11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAdio, dragă Stolo!

Adio, dragă Stolo!

Preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat ieri ca premier pe Emil Boc, preşedintele PD-L, după ce Theodor Stolojan a renunţat la mandat.

Lovitură de teatru pe scena politică: Theodor Stolojan, premierul desemnat de preşedintele Traian Băsescu, şi-a depus ieri mandatul. Explicaţiile pentru gestul său, deşi exprimate în termeni eleganţi, au fost suficient de clare pentru a arăta că nu poate pune la punct un guvern şi un program potrivit viziunilor sale economice, ci ar trebui să se subordoneze deciziilor luate de Emil Boc şi Mircea Geoană. „Argumentul meu este că cei doi preşedinţi care au semnat Parteneriatul pentru România trebuie să-şi asume garanţia realizării acestui parteneriat prin cele mai importante funcţii în stat: funcţia de prim-ministru şi funcţia de preşedinte al Senatului“, s-a justificat ieri public Theodor Stolojan, arătând astfel că acordul dintre cele două formaţiuni politice nu i-ar fi dat libertatea de a guverna şi nici sprijinul politic de care avea nevoie.

Negocieri şi consultări în pripă

În urma demisiei lui Stolojan, preşedintele Traian Băsescu a fost nevoit ieri să găsească o soluţie de compromis. La ora prânzului i-a convocat la Cotroceni pe Emil Boc şi Mircea Geoană, cu care a discutat preţ de câteva minute pe tema noului premier.
A urmat la Senat, o oră mai târziu, o întrevedere între delegaţii lărgite ale conducerilor PSD şi PD-L. Delegaţia PSD a fost compusă din Mircea Geoană, Ilie Sârbu, Liviu Dragnea, Gheorghe Nichita, Miron Mitrea, Victor Hrebenciuc, Ion Toma şi Ion Stan. Alături de aceştia s-a aflat şi preşedintele Partidului Conservator, Daniela Popa. Din delegaţia condusă de Boc au făcut parte Vasile Blaga, Adriean Videanu, Theodor Stolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Florian Popescu, şi Elena Udrea. Întâlnirea a avut loc chiar în biroul senatorial al lui Mircea Geoană.

„Nu am un echivalent pentru Theodor Stolojan în PD-L“

Ieri, la ora 14.00, şeful statului a anunţat public ceea ce era de aşteptat: noul premier desemnat este Emil Boc, preşedintele PD-L. „Am luat notă de depunerea mandatului (lui Theodor Stolojan – n.r.) şi în acelaşi timp îmi exercit atributul constituţional de a desemna un nou candidat pentru funcţia de prim-ministru. După declaraţie voi semna decretele de anulare a mandatului încredinţat domnului Stolojan şi voi emite un decret prin care calitatea de prim-ministru desemnat va reveni domnului Emil Boc“, a declarat Traian Băsescu.  Preşedintele a susţinut că l-a surprins decizia lui Stolojan şi că este „puţin trist“ pentru că liderul PD-L a ales să-şi depună mandatul. Şeful statului a refuzat să precizeze care au fost motivele invocate de Theodor Stolojan la depunerea mandatului. „Cred că singurul om care vă poate da explicaţii legate de retragere este domnul Theodor Stolojan însuşi. Nu doresc să vă explic eu motivele pe care dânsul le-a invocat. Este problema dânsului, eu iau notă de actul instituţional al depunerii mandatului“, a spus Băsescu.
Pe de altă parte, şeful statului a motivat desemnarea lui Emil Boc drept candidat la funcţia de premier prin faptul că acesta este preşedintele PD-L şi pentru că, după consultările cu partidele, a decis să desemneze un premier din rândul democrat-liberalilor, care au adunat cel mai mare număr de mandate în parlament. Traian Băsescu nu a ascuns că Boc a fost o soluţie de compromis, întrucât „nu am un echivalent pentru Theodor Stolojan în PD-L“.

Boc – premierul de rezervă

Premierul desemnat, Emil Boc, a declarat ieri după-amiază că a acceptat propunerea preşedintelui Traian Băsescu de a fi desemnat premier şi că se va prezenta cu noul cabinet în parlament luni, 22 decembrie, respectând astfel calendarul iniţial.
„Mulţumesc şefului statului pentru încrederea acordată. Am acceptat propunerea făcută de către preşedinte. Obiectivele mele rămân aceleaşi: un guvern stabil şi performant, un guvern ce va fi instalat pe 22 decembrie. În zilele următoare, vom finaliza programul de guvernare şi ne vom prezenta în faţa parlamentului“, a declarat Boc.
El a anunţat că va fi constituit un grup de consultanţi de la BNR, specialişti în domeniul economico-financiar şi reprezentanţi ai societăţii civile care ar urma să ofere consultanţă viitorului executiv în problemele apărute ca urmare a crizei economico-financiare. 

Cel mai tânăr premier

Emil Boc ar putea deveni, dacă va fi învestit de parlament, cel mai tânăr premier al României de după ’90, la numai 42 de ani şi după doar opt ani de politică. Actualul preşedinte al PD-L şi primar de Cluj-Napoca a absolvit Facultatea de Istorie şi Filosofie (1991) şi pe cea de Drept (1995) din Cluj-Napoca, obţinând titlul de doctor în ştiinţe politice şi filosofie politică în 2000. Este conferenţiar universitar şi avocat în Baroul Cluj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII