24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPitoreasca urbe de odinioară

Pitoreasca urbe de odinioară

Micile brutării cu preparatele lor gustoase, meşterii cizmari, dar şi ceasornicarii şi fotografii de ieri revin în actualitate din paginile „Craiovei, mon amour“, aducând ceva din pitorescul acelor vremuri.

De câte ori paşii nu ne-au fost purtaţi la braţul lui Alexandru Firescu şi Constantin Gheorghiu pe străzile Craiovei de odinioară? O facem şi astăzi, furaţi din nou de frumuseţea unor vremuri de mult apuse, care reînvie prin parfumul mirific emanat din paginile lucrărilor ce descriu acea perioadă. Nu păşim bine în această lume apusă şi un miros pătrunzător de „jimblă rumenită“ sau poate de covrigi calzi ne conduce spre brutăriile lui Şăineanu, Petre Avram, Mandelbaum, Ilie Mac, Gogu Pantelici, Iuliu Schimdt. Amintirile celor care ne însoţesc şi astăzi răzbat ca la un semn: „Urmăream deseori cum aluatul primea forme şi mireazme prin meşterirea aleasă a unor «brutari de lux». Ne impresionau totodată veritabilele citadele, ca nişte metereze inexpugnabile, ale lui Mendel. Drugă şi «Traiul», în care grâul Olteniei se transforma în făină şi pâini pufoase şi albe ca zările. Am fost clienţii acestora noi, copiii sărmani ai Craiovei, încercaţi de război, iar între noi şi aceşti patroni se crease o relaţie de respect şi prietenie, de solidaritate chiar. Mi-amintesc câte lacrimi am vărsat, în 1946, când preferata patiseră Vida D. Abstender a fost judecată, ca «sabotoare», pentru că vânduse trei cozonaci «la preţ de specul㻓.

 

În vizită prin magazinele oraşului

 

După ce am gustat din bucatele brutarilor de ieri, facem o vizită în magazinelor meşterilor cizmari. „Erau încălţări de tot felul, cu scârţ sau fără, dar trainice şi arătoase, apanajul unor meşteri cizmari neîntrecuţi: Filips Schlesing, care vopseşte chiar şi în culori, Johann Schuster, tatăl, medaliat cu aur la Expoziţia naţională din 1898, Victor Ivănescu, care lucra aparte pentru fotbaliştii de la Generala, Craiu Iovan, Rovine-Griviţa şi FC Craiova, Ionel Văduva şi al lui magazin «La Dobromireanu», venit din satul care i-a dat nume şi faimă“, după cum frumos îi numesc autorii „Craiovei, mon amour“ în lucrarea lor.

Aflăm de la partenerii de drum şi că „încălţăminte de-a gata se găsea la discreţie, în magazinul lui Ilie Chintescu, «La Mihnea Vodă», dar în primul rând în somptuosul magazin La Mociorniţa“.

Trecem apoi şi pe la magazinele de bijuterii şi daruri ocazionale, „fără de preţ mai totdeauna“, care se găseau la Otakar Pasek, Moisi A. Mendell şi Feyngold. Aici puteai găsi pe rafturile frumos aranjate verighete, inele, ceasornice Longines, tacâmuri de masă din aur şi argint, produse de Phorzeim. Iar când orologiul se strica, vestiţii ceasornicari Tănase Păsat, Constantin Niculescu, Adolf Ebner, Gh. I. Marinescu sau Michel Leibovici rezolvau cu uşurinţă orice defecţiune a mecanismului.

Închidem uşor uşa ceasornicăriilor, pentru a ne continua călătoria. Paşii ne sunt purtaţi pe Calea Unirii, unde fotograful Dudinski avea un stabiliment special pentru „reproducţiuni“, ce imortaliza momentele pe peliculă fotografică. El era preferatul celor care doreau imortalizarea bucuriilor, nu numai pe pelicula gândului. Şi Krauss era unul dintre fotografii vestiţi. „La 1 octombrie 1907, a realizat la Craiova prima fotografie artistică, pregătindu-şi singur plăcile… Dudinski dispunea de «instalaţii electrice» pentru fotografiat acasă, executa, de asemenea, excelente «fotografii mărite în platinografie»“, după cum ne mărturisesc în lucrarea lor Constantin Gheorghiu şi Alexandru Firescu.

Aflăm, tot de la ei, că timpul a adus în Craiova şi alte ateliere preţuite de „pozanţi“: Omnia, Foto Chaland, Atelierul „Rembrandt“, Blomberg, Glob. Şi dacă am reuşit să ne înscriem şi în rândul fotografilor, putem lăsa deoparte această lume, închizând frumos cartea care ne-a condus din nou în pitoreasca urbe de odinioară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII