14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAniversare la AJOFM Vâlcea

Aniversare la AJOFM Vâlcea

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vâlcea împlineşte astăzi zece ani de existenţă. Datorită eforturilor depuse de personalul care lucrează în această instituţie, în prezent, rata şomajului în judeţ este menţinută la 4%.

 

VÂLCEA. După 1989, societatea românească a fost profund marcată de dezmembrarea structurilor de producţie centralizate şi de dispariţia pieţelor tradiţionale de materii prime şi de produse finite. Au urmat, în cascadă, reducerea volumului producţiei, diminuarea ofertei de bunuri şi servicii, micşorarea cererii de forţă de muncă… şomajul. Singurele instituţii care asigurau legătura între vechiul sistem şi cel care avea să preia sarcinile de protecţie socială erau Oficiile de Forţă de Muncă, destul de fragile în faţa problemelor complexe ridicate de satisfacerea cerinţelor solicitanţilor de loc de muncă sau de pregătire a lor în funcţie de raportul dintre cererea şi oferta de forţă de muncă existent atunci.

Pe măsura cronicizării fenomenului de şomaj au apărut cerinţe şi responsabilităţi noi pentru Oficiul de Forţă de Muncă şi Şomaj, fapt subliniat şi de actele normative apărute. În acest context, s-a înfiinţat Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică şi care coordonează activitatea de ocupare şi formare a forţei de muncă, precum şi protecţia persoanelor neîncadrate în muncă. „Şi judeţul Vâlcea a fost afectat de acest flagel, astfel că întreprinderi din industria grea, minerit şi apărare au avut cel mai mult de suferit. Începând cu 1996, Vâlceana, EM Berbeşti – Alunu, EM Râmnicu Vâlcea, Finca Drăgăşani, Roti Auto Drăgăşani, Vilmar, CET, USG Govora, Romarm Băbeni şi Drăgăşani, firme cu tradiţie în judeţ, şi-au redus constant activitatea şi, implicit, numărul de salariaţi. În acest context, la sfârşitul anilor ’90, numărul persoanelor fără loc de muncă în judeţul Vâlcea depăşise cu mult 20.000. Pentru disponibilizările colective au fost acordate importante sume de bani ca şi plăţi compensatorii, efortul bugetului de şomaj fiind considerabil. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vâlcea ca instituţie de sine stătătoare a început să funcţioneze de la 1 ianuarie 1999. Până atunci, ea a figurat ca Birou, Oficiu, apoi Direcţie în cadrul Direcţiei de Muncă Vâlcea. Activitatea AJOFM
s-a desfăşurat sub auspiciile continuării reformei economice şi instaurării unei economii de piaţă funcţionale“, a declarat Dumitru Nicu Cornoiu, directorul executiv al AJOFM Vâlcea.

 

Agenţii şi puncte de lucru

 

Pe măsura diversificării activităţilor şi a serviciilor acordate, instituţia a înfiinţat mai multe puncte şi agenţii de lucru locale în judeţul Vâlcea, pentru a duce aceste servicii către cetăţeni. Aceste puncte de lucru şi agenţii locale au o distribuţie teritorială echilibrată, astfel: Călimăneşti, Voineasa, Bălceşti, Drăgăşani, Lăpuşata, Berbeşti, Horezu. Rata şomajului în judeţul Vâlcea a scăzut cu peste zece puncte procentuale, în prezent ea menţinându-se în jurul a 4%. AJOFM Vâlcea funcţionează în prezent cu trei agenţii locale şi patru puncte de lucru: Agenţia Locală Râmnicu Vâlcea, Agenţia Locală Drăgăşani, Agenţia Locală Horezu, Punct de lucru Călimăneşti, Punct de lucru Berbeşti, Punct de lucru Lăpuşata, Punct de lucru Bălceşti. Prin această distribuire se asigură oferirea serviciilor către mediul geografic unde locuiesc persoanele care au nevoie de ajutor pentru a-şi găsi un loc de muncă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS