16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalInvestiţii la Craiova contra avioane Gripen

Investiţii la Craiova contra avioane Gripen

Ambasadorul Suediei, Mats Aberg, a declarat că Saab va investi în Fabrica de Avioane de la Craiova doar dacă Guvernul României va cumpăra avioane multirol Gripen. La uzina din Bănie ar putea fi produse părţi ale avionului, iar România ar deveni centrul de întreţinere pentru întreaga regiune. Ambasadorul a vorbit şi despre integrarea ţării noastre în UE.

Suedia, ţară care va prelua preşedinţia UE în a doua jumătate a anului viitor, se declară, potrivit ambasadorului ei la Bucureşti, în favoarea procesului de extindere al UE. Totuşi, integritatea acestuia va fi afectată. „Există anumite critici la adresa României în legătură cu procesul de reformă“, a recunoscut Mats Aber, subliniind că, dacă România nu îşi pune lucrurile în ordine şi nu va face eforturi pentru a-şi îndeplini angajamentele luate, atunci acest fapt va avea un impact negativ asupra întregului proces de extindere. Diplomatul a atras însă atenţia că nu este corect ca România să fie arătată cu degetul şi a explicat că Suedia face eforturi pentru a ajuta România, dezvoltând un dialog constructiv. Întrebat dacă CE va înceta mecanismul de cooperare şi verificare instituit pentru România, ambasadorul suedez a ocolit un răspuns direct, dar a încercat să prezinte aspectul pozitiv al acestei monitorizări. „Nu ştiu dacă CE va decide în 2009 să încheie monitorizarea României pe justiţie. E de înţeles că ţările nu vor să fie monitorizate. Eu aş spune că mecanismul de verificare al UE trebuie privit ca un demers de susţinere, şi nu ca un lucru care diminuează prestigiul şi imaginea unei ţări. Ar trebui ca această abordare să se schimbe“, a punctat ambasadorul suedez.

 

Procesul de refomă din România şi bullshit-ul lui Barroso

 

Aberg, un diplomat cu experienţă, căruia nu îi este frică să spună lucrurilor pe nume, a povestit o întâmplare amuzantă legată de modul în care vede el procesul de reformă din România şi cum este tratat acesta la Bruxelles. „Am avut o discuţie foarte aprinsă cu domnul ministru Comănescu pe această temă. A fost foarte supărat că am făcut o referire mai puţin diplomată în legătură cu procesul de reformă din România. El a înţeles că aş fi numit la un moment dat aderarea României la UE «o porcărie» („bullshit“ în original – n.r.). A fost o neînţelegere, dar aş folosi în continuare acelaşi cuvânt“, a spus Aberg zâmbind. El a detaliat apoi cum s-a ajuns la cuvântul „bullshit“. „Există probleme cu procesul de reformă în unele domenii din România. Pentru a păstra intactă integritatea extinderii este imperativ ca România şi Bulgaria să îndeplinească reformele asumate. Şi ministrul Comănescu, când era ambasadorul României la UE, venea la Bucureşti şi atrăgea atenţia că lucrurile nu merg bine. Acelaşi lucru îl face acum comisarul Orban“, a continuat ambasadorul. „Apoi a venit în România preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso (în septembrie 2007 – n.r.) şi a susţinut un discurs în parlament. Într-un stil diplomatic prostesc a spus atunci că aderarea României este o poveste de succes. La asta m-am referit când am spus că este «o porcărie». Prin astfel de declaraţii, Barroso a tras preşul de sub picioarele comisarului Orban. Cum să mai vină comisarul în România şi să spună că CE aşteaptă mai multe şi că sunt în continuare probleme? Vor spune că Bruxellesul e foarte mulţumit de ceea ce face România. Cuvântul «bullshit» a fost adresat domnului Barroso, pentru că a fost laş. Oficialilor de la Bruxelles le este teamă să spună în anumite momente ceea ce ar trebui să fie spus“, şi-a încheiat Aberg povestea.

Ambasadorul crede că, pentru combaterea corupţiei este nevoie de dialog constructiv, nu de acuzaţii. „De aceea Suedia a pus la dispoziţia CE un expert judiciar, care să vină în România o săptămână, în fiecare lună, şi să discute cu autorităţile române, să fie la faţa locului şi să vadă ce progrese se realizează, să dea sfaturi, să colaboreze“, a explicat oficialul suedez. Cea mai importată sarcină a acestui expert este însă să sporească încrederea în lupta anticorupţie. „El trebuie să insufle curaj şi încredere în puterea de reformare care există în această ţară. Această încredere dispare uneori pentru că în parlament există curente foarte puternice, care sunt împotriva acestor reforme din cauză că interesele lor sunt ameninţate“, a atras atenţia Aberg.

 

Investitorilor le-ar plăcea mai multă transparenţă în România

 

Pe piaţa din România există numeroase investiţii suedeze. Întrebat care este principala problemă cu care se confruntă investitorii din ţara sa, Aberg a pus accentul pe lipsa de transparenţă. „Investitorilor le place să prevadă ceea ce se întâmplă, iar lipsa de transparenţă a unor decizii din România deranjează destul de tare. Apoi mai există birocraţia şi jocul de interese. Iar unii se plâng şi de slaba dezvoltare a infrastructurii din România“, a explicat Aberg.

„Pe de altă parte, există multe investiţii suedeze în România, iar angajatorii sunt foarte mulţumiţi de nivelul de pregătire al forţei de muncă. Deşi România nu mai este o ţară unde salariile sunt foate mici, investitorii continuă să vină aici pentru că găsesc şi alte motive atractive“, a spus ambasadorul a cărui ţară a fost printre puţinele dintre vechile membre UE care nu au impus restricţii românilor pe piaţa muncii după aderarea ţării noastre la UE.

În ceea ce priveşte decizia României de a cumpăra sau nu avioane suedeze multirol Gripen, Aberg crede că până la sfârşitul anului 2009 va exista o decizie. „Hotărârea privind noile avioane de luptă care vor înlocui MIG-urile va fi luată de noul guvern, în cursul anului 2009, cred eu. Nu sunt neapărat interesat de cumpărarea avioanelor Gripen în sine – ştiu că este un avion fantastic, costul de întreţinere este mai scăzut şi poate fi livrat imediat – dar, pentru mine, este mai important aspectul off-set“, a precizat diplomatul suedez. „La acest capitol suntem foarte buni, iar ceea ce s-a întâmplat în Ungaria şi Cehia este un exemplu foarte bun. Acest lucru trebuie comparat cu ceea ce s-a întâmplat în Polonia, unde F-16 nu zboră, iar americanii nu au avut nici un proiect off-set care să funcţioneze. În plus, mai e şi Fabrica de Avioane de la Craiova. SAAB nu poate face această investiţie înainte de a fi decisă cumpărarea de avioane Grippen. Părţi ale acestuia ar putea fi produse la Craiova, lucru care ar aduce avantaje imense României. Eu cred că, dacă România se alătură Ungariei şi Cehiei, care deja au flote Grippen, atunci s-ar putea ca şi Bulgaria şi Croaţia să ia aceeaşi decizie. România ar putea fi centrul de întreţinere pentru întreaga regiune“, şi-a încheiat ambasadorul enumerarea principalelor argumente ale pledoariei sale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

31 COMENTARII