22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalZi de doliu la Petrila

Zi de doliu la Petrila

Mii de oameni au ieşit ieri pe străzile din Petrila şi Petroşani, pentru a-i conduce pe ultimul drum pe ortacii care au fost scoşi primii din mina ucigaşă.

Ziua declarată de doliu în Valea Jiului a început cu sirenele care au sunat pentru a marca un moment de reculegere la poarta Minei Petrila. Acolo s-au adunat colegi ai celor care au murit şi salvatorii minieri. La poarta minei, pe parcursul nopţii, dar şi ieri-dimineaţă, au venit oameni să aprindă lumânări. Liniştea a fost tulburată de sunetul sirenelor atunci când oraşul parcă a amuţit şi toată lumea şi-a întors privirea spre mină. Salvatorii şi ortacii îmbrăcaţi în salopete noi şi-au scos căştile de miner de pe cap şi s-au rugat pentru colegii lor.

 

Lacrimi şi flori la căpătâiul ortacilor

 

Sute de oameni au venit să depună flori şi să aprindă lumânări şi la capela din Petrila.
„Nu-i cunosc, dar sunt pensionar miner, poate i-am văzut pe străzi vreodată. E trist pentru că sunt copii tineri. Am venit să îi conduc pe ultimul drum“, a spus un bătrân aflat la capela din Petrila. Primul care a fost coborât sub pământul care l-a furat pentru totdeauna de lângă cei dragi a fost minerul Vasile Stoian. Avea 38 de ani. La căpătâiul lui vegheau rudele, între care şi cei doi copii de nouă şi 16 ani. Faţa minerului era atât de arsă, încât toată lumea îl privea cu lacrimi în ochi. „E atât de trist. Până ieri am lucrat cu ei şi acum…“, spunea cu lacrimi în ochi un ortac de la Petrila, care a dus pe braţe sicriul.

Tot marţi, a fost înmormântat şi Marcel Alin Alecsa, salvator minier, care a luat cu numai o săptămână în urmă locul I la concursul naţional de salvare minieră. „Era printre cei mai buni salvatori. A fost pe locul întâi şi acum nu mai e nimic“, spuneau colegii lui, care s-au adunat la gura minei. Marcel Alecsa avea 36 de ani şi a lăsat în urmă trei copii, de 17, 13 şi unul de un an.

Slujba religioasă a fost oficiată de un sobor de preoţi. Din cortegiu au făcut parte Timotei Seviciu, Episcopul Aradului, Ienopolei, Hălmagiului şi toţi preoţii care slujesc la bisericile din estul Văii Jiului

Cât timp cortegiul a străbătut oraşul Petrila, circulaţia rutieră a fost întreruptă, din cauza miilor de oameni ieşiţi în stradă.

 

Trei copii au rămas fără tată

 

Şi la capela din Petroşani s-au adunat sute de oameni, pentru a-i conduce pe ultimul drum pe minerii Adrian Măţan, de 27 de ani, şi Doru Holingher de 39 de ani. Acesta din urmă avea trei copii, iar cel mai mic, elev în clasa I, îşi întreba mama de ce tatăl a stat doar şapte ani alături de el.

Adrian Măţan era student la Petroşani, la Secţia construcţii. Colegii lui s-au adunat la Universitate, unde au ţinut un moment de reculegere în memoria sa. Tânărul voia să devină inginer şi visa să fie salvator. Părinţii, oameni trecuţi de 70 de ani, l-au condus ieri pe ultimul său drum.

 

Zeci de oameni audiaţi

 

Procurorii care anchetează cauzele producerii exploziilor au audiat până în prezent zeci de persoane şi primele concluzii duc la ideea că în mină a existat foc. „Au fost audiate 40 de persoane, care au oferit amănunte despre cauzele accidentului“, a declarat Augustin Lazăr, procurorul adjunct din cadrul Curţii de Apel Alba Iulia. Din comisia mixtă de anchetă fac parte şi doi procurori specializaţi în domeniul minier.

Şefa Inspectoratului Teritorial de Muncă Petroşani, Ileana Bodea, a confirmat că în mină a fost explozie şi că în zonă a fost foc endogen. Potrivit şefei ITM, expertiza tehnică, care va determina cu exactitate cauzele şi împrejurările producerii deflagraţiilor, se va face în baza probelor adunate din subteran, după ce vor fi recuperate şi trupurile ultimilor patru mineri.

Salvatorii minieri au încercat în noaptea de luni spre marţi să-i scoată pe ortacii morţi în subteran, însă nu au reuşit să-i recupereze din cauza unei avarii.

Petre Drăgoescu, directorul de securitate şi sănătate în muncă, a explicat că echipa de salvatori minieri a dat în subteran peste o suflare de aer care provenea de la o conductă de aeraj spartă de explozie. Ei au montat imediat senzori de metan şi au reuşit să oprească suflul de aer.

În mina Petrila, nimeni nu va avea voie să intre până ce subteranul nu va fi sigur. Salvatorii care au coborât acolo spun că pericolul nu a fost îndepărtat şi că activitatea de producţie nu va fi reluată curând. Toţi minerii de la Petrila sunt liberi şi vor fi plătiţi pentru zilele în care activitatea a fost oprită.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII