas de moarte în lift

Un locatar din blocul 307, scara c, de pe strada Nicolae Titulescu din Craiova, a văzut moartea cu ochii, după ce miercuri seară liftul în care se afla a căzut în gol de la etajul 7.

 

Locatarii din blocul 307, scara c, dar mai ales cei de la etajele superioare spun că liftul pe care trebuie să-l folosească zilnic este o adevărată ameninţare pentru viaţa lor. Sistemul de siguranţă la cădere, care în mod normal ar trebui să frâneze şi să anuleze căderea liberă, este nefuncţional. Din această cauză, unul dintre vecinii lor a tras o sperietură soră cu moartea când ascensorul a căzut în gol şapte etaje. „În loc să urce, a alunecat şapte etaje, blocându-se între parter şi subsolul blocului. A fost un şoc. Am căzut în genunchi. Dar dacă era un copil sau un bătrân? Era seara, la ora 10.00, iar uşile se închideau şi se deschideau şi nici o comandă nu mai funcţiona. Nu aveam telefonul la mine. Nu puteam să anunţ pe nimeni. Eram blocat undeva la jumătatea uşii de la parter în puţul liftului. Am avut noroc. În câteva fracţiuni de secundă, când se deschideau uşile interioare, am întins mâna şi am acţionat maneta care blochează uşa exterioară ca să pot ieşi de acolo“, a spus Mihail Costea, bărbatul care a trăit nefericita experienţă.

Speriaţi, oamenii au sunat la asociaţie, la firma care asigură service-ul ascensorului.

Deşi a fost instalat de zece ani, locatarii blocului spun că liftul are probleme tehnice şi nu este prima dată când se defectează.

„Am păţit şi eu la fel în urmă cu doi ani. Iar miercuri seară, înainte de păţania vecinului, tocmai plecase de la mine bunica mea“, a adăugat Ionuţ Bicioi. Revoltat este şi Dănuţ Martin, pentru că vecinul său, Mihai Costea, venise în vizită la el. Şi când a plecat de la el a păţit necazul cu liftul.

 

Inconştienţă

 

Cei din blocul 307 spun că aceste probleme sunt cauzate în mare parte de firma care ar trebui să se ocupe de verificarea tehnică permanentă a liftului. Numai că angajaţii SC Tony SRL nu prea îşi fac treaba, punând în pericol viaţa oamenilor. „La firma care asigură service-ul, SC Tony SRL, de câte ori suni pentru vreo intervenţie, răspunde întotdeauna o femeie. Probabil este soţia respectivului meşter care ar trebui să se ocupe de reparaţii. Aceasta îl contactează, după care el ne sună şi ne întreabă pentru ce a fost solicitat. Iar când în sfârşit apare, nu are niciodată scule“, a afirmat Costea.

Locatarii nu ştiu pe ce criterii i-au angajat cei de la Asociaţia de Proprietari nr. 6, dar angajaţii SC Tony le fac mereu probleme. „De când au venit ăştia cu firma, liftul a căzut de tot. Când erau ceilalţi, nu s-a întâmplat aşa ceva. Acum stai cu grijă când intri în lift. La etajul patru nu se închide uşa bine“, a spus Dumitru Mandă, alt locatar.

Joi, în jurul orei 11.00, îşi făcuseră apariţia la scara c a blocului 307 şi reprezentanţii firmei care se ocupă cu întreţinerea ascensorului. Aceştia dau vina pe locatari, susţinând că oamenii
nu-l folosesc şi nu-l întreţin aşa cum trebuie. „De doi ani nu am avut probleme cu el. Le-am spus celor de la ultimul etaj să scoată ciocanele, să nu mai blocheze uşile, dar habar nu au. Acum este în revizie. Să vină ISCIR-ul după revizia generală să le dea autorizare. Aşa le convine? Domnul ăla care sună la noi la firmă o înjură pe fata care răspunde la telefon. Ştie şi administratoarea şi o să-l dăm în judecată“, a spus reprezentantul SC Tony SRL Craiova. Locatarii din blocul 309 i-au anunţat pe depanatorii de la SC Tony că au şi ei probleme cu liftul.

 

Reclamaţia îi costă 5.000 de lei

 

Nici preşedintele Asociaţiei de Proprietari nr. 6 Nicolae Titulescu şi nici administratoarea nu sunt de partea locatarilor. Administratoarea Maria Băluţă a declarat că în urmă cu 15 ani a rămas blocată într-un lift cu copilul şi de atunci nu mai pune piciorul în vreunul. „Aşa m-am speriat, că nici acum nu mi-am revenit, când m-au sunat de la scara c şi mi-au spus că a căzut liftul. Am crezut că s-a prăbuşit în gol şi erau persoane în interior. Nu ştiu dacă au dreptate. Părerile sunt împărţite. La etajul 6 au fost blocate aiurea“, a afirmat Maria Băluţă.

Preşedintele asociaţiei, Ion Dăbuleanu, nu înţelege de ce se face atâta vâlvă şi de ce reclamă un om care are restanţe la plata întreţinerii. Un locatar spune că unii vecini sunt de vină pentru că „ţopăie în lift“. Acum, locatarii din blocul 307, scara c, vor rămâne pentru 15 zile fără ascensor, pentru că acesta intră în revizie generală, iar pentru a primi autorizare de funcţionare de la ISCIR trebuie să plătească între 1.000 şi 5.000 de lei, costurile reparaţiilor făcute de firmă şi taxa de 90 de lei.

Verificările făcute de ISCIR dau dreptate locatarilor. Liftul are probleme, iar din registrul de supraveghere al SC Tony SRL reiese că din luna martie nu s-au mai făcut verificări la ascensorul din blocul 307, scara c. „Liftul a intrat în revizie generală. Din constatările noastre, rezultă că sunt probleme; lipseşte verificarea tehnică, au probleme cu amortizorul de viteză, cu limitatorul de viteză, există zăvoare la uşile exterioare puse fără autorizaţie. În privinţa SC Tony SRL, pot spune că ne fac mereu probleme. Sunt foarte multe reclamaţii la adresa dumnealor. Vom face verificări şi probabil că le vom retrage autorizaţia de funcţionare. Firma este obligată să facă reparaţiile care se impun, după care vom face din nou verificări şi vom dau autorizare că liftul poate fi folosit“, a declarat Victor Bujor, directorul general al ISCIR.

 

Lifturile, meteahnă veche

 

Probleme cu lifturile sunt şi la unele blocuri din Asociaţia nr. 14 Craioviţa Nouă. Preşedinta asociaţiei vrea să schimbe ascensoarele în cele cinci blocuri-turn. „Avem cinci blocuri cu zece etaje. Lifturile sunt vechi, de când
s-au construit clădirile, prin anii ’70. Unul costă 40.000 de lei. De unde atâţia bani? Nici în două rate nu putem plăti. Sunt cinci lifturi şi sumele sunt colosale. Abia întreţinem ce avem“, a declarat Elena Lungulescu, preşedinta Asociaţiei nr. 14 Craioviţa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII