14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalO fundă de oameni, pentru oameni

O fundă de oameni, pentru oameni

Peste 200 de persoane au manifestat ieri în tăcere în Piaţa Prefecturii din Craiova, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva HIV-SIDA. Aşa cum se obişnuieşte în fiecare an, participanţii au alcătuit fundiţa umană, simbolul acestei zile.

Puţin înainte de ora 11.00, sute de oameni – majoritatea tineri – s-au adunat ieri în faţa Prefecturii. Purtând candele roşii şi pliante informative despre virusul care a făcut milioane de victime în întreaga lume, voluntari din numeroase licee craiovene, de la Crucea Roşie Dolj, Asociaţia Română Anti-SIDA şi alte organizaţii neguvernamentale, dar şi persoane infectate ori rude sau prieteni ale acestora s-au înşiruit, în linişte, dând formă binecunoscutei funde umane, în vreme ce un sobor de preoţi a oficiat o slujbă religioasă, în memoria celor care au pierit de această boală necruţătoare.
„Pentru marcarea acestei zile au venit reprezentanţi de la majoritatea organizaţiilor neguvernamentale care au în programul lor activităţi de prevenire şi informare cu privire la riscurile de infectare cu virusul HIV. Prin astfel de acţiuni, ei vor să atragă atenţia asupra pericolului de a fi infectat cu acest virus ucigător, dar şi pentru a fi alături de cei care, printr-o conjunctură, au contractat această boală. De asemenea, voluntarii vor să sensibilizeze populaţia şi să o determine să nu-i mai marginalizeze pe cei infectaţi“, a declarat Maria Vintilă, directoare la Crucea Roşie, filiala Dolj.
Manifestările organizate cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva HIV-SIDA au început pe 22 noiembrie şi au constat în numeroase întâlniri de informare şi campanii pentru reducerea comportamentelor cu risc în rândul tinerilor, promovarea folosirii prezervativului şi evitarea contactului cu seringi sau alte instrumente medicale nesterilizate. Manifestările se vor încheia pe 5 decembrie.
„Concluzia noastră este că tinerii sunt informaţi cu privire la HIV – căi de transmitere, metode de prevenire, manifestări ale bolii etc. Însă nu aplică deloc informaţiile pe care le deţin. De aceea, încercăm să organizăm activităţi cât mai atractive, prin care să le captăm atenţia şi să îi determinăm să ia măsuri concrete“, a spus la conferinţa de presă organizată ieri Narcisa Dinică, consilier superior în cadrul Autorităţii de Sănătate Publică Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS