10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPierderi de milioane din servicii medicale

Pierderi de milioane din servicii medicale

Policlinica Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina pierde milioane de lei din serviciile oferite asiguraţilor care nu se regăsesc însă în evidenţele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Olt.

 

Deşi prin implementarea Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI) de date între instituţiile judeţului Olt s-a dorit eliminarea timpilor morţi şi, aplicat la serviciile medicale, scutirea pacienţilor de a face drumuri inutile între unitatea sanitară şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) pentru obţinerea adeverinţelor de asigurat, primele luni de lucru în noul sistem n-au făcut decât să complice lucrurile. Valoarea serviciilor prestate de Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Judeţean de Urgenţă (Policlinica), dar nedecontate de CJAS, se ridică la milioane de lei lunar, după cum a declarat directoarea ambulatoriului, dr. Elena Stoicea. Motivul este acela că pacienţii care fac dovada calităţii de asigurat cu documente pe baza cărora până de curând li se eliberau adeverinţe de la CJAS beneficiază, conform legii, de servicii gratuite în ambulatoriu. Asta, pentru că, de luna trecută, o modificare a legii permite dovedirea calităţii de asigurat şi cu alte documente decât adeverinţa eliberată de CJAS.

 

SIUI nu cuprinde anumite categorii de persoane

 

Medicii specialişti din policlinică au luat de bună modificarea şi nu i-au mai pus pe anumiţi pacienţi pe drumuri pentru obţinerea adeverinţelor. Doar că, la final de lună, respectiv în noiembrie, unitatea s-a trezit că nu i se validează şi, implicit, nu i se plătesc toate serviciile prestate, pe motiv că o parte dintre pacienţii trataţi nu se regăsesc în baza de date ca asiguraţi. Este vorba de pensionari, de elevi peste 18 ani care sunt scoşi automat din baza de date la împlinirea vârstei majoratului, deşi urmează în continuare cursuri de zi, de bebeluşi până la cinci-şase luni, de persoane cu handicap etc. Motivul – o neconcordanţă între baza de date a CJAS şi datele deţinute de diverse instituţii.

Se pare că problemele cele mai mari, reclamate, de altfel, la un moment dat şi de medicii de familie, sunt cu baza de date a Casei Judeţene de Pensii Olt. Instituţia nu ar transmite în timp real modificările apărute şi la CJAS. Într-un ritm de melc se mişcă şi primăriile, care nu transmit la timp datele despre nou-născuţi sau beneficiarii de ajutor social, ori instituţia care gestionează datele despre persoanele cu handicap. „Avem probleme mari cu acest SIUI. Muncim o lună şi ne trezim că nu ni se decontează serviciile. Noi n-avem de unde să ştim că pacientul care ne-a făcut dovada că este asigurat nu se află, de fapt, şi în baza de date a CJAS. Şi aşa ne vedem nevoiţi să-i punem din nou pe drumuri pe pacienţi ca să obţină adeverinţele de asigurat. Nu ştii cum e mai bine să procedezi. Sunt, de asemenea, categorii de pacienţi care nu figurează în acest sistem. Este vorba de cei cu boli venerice, de cetăţenii străini, care fac, de altfel, dovada asigurării cu cardul de asigurat… Pe deasupra, este insuficient personalul care înregistrează zilnic în SIUI datele pacienţilor şi serviciile medicale oferite de noi. Avem doar şase persoane care lucrează efectiv pentru înregistrarea acestor date, când ar fi nevoie de 12 -14 registratori medicali“, a declarat şefa ambulatoriului.

 

„Banii se recuperează la regularizarea trimestrială“

 

Deşi se recunoaşte că mai sunt disfuncţionalităţi, de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate lucrurile se văd puţin altfel. „Corectarea acestor date este făcută, aşa că se revine asupra serviciilor nedecontate. Noi transmitem actualizările din baza de date, iar furnizorii de servicii medicale trebuie să revină cu o solicitare de plată a serviciilor nedecontate în primă fază. Oricum, banii se recuperează la regularizarea trimestrială. Cele mai multe servicii nevalidate în cazul ambulatoriului sunt însă cele prestate în neconcordanţă cu programul raportat la noi. Probleme sunt, într-adevăr, şi cu sistemul informatic, însă asta, până ne obişnuim puţin. Se lucrează foarte bine în SIUI cu alţi furnizori de servicii, aşa că lucrurile se vor regla“, a declarat preşedinta CJAS Olt, dr. Ortansa Ciobanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS