13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSexul, cel mai periculos drog

Sexul, cel mai periculos drog

Tinerii îşi încep viaţa sexuală înainte de 18 ani, fără să se gândească la consecinţe. Medicii avertizează că sexul poate deveni cel mai puternic drog. Adolescentul dependent de sex îşi pierde interesul pentru orice altă activitate şi se îndepărtează de familie.

Lipsa educaţiei sexuale îi poate transforma pe adolescenţi în consumatori de anticoncepţionale şi mai târziu în clienţi ai cabinetelor de psihiatrie, sunt de părere medicii specialişti în educaţie pentru sănătate.
Un studiu efectuat de reţeaua de farmacii Sensiblu a arătat un lucru alarmant. Tinerele din România îşi încep viaţa sexuală înainte de 18 ani, fără a avea informaţii minime despre sex. Ele folosesc totuşi metode contraceptive pe care le aleg apelând la sfatul unei prietene apropiate sau informându-se de pe internet sau din reviste. 60% din tinerele intervievate au spus că şi-au început viaţa sexuală înainte de 18 ani, 43% declară că se protejează câteodată în timpul actului sexual, în timp ce 5% declară că lasă contracepţia în seama partenerului.
Societatea încurajează adolescenţii să folosească mijloace de contracepţie. Prezervativul poate proteja împotriva bolilor cu transmitere sexuală sau împotriva unei sarcini nedorite, însă nu poate preveni eventualele traume psihice pe care un adolescent le poate avea doar pentru că şi-a început viaţa sexuală prea devreme.
Medicii avertizează că educaţia sexuală adevărată nu prea se mai face în şcoală sau acasă, iar tinerii devin din ce în ce mai mult consumatori de anticoncepţionale şi prezervative.

Vârsta ideală pentru începerea vieţii sexuale

Momentul ideal pentru începerea vieţii sexuale, susţin medicii, este 18 ani. Înainte de 18 ani, tânărul este incomplet dezvoltat fizic şi mental, astfel încât nu poate să discearnă între dragoste şi sex. Adolescentul poate să nu facă faţă emoţional unei decepţii sau, în cel mai grav caz, poate să devină dependent psihologic de actul sexual, susţine dr. Mariana Păsărescu, medic primar sănătate publică şi management sanitar în cadrul Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Dolj.
„O persoană care bea prea mult sfârşeşte în cele mai multe cazuri prin a deveni alcoolică, adică dependentă fizic şi psihic de acest drog care este alcoolul. La fel se întâmplă şi cu persoana dependentă de sex. Ca şi alcoolicul, ea îşi pierde simţul responsabilităţii faţă de familie şi societate şi nu o va mai interesa decât cum să obţină ceea ce îşi doreşte“, a spus dr. Păsărescu.
Instinctul de reproducere este foarte puternic la adolescenţi, fiind accentuat mai ales de stimulii din mediul exterior (televizor, internet, anturaj etc). Adolescentele îşi încep viaţa sexuală ca să nu fie mai prejos decât prietenele lor care şi-au început deja viaţa sexuală sau ca să fie primite într-un grup, fără să se gândească la consecinţe.

Contactul sexual nu este dragoste

Fete care nu au respect de sine se vând ca să fie acceptate într-un anturaj, iată un caz clasic de cădere în capcanele sexului. Puşi în faţa faptului împlinit, părinţii nu ştiu de unde să scoată vinovatul, considerând că doar anturajul este răspunzător pentru o asemenea situaţie. În realitate, spun medicii, totul porneşte de la educaţia sexuală a copilului care s-a făcut deficitar în familie. Părintele trebuie să-i răspundă copilului la întrebările referitoare la sex şi actul sexual, într-un mod care să contracareze informaţiile pe care le primeşte pe alte canale. De asemenea, trebuie să-i prezinte consecinţele fizice (boli cu transmitere sexuală, sarcină) sau psihice ale actului sexual şi să-l ajute să înţeleagă diferenţa enormă dintre sex şi dragoste. „Sexualitatea constă în atitudinile, credinţele şi valorile noastre despre noi înşine şi în relaţiile cu cei din jur, percepţia noastră ca bărbat sau femeie, în comportamentul nostru sexual, în sănătatea şi dezvoltarea noastră sexuală, în imaginea corpului nostru şi respectul faţă de noi înşine“, mai spune dr. Păsărescu.

Statistici

România era în 2005 pe locul II în Europa în topul celor mai tinere mămici, după Marea Britanie. Potrivit Institutului Naţional de Statistică din România, 28.356 de copii au fost aduşi pe lume de tinere cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani, iar 528 au fost născuţi de fete sub 15 ani. În 157 din cazurile de mai sus, vârsta tatălui copilului era sub 18 ani. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII