Acasă Local Scurte ştiri

Scurte ştiri

Încep tezele cu subiect unic
Elevii claselor a VII-a şi a VIII-a susţin, de azi, tezele cu subiect unic din semestrul I. Notele obţinute vor conta în proporţie de 50% la admiterea în liceu. Astăzi va avea loc prima probă din cadrul tezelor cu subiect unic, cea de limba şi literatura maternă, urmând ca pe 3 decembrie să fie susţinută proba de limba şi literatura română. Teza unică la matematică este programată pe 13 decembrie, iar elevii claselor a VIII-a vor susţine şi o teză la alegere – istorie sau geografie. Elevii care nu participă la examene şi cei care nu promovează vor putea susţine tezele într-o sesiune specială, care va începe în februarie 2009. Examenele durează câte două ore, iar subiectele au o dificultate medie. Tezele vor fi evaluate de doi profesori: unul de la clasă şi altul din afara şcolii unde învaţă elevul. În plus, profesorii corectori vor avea voie să sublinieze greşelile cu roşu, pentru a putea ţine mai uşor evidenţa acestora şi, în final, pentru a nota în conformitate cu gravitatea lor. Potrivit metodologiei aprobate de Ministerul Educaţiei, elevii vor fi admişi la liceu fără examen, ţinându-se cont de media generală a notelor obţinute la tezele cu subiect unic, care are o pondere de 50% din nota finală, şi de media generală de absolvire a claselor V-VIII, care contează tot în proporţie de 50%.

Vaccinarea, în întârziere faţă de programul ministerului
Deşi vaccinarea fetiţelor de clasa a IV-a împotriva cancerului de col uterin ar fi trebuit să înceapă ieri, nici o şcoală din judeţul Dolj nu este pregătită. Instrucţiunile legate de derularea campaniei de vaccinare au ajuns la directorii de şcoli vineri, şi abia ieri învăţătorii au fost, la rândul lor, informaţi pentru a-i pune în temă pe părinţi cu detaliile acestei acţiuni. Potrivit conducerii Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Dolj, şcolile s-au organizat pentru a strânge semnăturile părinţilor, fără de care fetiţele nu vor putea fi vaccinate.  Potrivit dispoziţiilor Ministerului Sănătăţii Publice, prima etapă a vaccinării ar trebui să se încheie în această săptămână. Prima doză trebuie administrată în perioada 24-28 noiembrie 2008, cea de-a doua – în săptămâna 12-16 ianuarie 2009, iar cea de-a treia doză, în săptămâna 19-23 mai 2009.  În judeţul Dolj, au fost luate în evidenţă pentru a fi vaccinate împotriva cancerului de col uterin 3.294 de fete de nouă-zece ani. „Dozele sunt pregătite şi vor putea oricând să fie ridicate de la sediul Inspecţiei Sanitare de Stat de medicii care vor face vaccinarea“, a declarat dr. Ştefan Popescu, directorul adjunct medical al ASP Dolj.

Capitalul social al Electroputere, majorat  de 18 ori
Şeful Electroputere Craiova, Fathi Taher, va propune în Consiliul de Administraţie majorarea capitalului social al companiei cu 215,78 milioane de lei, prin aport în numerar din partea acţionarilor, potrivit unui comunicat transmis ieri Bursei. Consiliul de Administraţie al Electroputere se va întâlni pe 9 decembrie şi va decide dacă vor fi emise aproape 2,16 miliarde de acţiuni, pe care acţionarii le vor putea subscrie la un preţ egal cu valoarea nominală, de 0,10 lei. Acţionarii companiei autorizaseră consiliul de administraţie, la adunarea generală din septembrie, să decidă cu privire la orice majorare de capital, indiferent de procedeul sau modalitatea de realizare, până la un nivel maxim de 233,34 milioane de lei. Electroputere ar putea ajunge, astfel, la un capital social de 228,2 milioane de lei. Compania are în prezent un capital social de 12,42 milioane de lei, divizat în circa 124,17 milioane de acţiuni, cu o valoare nominală de 0,10 lei, iar titlurile societăţii se tranzacţionează la categoria a II-a a BVB, sub simbolul EPT. În octombrie 2007, compania Al Arrab Company Ltd din Arabia Saudită a oferit 2,3 milioane de euro pentru pachetul de 62,82% din acţiunile Electroputere.

Gazeta de Sud este un ziar independent care are ca scop sprijinirea comunităţii oltenilor şi a valorilor acesteia. În cei 24 de ani de existenţă, a devenit cel mai citit cotidian regional din România.
Exit mobile version