Acasă Local Sistemul de vot i-a avantajat pe liberali

Sistemul de vot i-a avantajat pe liberali

Aberantul sistem electoral a fost propus de Pro Democraţia, apoi asumat de PSD, PC, PNL şi UDMR.

 

Consilierul prezidenţial Cristian Preda susţine că sistemul uninominal pe baza căruia s-au desfăşurat alegerile de duminică are defecte fundamentale şi este rodul unei colaborări „fructuoase“ între Pro Democraţia şi PNL. „Este vorba de un sistem inechitabil, pentru că e strigător la cer, straniu ca un sistem să permită celui clasat pe locul trei să fie câştigător“, a declarat ieri, pentru NewsIn, Cristian Preda.

 

Inechităţi electorale

 

Consilierul prezidenţial susţine că acest sistem produce o „inegalitate flagrantă“ şi din perspectiva relaţiei dintre alegător şi reprezentantul său. „Unii au căpătat mandat pe baza unui număr infim de voturi, iar alţii nu au intrat în parlament, deşi aveau mii de voturi“, a arătat Preda. Altă inechitate a sistemului uninominal este faptul că legea a permis ca într-un singur colegiu, în Arad, să existe doi deputaţi, în timp ce în toate celelalte colegii există câte unul.

Sistemul este, din perspectiva consilierului prezidenţial, şi o dezamăgire majoră pentru cetăţean, deoarece nu reflectă opţiunea populaţiei; un candidat plasat pe locul trei poate câştiga mandatul în colegiul în care a candidat în defavoarea celui aflat pe locul întâi. „Legea actuală este rezultatul unei colaborări fructuoase între Pro Democraţia şi PNL, la care s-au raliat politicieni interesaţi din toate partidele. A avantajat clar liberalii, care, deşi au obţinut 50 de locuri întâi în colegii, au câştigat 93 de mandate. În schimb, toate celelalte partide au avut mai mulţi candidaţi plasaţi pe locul întâi în colegii decât mandate obţinute“, a declarat Cristian Preda.

În condiţiile în care actualul sistem nu reuşeşte să combine logica proporţională cu cea majoritară, Cristian Preda susţine că este nevoie de un sistem de vot clar, „sistemul proporţional clasic sau cel majoritar clasic în unul sau două tururi“. „E nevoie de un sistem clar, care a produs în alte părţi efecte concrete ce pot alimenta predictibilitatea de care au nevoie partidele“, a spus Preda.

Matematica e de vină

 

Preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia, Cristian Pîrvulescu, a declarat ieri că formula de alocare a mandatelor din Legea uninominalului a fost propusă de PSD şi agreată într-o şedinţă la care au participat reprezentanţi ai PNL, UDMR şi PC. „Propunerea PSD, transmisă prin domnul Anghel Stanciu şi aprobată în forurile politice ale PSD, de alocare a mandatelor, a fost agreată de toţi cei care au participat la întâlnire. La acea întâlnire au fost domnul Cristian Diaconescu (PSD), Bogdan Olteanu (PNL), Mihai Voicu (PNL), Marton Arpad (UDMR) şi Sergiu Andon (PC). După aceea, modul tehnic de repartizare a mandatelor a fost discutat în Comisia parlamentară pentru codul electoral“, a aprecizat Pîrvulescu într-o conferinţă de presă.

El a amintit despre aceste negocieri în cazul Legii uninominalului pentru a răspunde politicienilor care, în ultimele zile, au criticat prevederile legale şi iniţiatorii acestora. „Formula de alocare a mandatelor este strict matematică, iar ceea ce unii numesc anomalii sau distribuiri nedrepte este o consecinţă a repartizării proporţionale a mandatelor“, a adăugat Pîrvulescu.

Exit mobile version