8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVârstnicii se împrumută să treacă iarna

Vârstnicii se împrumută să treacă iarna

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) este asaltată săptămânal de zeci de cereri de împrumut venite de la pensionari. Bătrânii cer bani pentru lemne, pentru a-şi cumpăra porc de Crăciun sau pentru reparaţiile casei, ori, mai grav, pentru a-şi putea plăti ratele majorate la bănci.

 

Deşi au venituri majorate, pensionarii se împrumută la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) pentru a-şi achita datoriile la bănci sau pentru a trece iarna cu bine. În fiecare săptămână, 50-60 de bătrâni din judeţ solicită împrumuturi. Casieria şi ghişeul de relaţii cu publicul ale CARP sunt asaltate zilnic de pensionarii care vin fie să îşi plătească ratele, fie să ceară bani cu împrumut. Ajunşi la bătrâneţe, oamenii spun că nu pot trece de perioada grea a iernii fără un ajutor financiar, pe care îl vor returna în rate.

Cu toate că suma maximă pe care o pot lua de la CARP nu depăşeşte 3.000 de lei, oamenii se bucură că au de unde să se împrumute, pentru a supravieţui. „Am observat în această perioadă o creştere a numărului de persoane care solicită împrumuturi. În prag de iarnă, unii bătrâni cer bani să îşi cumpere lemne sau porc de Crăciun, alţii vor să îşi repare casele. În ultima perioadă, tot mai mulţi membri ai CARP au cerut împrumuturi pentru că nu-şi mai puteau achita ratele la bănci, în această perioadă de criză. Sunt oameni care împrumută chiar şi câteva sute de lei de la noi, pentru că nimeni altcineva nu le întinde o mână de ajutor“, a spus Tudor Rădulescu, preşedintele CARP.

 

Returnări la termen

 

Reprezentanţii CARP spun că bătrânii care se împrumută sunt foarte cinstiţi când vine vorba de returnarea sumelor primite. Imediat ce îşi primesc pensia, vin să îşi plătească ratele. „Se împrumută în general cei care au venituri mai modeste, nu cei cu pensii mari. Aceşti oameni sunt foarte cinstiţi şi plătesc la timp ratele. Mulţi dintre ei nici nu ajung acasă cu pensia. Trec mai întâi pe la noi, ca să scape de datorii“, a mai spus preşedintele CARP.

Pensionarii confirmă şi ei spusele preşedintelui. „Am luat pensia şi am venit să mă scap de datorie. Oamenii ne-au ajutat când am avut nevoie, trebuie să le dăm banii înapoi. Acum, nici o bancă nu îţi mai dă împrumut. Numai de aici am putut să luăm bani“, a spus o bătrână din Slatina, care aştepta să îşi plătească rata la CARP.

Pensionarii se plâng că, deşi au primit pensii mai mari, preţurile şi facturile aflate într-o permanentă creştere îi lasă tot săraci. Astfel, pentru mulţi dintre bătrâni, singura soluţie pentru a se încălzi pe timp de iarnă sau pentru a avea ce pune pe masă, de sărbători, rămâne un împrumut.

Casa de Ajutor Reciproc a devenit singura scăpare chiar şi pentru mulţi dintre copiii pensionarilor. Ajunşi în imposibilitatea de a-şi achita datoriile la bănci, ei vin cu părinţii la CARP şi îi pun să se împrumute pentru a-i ajuta să scape de necazuri. Reprezentanţii Casei au înăsprit regulile de creditare, în special pentru noii membri, de teamă că aceştia nu îşi vor putea achita la timp împrumuturile, din cauza sărăciei. „Acum suntem şi noi mai circumspecţi, având în vedere că din ce în ce mai mulţi oameni sunt afectaţi de criză. Acordăm sume mari numai pentru pensionarii care sunt de mult timp membri ai CARP, pentru a preîntâmpina eventualele piederi cauzate de neplata ratelor“, a precizat Tudor Rădulescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS