Acasă Local Gorj Gorjul rămâne roşu

Gorjul rămâne roşu

Alianţa politică PSD+PC Gorj a „scos“ trei deputaţi cu majoritate de voturi, Victor Ponta, Vasile Popeangă şi Mugurel Surupăceanu intrând în parlament fără să mai aştepte redistribuirea.

GORJ. Alianţa politică PSD+PC a câştigat alegerile din judeţul Gorj şi a obţinut în trei colegii majoritatea voturilor, pentru a trimite direct în parlament trei deputaţi. Aceştia sunt Victor Ponta, Vasile Popeangă şi Mugurel Surupăceanu, restul parlamentarilor de Gorj urmând să fie stabiliţi la redistribuire. În urma alegerilor de duminică, în cele două colegii pentru Senat, câştigătoare a ieşit Alianţa PSD+PC – cu 45,89%, urmată de PD-L – cu 33,09% şi PNL – cu 13,13%. La Camera Deputaţilor, pe primul loc se situează PSD+PC – cu 44,48%, pe doi, PD-L – cu 31,23%, iar pe trei, PNL – cu 14,96%. Partidul Social Democrat a obţinut un rezultat similar cu cel de la alegerile locale, reuşind să îşi învingă, fără probleme, adversarii şi să consolideze imaginea Gorjului ca unul dintre judeţele roşii ale Olteniei.

 

Rezultate

 

Partidul Social Democrat a reuşit să obţină cele mai multe voturi în toate colegiile, şi la Camera Deputaţilor, şi la Senat, cu excepţia Colegiului nr. 1, la Camera Deputaţilor, în care a candidat reprezentantul PC, Ilie Petrescu. În urma finalizării procesului de numărare a voturilor de către Biroul Electoral Judeţean, în judeţul Gorj au fost obţinute următoarele rezultate, prezenţa la urne fiind de peste 41%: Camera Deputaţilor – Colegiul nr.1: Dan Ilie Morega (PNL) – 35,13%, Ilie Petrescu (PSD+PC) – 29,76%, Adrian Gorun (PD-L) – 27,12%; Colegiul nr. 2 : Mugurel Surupăceanu (PSD+PC) – 50,65%, Gheorghe Mitescu (PD-L) – 21,49% Pantelimon Manta (PNL) – 16,28%; Colegiul nr. 3: Scarlat Iriza (PSD+PC) – 45,47%, Cosmin Popescu (PD-L) – 35,52%, Virgil Drăguşin (PNL) – 8,47%; Colegiul nr. 4: Eugen Vâlceanu (PSD+PC ) – 39,40%, Severus Militaru (PD-L) – 40,8%; Colegiul nr. 5: Vasile Popeangă (PSD+PC) – 51,43%, Corneliu Vişoianu (PD-L) – 32,59%, Ion Pârgaru (PNL) – 7,58%; Colegiul nr. 6: Victor Ponta (PSD+PC) – 51,59%, Marcel Romanescu (PD-L) – 30,18%, Matei Nădrag (PNL) – 8,75%, Nicolae Mischie (PSR) – 3,04%. Senat – Colegiul nr. 1: Ion Florescu (PSD+PC) – 42,22% şi Ion Ruşeţ (PD-L) – 35,12%; Colegiul 2: Toni Greblă (PSD+PC) – 49,63%, Liviu Andrei (PD-L) – 31,01% şi Nicolae Bercea (PNL) – 11,04%.

 

Morega aşteaptă redistribuirea

 

La redistribuire, Toni Greblă va deveni senator de Gorj, Ion Ruşeţ ar putea obţine, de asemenea, mandatul de senator, iar Severus Militaru, un post de deputat. Pentru ultimele două fotolii de deputat în Parlamentul României aşteaptă redistribuirea liberalul Dan Ilie Morega şi pedelistul Cosmin Popescu. Social-democraţii s-au declarat mulţumiţi de rezultate, iar Victor Ponta a recunoscut că popularitatea preşedintelui PSD Gorj, Florin Cârciumaru, a influenţat decisiv votul. Deputatul Victor Ponta susţine că partidul său se află deja la guvernare. „Mă simt foarte bine. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care m-au votat şi primarului Florin Cârciumaru, care a fost alături de mine şi care a pus greutate mare în balanţa voturilor. Sunt fericit pentru colegii mei, pentru domnul Surupăceanu, pentru domnul Popeangă şi pentru toţi ceilalţi, pentru că este clar că au obţinut un scor foarte bun. Gorjul şi Târgu Jiul se bazează pe PSD în parlament. În oraşele mari, PD-L a câştigat, iar noi am reuşit să câştigăm la Târgu Jiu. Important este că suntem pe primul loc şi că suntem la guvernare“, a declarat Victor Ponta, aflat la cel de-al doilea mandat ca deputat.

 

Manta e dezamăgit

 

Cel mai încântat de mandatul obţinut este fostul prefect de Gorj, Mugurel Surupăceanu, urmărit penal în dosarul „Cristea“, pentru complicitate la abuz în serviciu. „Mă simt foarte confortabil, după un efort considerabil, mai ales că echipa mea, preşedinţii de organizaţii locale şi primarii au fost alături de mine şi m-au susţinut necondiţionat. După o luptă destul de strânsă cu doi candidaţi experimentaţi am reuşit să câştig din primul tur, să fac o surpriză frumoasă“, a spus Surupăceanu, trimis în judecată de DNA, în dosarul ROMSILVA.

Liberalii au fost reţinuţi în declaraţii, Dan Ilie Morega nerăspunzând la telefoane. Deputatul Pantelimon Manta a digerat cu greu rezultatul: „E o dezamăgire firească. Nu mă aşteptam să sparg munţii, dar, sincer, mă aşteptam la un procent mai bun, vreo zece procente mai mult decât am luat. Mă vedeam undeva la 25%. Cred că au contat foarte mult partidul şi banul. Oamenii nu s-au obişnuit încă să voteze oameni. Votează tot partide“, a afirmat Pantelimon Manta, care se va reîntoarce la catedră, la Universitatea „Constantin Brâncuşi“ (UCB) din Târgu Jiu.

Democrat-liberalii aşteaptă să vadă câte fotolii de parlamentar vor câştiga în urma redistribuirii. Deputatul Romanescu a precizat că se aştepta să piardă în faţa lui Victor Ponta, însă este mulţumit că a fost votat de 6.000 de târgujieni. „Nu pot să spun că nu mă aşteptam, având în vedere locul de pe care am plecat eu la aceste alegeri parlamentare. Vreau să vă spun că, la 33 de ani, să obţin 6.000 de voturi din partea târgujienilor este un lucru extraordinar“, a spus Romanescu, care îşi va încheia în această lună mandatul la Camera Deputaţilor şi se va reîntoarce ca profesor la UCB.

Este absolvent al Facultății de Litere și Științe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.
Exit mobile version