16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCrăciun cu brazi în ghiveci

Crăciun cu brazi în ghiveci

Crăciunul fără brad este de neimaginat. Totuşi, pentru că spiritul Sărbătorilor de iarnă înseamnă dăruire şi responsabilitate, înainte de a cumpăra un brad, aveţi în vedere şi impactul pe care-l are acest lucru asupra mediului.

Indiferent că este vorba de brazi din România sau de import, după Revelion, spectacolul sutelor de pomi de iarnă aruncaţi în spatele blocurilor, la ghenă sau chiar la colţ de stradă este o risipă prea mare. Acest lucru a fost înţeles şi de comercianţi. Dacă în urmă cu şase-şapte ani oferta de brăduţi în ghiveci era aproape inexistentă, anul acesta întreprinzătorii au înţeles importanţa lor pentru mediu. În timp ce până acum astfel de pomi se găseau în număr destul de mic în florării, o firmă din Dolj a decis ca anul acesta să comercializeze numai astfel de pomi. „Când temperatura de afară este cam aceeaşi cu cea din casă, brăduţul respectiv poate fi plantat în curte, iar anul viitor îl poţi împodobi iarăşi. Este un sprijin pentru natură. Dacă oamenii nu ar mai cumpăra brazi tăiaţi, nu ar mai fi pierderi în natură“, a declarat Bogdan Buzatu, unul dintre asociaţii Oltenia Garden.

„Beneficiile achiziţionării sunt evidente pentru mediu“

Afirmaţia este confirmată şi de reprezentanţii Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului (ARPM) Craiova. „Beneficiile achiziţionării unui astfel de «pom de Crăciun» sunt evidente pentru mediu. În primul rând, reducerea suprafeţelor care în preajma Sărbătorilor sunt «rase» pentru ca brazii să ajungă în casele noastre, fără a mai vorbi despre acţiunile ilegale de tăiere ce au loc cu acest prilej“, a declarat Lavinia Iancu, specialist ARPM Craiova. Aceasta a subliniat faptul că posibilitatea replantării acestor pomi după trecerea Sărbătorilor de iarnă este cel mai important aspect. Totuşi, acest lucru trebuie făcut cu grijă. „Atât la achiziţionare, cât şi pentru replantare trebuie avută în vedere aclimatizarea, aceasta făcându-se treptat prin evitarea diferenţelor mari de temperatură într-un interval scurt“, a adăugat Lavinia Iancu.

Binefacerile pădurilor de brazi

Persoanele care nu au posibilitatea plantării brazilor în curte nu trebuie să considere acest lucru un inconvenient. Bradul poate fi plantat chiar şi la marginea unei păduri, contribuind astfel continuu la calitatea solului şi a aerului pe care îl respirăm. „Brazii asimilează polenul şi praful din aer datorită uleiului secretat de ace, susţin solul prin rădăcini, iar prin forma conică a coroanei reduc efectul pluvial asupra solului. O suprafaţă de jumătate de hectar produce necesarul zilnic de oxigen pentru 18 persoane“, a mai spus Lavinia Iancu.

Brazi de la 60 la 1.000 de lei

Ca preţ, molizii în ghiveci variază între 80 şi 800 de lei, iar brazii argintii, între 350 şi 1.000 de lei. Craiovenii care din diverse motive decid ca anul acesta să se orienteze către brazi tăiaţi ar trebui să ştie că, zilele acestea, în Piaţa Centrală se vând cu preţuri pornind de la 60 şi până la 1.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII