21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorj757 de agenţi economici din Gorj, în stare de insolvenţă

757 de agenţi economici din Gorj, în stare de insolvenţă

Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Gorj încearcă în zadar să recupereze creanţe în valoare de 1,8 miliarde de lei de la 757 de agenţi economici, care nu mai sunt în stare să îşi achite debitele la bugetul de stat şi la celelalte bugete, reprezentând contribuţiile sociale.

 

GORJ. O parte din agenţii economici din Gorj nu mai au cu ce să îşi plătească datoriile către bugetul de stat. Astfel, 757 de societăţi comerciale, cu o datorie de peste 1,8 miliarde de lei, se află în stare de insolvenţă, din cauză că nu şi-au achitat debitele la bugetul de stat şi datoriile reprezentând contribuţii sociale. Conform datelor furnizate de DGFP Gorj, dintre cele 757 de firme, 128 sunt în procedură generală de insolvenţă, cu datorii de 87,9 milioane de lei, iar alte 17 în reorganizare judiciară, cu debite în valoare de 9,9 milioane de lei. În procedura de faliment sunt 612 agenţi economici, cu datorii de 1,7 miliarde de lei. Potrivit aceleiaşi surse, numai în cursul anului 2008, au fost înaintate către Tribunalul Gorj, pentru deschiderea procedurii insolvenţei, 271 de cereri introductive, totalul obligaţiilor fiscale pentru care s-a solicitat aceasta fiind de 36 de milioane de lei. Până în prezent, au fost admise 216 cereri, pentru debite de 4,3 milioane de lei, 13 au fost respinse, iar 42 se află în curs de soluţionare. În acelaşi timp, pentru recuperarea creanţelor au fost aplicate 194 de sechestre asupra bunurilor mobile şi imobile, în valoare de 15 milioane de lei, din care au fost valorificate bunuri în valoare de şapte milioane de lei.

 

Doar 7.000 de firme din 12.000 sunt viabile

 

În evidenţele DGFP Gorj, figurează peste 12.000 de agenţi economici care derulează diferite activităţi pe teritoriul judeţului. Conform declaraţiilor privind activitatea şi situaţia financiar-contabilă depuse la sediul Direcţiei Finanţelor Publice, doar 7.000 de agenţi economici din Gorj derulează activităţi economice viabile, restul nefiind luaţi în calcul ca potenţiali contribuabili la bugetul de stat şi la alte bugete: „Noi avem în evidenţe 12.000 de agenţi economici, dar ştim cu certitudine că numai 7.000 sunt societăţi comerciale viabile, care au angajaţi, plătesc salarii şi îşi achită datoriile către bugetul de stat. Acest lucru se poate vedea foarte bine din încasări. Deocamdată, nu înregistrăm probleme în ceea ce priveşte încasările pentru cei 7.000 de agenţi economici, dar sunt cei 757 în situaţia de a nu mai avea de unde să îşi achite datoriile către noi şi nu numai către noi. Şase sau şapte firme mari şi cu cifre de afaceri însemnate sunt înregistrate ca mari contribuabili şi sunt luate în evidenţă de Bucureşti: complexurile energetice SNLO, ARTEGO etc.“, a declarat Gheorghe Paraschivu, directorul DGFP Gorj.

 

Peste 1.400 de firme inactive

 

După cum a precizat Gheorghe Paraschivu, în judeţ, există un număr de 1.405 firme aflate pe lista agenţilor economici inactivi. Acestea nu desfăşoară nici un fel de activităţi, nu au salariaţi şi nu au mai depus de ani buni declaraţii la DGFP Gorj. „Cele peste 1.400 de firme inactive fac parte din acel lot de la 7.000 la 12.000. Noi continuăm să le identificăm şi să le trecem pe lista agenţilor economici inactivi. De la aceştia, avem foarte puţine datorii de recuperat, pentru că nu au avut deloc activitate şi nici venituri. Unii fie nu au prestat nimic pe firmă, fie şi-au găsit un loc de muncă, cei mai mulţi fiind plecaţi în străinătate. Odată ajunşi acolo, nu i-a mai interesat ce se întâmplă cu firma de acasă. În multe cazuri, am obţinut informaţii de la rudele patronilor, pentru a ne face o idee în legătură cu situaţia societăţii verificate“, a afirmat directorul DGFP Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS