Acasă Local Băsescu cheamă partidele la consultări

Băsescu cheamă partidele la consultări

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat ieri, într-o declaraţie de presă, că a invitat pentru astăzi partidele parlamentare şi reprezentanţii minorităţilor la consultări, în urma cărora va desemna premierul mandatat să formeze noul guvern. Primii vor fi cei 18 reprezentanţi ai minorităţilor, aşteptaţi la Cotroceni de la ora 10.00, urmaţi de UDMR, la ora 11.00, apoi de liberali, la ora 12.00. PSD şi PC au fost chemate la ora 13.00, iar PD-L, la 14.00.

Şeful statului a precizat, totodată, că intenţionează să desemneze noul premier înainte de 15 decembrie, dată la care a convocat parlamentul în noua sa formulă, sperând ca noul guvern să fie validat înainte de Ajunul Crăciunului.

Preşedintele a precizat că nu doreşte un guvern minoritar, menţionând că vrea de la următorul cabinet „să respecte voinţa electoratului şi să aibă o susţinere suficientă în parlament pentru a putea trece legile“, astfel încât să poată face faţă actualei perioade de criză.

Şeful statului s-a referit şi la noul sistem de vot uninominal. Preşedintele a declarat că în mod categoric Legea votului uninominal este „un pas înainte faţă de sistemul de vot pe liste“, dar a ţinut să precizeze că „marea deficienţă a legii este inechitatea“, prin alocarea mandatelor către oameni care au fost pe locul doi sau trei. Băsescu a mai arătat că „legea trebuie urgent modificată“, dând două variante, respectiv una de sistem uninominal într-un singur tur de scrutin, în care câştigătorul primeşte mandatul, iar a doua variantă, care permite o expresie mai profundă, şi anume varianta votului uninominal în două tururi de scrutin, pe care şeful statului a menţionat că a propus-o în cadrul referendumului.

Exit mobile version