17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPensionarii trăiesc cu împrumuturile de la CAR

Pensionarii trăiesc cu împrumuturile de la CAR

Peste 11.000 de vâlceni au împrumutat de la începutul acestui an şi până în prezent diferite sume de bani de la Casa de Ajutor Reciproc (CAR) Vâlcea.

Bătrânii s-au împrumutat ca să îşi ia mâncare, haine, medicamente, să îşi achite facturile curente, întreţinerea ori să îşi cumpere lemne. „Am luat 300 de lei ca să cumpăr lemne că nu am suficiente ca să trec peste iarnă. Am pensie de 400 de lei şi cum nu am avut de unde să mă împrumut pe moment, am luat bani de aici. Este foarte greu la vârsta noastră pentru că am muncit o viaţă şi nu ne ajunge pensia ca să ne descurcăm“, a spus Maria Huidu, din Costeşti. Alt vâlcean, Ilie Pearcu, a spus că s-a împrumutat de 200 de lei ca să cumpere câte ceva pentru copii şi nepoţi de Sărbători. „Pensia nu e suficientă şi vreau să fac şi eu o surpriză nepoţilor, că vin în vizită de Sărbători, şi trebuie să îi primesc şi eu cu ceva“, a povestit bătrânul.

O femeie din Râmnicu Vâlcea a luat 500 de lei de la CAR pentru medicamente şi pentru a achita o parte din datoria pe care o are la asociaţie: „Am strâns ceva datorie la întreţinere pentru că nu mi-au ajuns banii să o plătesc la timp, că am fost cam bolnavă în ultima perioadă şi pensia s-a dus pe medicamente. Cu banii luaţi de aici plătesc asociaţia şi îmi iau medicamentele pe două luni“.

 

„Se observă o creştere a împrumuturilor“

 

Conducerea CAR Vâlcea spune că, în fiecare lună, începând cu ianuarie, a avut peste 1.000 de împrumuturi. „Se observă o creştere a împrumuturilor cu câteva sute, de la an la an. Chiar dacă au crescut pensiile, lumea se împrumută şi mai mult. Asta arată că gradul de sărăcie e în creştere. Cu cât se măresc pensiile cu atât cresc şi preţurile. Pensiile nu le acoperă“, a declarat Grigore Roban, vicepreşedintele CAR Vâlcea. Suma maximă pe care o poate lua de la CAR un pensionar este de 1.500 de lei, dar pentru a beneficia de aceşti bani el trebuie să aibă o pensie de peste 700 de lei şi o cotizaţie de cel puţin 600 de lei. „În noiembrie, aproape 900 de persoane au luat de la CAR peste 700.000 de lei. Doar 153 de persoane au putut ridica suma maximă. Peste 50% din împrumuturi au valori mici, ceea ce arată că gradul de sărăcie e în creştere şi oamenii nu se pot întreţine din pensii“, a mai spus vicepreşedintele CAR Vâlcea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS