13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAmeţiţi la volan

Ameţiţi la volan

Poliţiştii de la Rutieră doljeni au depistat în două zile şase persoane care s-au urcat la volan după ce au consumat băuturi alcoolice, unii dintre ei având o alcoolemie cu mult peste limita la care această faptă este considerată infracţiune.

 

Angajaţii Serviciului Poliţiei Rutiere au depistat la sfârşitul săptămânii trecute şase doljeni care s-au urcat la volan în stare de ebrietate. Primul şofer băut a fost oprit vineri noapte, pe strada Calea Bucureşti, din Craiova. Eugen Dincă, de 43 de ani, din localitate, conducea un Opel Vectra, având o concentraţie de 1,10 mg/l alcool pur în aerul expirat. În aceeaşi noapte, o patrulă de siguranţă publică l-a depistat pe Petru Bosnea, de 23 de ani, din Craiova, care conducea un Opel Astra Bertone pe strada Ion Ţuculescu, iar la testarea cu aparatul etilotest a rezultat o concentraţie de 0,87 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Vineri, în jurul orei 17.00, poliţiştii din comuna Rojişte l-au depistat pe Cornel Stăncuţ, de 38 de ani, din localitate, în timp ce conducea o Dacie pe DN 55. S-a stabilit că bărbatul era sub influenţa băuturilor alcoolice, aparatul etilotest indicând în cazul său o concentraţie de 0,77 mg/l alcool pur în aerul expirat, dar şi că acesta nu are permis de conducere.

Pe numele celor trei au fost întocmite dosare penale pentru comiterea infracţiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice sub influenţa băuturilor alcoolice, iar pe numele lui Stăncuţ şi pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice fără a poseda permis.

 

Încă trei dosare penale

 

Sâmbătă, în jurul orei 17.30, poliţişti din Băileşti l-au depistat pe Constantin Paraschiv, de 50 de ani, din localitate, în timp ce conducea o Dacie 1300, având o concentraţie de 0,96 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatului i s-au recoltat probe biologice şi au fost întocmite acte premergătoare începerii urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice sub influenţa băuturilor alcoolice. Duminică, în jurul orei 18.00, în comuna Valea Stanciului, a fost depistat în trafic şi Nicolae Bulumaci, de 34 de ani, din localitate, care conducea o Dacia 1310 fără a poseda permis pentru nici o categorie de autovehicule. Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat o concentraţie de 0,83 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, poliţiştii l-au depistat pe Florin Badea, de 24 de ani, din Işalniţa, în timp ce conducea o Honda Prelude pe DJ 605 fără a poseda permis. Acesta a refuzat testarea cu aparatul etilotest şi recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. Pe numele său au fost întocmite acte premergătoare începerii urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice fără a poseda permis şi pentru refuz de recoltare a probelor biologice.

Poliţiştii de la Rutieră au precizat că persoanele care se urcă băute la volan sunt adevărate pericole pe drumurile publice. „Aceştia (şoferii băuţi – n.r.) pun în pericol atât viaţa lor, cât şi pe cea a celorlalţi participanţi la trafic, pentru că reflexele lor au de suferit după ce au consumat alcool“, a explicat subcomisar Emil Zuican, şeful Biroului Poliţiei Rutiere Craiova.

Sancţiuni

Conform legislaţiei în vigoare, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o concentraţie de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani. Conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie infracţiune, se sancţionează cu amendă şi suspendarea permisului pentru 90 de zile. Refuzul, împotrivirea sau sustragerea conducătorului unui autovehicul de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat se pedepsesc cu închisoare de la doi la şapte ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII