Acasă Actualitate Scurte ştiri

Scurte ştiri

Misiunile româneşti rămân în Irak până în 2011

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că România îşi va menţine acţiunile în Irak cel puţin până în 2011. „Ne menţinem activitatea în Irak până în 2011 sau până când aliaţii noştri părăsesc Irakul. Acest lucru este de natură să clarifice orice dezbatere politică pe marginea acestui subiect“, a spus ieri şeful statului, la Palatul Cotroceni, în cadrul unei videoconferinţe cu forţele participante la misiuni în teatrele de operaţii din Irak, Afganistan şi Balcani.

De asemenea, preşedintele a menţionat că misiunile viitoare la care România va participa alături de NATO vor fi negociate până la finalul acestui an, iar opţiunea lui este ca acestea să nu se schimbe faţă de cele deja stabilite. „Opţiunea mea este ca misiunile să nu se schimbe şi, pe cât posibil, nici locaţiile“, a spus Băsescu. Şeful statului le-a transmis mulţumiri militarilor din Irak, Afganistan şi Balcanii de Vest, precum şi tuturor soldaţilor români angrenaţi în misiuni în afara ţării şi şi-a exprimat speranţa că programul le va permite acestora să celebreze Ziua Naţională a României. Preşedintele a mulţumit apoi, nominal, comandanţilor misiunilor româneşti din alte ţări. Parlamentul de la Bagdad a adoptat săptămâna trecută acordul de securitate cu Statele Unite, care reglementează statutul forţelor americane pe teritoriul acestei ţări şi prevede retragerea trupelor la sfârşitul anului 2011, informează Reutes.

NewsIn

S-au publicat modelele subiectelor de bac

Modelele de subiecte pentru probele orale ale examenului de bacalaureat din 2009 au fost publicate pe site-ul http://subiecte2009.edu.ro, a anunţat Ministerul Educaţiei. Potrivit metodologiei de bacalaureat, biletele de examen la probele orale vor conţine un scurt text literar sau nonliterar la prima vedere şi trei cerinţe specifice. Pentru proba de limba şi literatura română, de exemplu, subiectele conţin texte din scriitori consacraţi, dar şi fragmente din Constituţia României. Disciplinele pentru care au fost concepute modelele de subiecte sunt limba şi literatura română, limbile moderne şi cele materne. Cu excepţia probei orale de limba şi literatura română, în cazul căreia sunt disponibile patru variante, pentru celelalte discipline sunt prezentate câte un model de subiect, baremul de evaluare, precizări şi explicaţii privind modalităţile de rezolvare. Potrivit metodologiei de examen adoptate de minister la sfârşitul lunii august, publicarea subiectelor pe internet se face numai pentru probele scrise, nu şi pentru cele orale, aşa cum s-a întâmplat anul acesta. Bacalaureatul 2009 va avea loc între 22 iunie şi 9 iulie.

Adrian DINU

Gravidă salvată de pe munte

O femeie de 30 de ani, însărcinată, a fost salvată duminică noapte de o echipă de jandarmi, de pe munte, din Retezat, după ce i s-a făcut rău şi a chemat salvarea. Jandarmii şi o echipă de salvamontişti au adus femeia pe targă dintr-o zonă greu accesibilă până la ambulanţa care a preluat-o şi a dus-o la spital. Salvamontiştii şi jandarmii montani s-au deplasat, folosind un ATV, la cabana Pietrele, aflată la altitudinea de 1.480 de metri în partea nordică a Munţilor Retezat. Unele porţiuni de pe traseul pe care au coborât salvatorii, însoţiţi de soţul tinerei, erau acoperite cu gheaţă. În jurul orei 22.00, echipajele au ajuns la ambulanţa aflată la cabana Cârnic. Personalul medical a preluat tânăra şi a transportat-o la spitalul din Haţeg“, a spus purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Nicolae Răducu. Jandarmii susţin că tânăra şi soţul ei urcaseră sâmbătă împreună cu un grup de prieteni la cabana Pietrele, iar aceasta a acuzat o hemoragie puternică, motiv pentru care a fost nevoie de intervenţia echipajelor de salvamontişti şi jandarmi.

Diana MITRACHE

Exit mobile version