17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalStrămutaţii de lux nu-şi plătesc impozitele

Strămutaţii de lux nu-şi plătesc impozitele

Direcţia Publică Târgu Jiu are probleme în a recupera impozitele şi taxele de la strămutaţii de lux din cartierul Primăverii, precum şi de la romii din cartierele Meteor şi Obreja.

În timp ce unii cetăţeni din Târgu Jiu îşi achită la timp dările către stat, pentru alţii, plata impozitelor către municipalitate reprezintă un demers realizat o dată la câţiva ani sau chiar niciodată. Directoarea Direcţiei Publice de Venituri Târgu Jiu, Mariana Budulan, recunoaşte că, în prezent, nu există soluţii pentru a recupera impozitele şi taxele de la 26 de strămutaţi de lux din cartierul Primăverii, precum şi de la peste 70 de familii de romi din cartierele Meteor şi Obreja. Valoarea totală a debitelor acestora, existente de ani de zile, inclusiv a majorărilor calculate, este de 1,4 milioane de lei.

 

În proces cu EM Roşia

 

Directoarea Mariana Budulan a declarat că pentru a recupera cea mai mare parte din taxele şi impozitele locale, datorate de persoanele juridice, respectiv peste 700.000 de lei, Direcţia Publică de Venituri din cadrul Primăriei Târgu Jiu a dat în judecată Exploatarea Minieră Roşia, care a construit în cartierul Primăverii din Târgu Jiu zeci de vile pentru strămutaţi. De câţiva ani de când au fost ridicate vilele de strămutat de lux, nimeni nu a plătit impozitele aferente imobilelor, nici Exploatarea Minieră din Roşia, nici cei care locuiesc în casele respective. În timp ce conducerea EM Roşia susţine că datori să achite impozitele sunt proprietarii, întrucât autorizaţiile de construcţie au fost eliberate de Primăria Târgu Jiu pe numele acestora, strămutaţii de lux nu vor să plătească, spunând că imobilele nu le-au fost încă predate şi nu pot fi consideraţi proprietari. Între timp, valoarea impozitelor datorate a ajuns la peste 700.000 de lei, inclusiv majorările de întârziere. Pentru a ieşi din impas, Direcţia Publică de Venituri a apelat la instanţă, însă la Târgu Jiu a pierdut procesul cu Exploatarea Minieră Roşia: „Noi am făcut demersuri către Exploatarea Minieră de la Roşia pentru a achita impozitele, însă nu au vrut, iar în instanţă au arătat că primăria a eliberat proprietarilor autorizaţiile de construcţie, iar judecătorul a luat în calcul acest lucru. Primăria a eliberat autorizaţiile, dar acestea au fost cerute de Exploatarea Minieră Roşia, în numele proprietarilor. Exploatarea le-a dat terenurile, Explotarea le-a făcut casele. Noi pe cei de la Exploatare îi considerăm proprietari. Ei însă au câştigat în instanţă, am contestat, iar acum procesul este pe rolul Curţii de Apel din Craiova. Ajungem şi la Înalta Curte, dacă este cazul. Dacă pierdem, o să ne îndreptăm împotriva celor care locuiesc în case, când aceştia vor deveni proprietari. Acum nu avem acte în baza cărora să le impunem plata impozitelor celor care locuiesc în case. Trebuie totuşi să recuperăm debitul. Este vorba numai de strămutaţi de lux“, a afirmat Budulan.

 

A apărut un proprietar…

 

Şi Complexul Energetic de la Rovinari a construit case pentru strămutaţi în cartierul Primăverii din Târgu Jiu însă unitatea achită impozitele pe clădiri, până când imobilele vor intra în proprietatea persoanelor strămutate. Un strămutat poate intra în proprietatea casei fie prin contract de vânzare-cumpărare cu unitatea minieră, fie prin hotărâre judecătorească. Potrivit conducerii Direcţiei Publice de Venituri, o singură persoană din cele 26 a devenit proprietară, printr-o hotărâre judecătorească pronunţată recent. Judecătorii au decis însă ca respectivul să devină proprietar începând cu luna octombrie a acestui an. „Existând precedentul în instanţă, şi restul strămutaţilor de lux ar putea scăpa de plata impozitelor pe ultimii ani. Am luat în calcul şi varianta aceasta şi s-a creat un precedent. Nu ştim ce o să facem. Cineva trebuie să plătească datoriile restante. Nu pot să scape aşa“, a mai spus directoarea Mariana Budulan.

 

Romii, „datornici de lux“

 

O situaţie deosebită este reprezentată şi de o parte din populaţia romă din cartierele Obreja şi Meteor. Salariaţii Direcţiei Publice de Venituri şi reprezentanţii organizaţiilor de romi din municipiu încearcă în zadar să recupeze debite de peste 700.000 de lei. Înainte de 2000, unii romi din Meteor şi Obreja au ocupat abuziv terenuri, pe care şi-au construit case, fără a avea autorizaţii de construcţie. Ulterior, în foarte multe cazuri, Primăria Târgu Jiu a retrocedat, către proprietarii de drept, terenurile de sub casele romilor, iar de aici a pornit un adevărat tăvălug de procese în instanţă. Începând cu 2003, în încercarea de a le calcula impozite pe clădiri şi terenuri, Direcţia de Impozite şi Taxe Locale a înscris într-un registru romii care nu deţineau acte de proprietate şi nici un fel de autorizaţii, însă fără succes. Nimeni nu vrea să plătească, iar în foarte multe cazuri, valoarea penalizărilor şi a majorărilor este de câteva ori mai mare decât cea a impozitului propriu-zis datorat.

În cartierul Meteor există 50 de construcţii fără autorizaţie, cu un impozit aferent datorat bugetului municipalităţii de 400.000 de lei, iar în cartierul Obreja – peste 20 de construcţii fără autorizaţie, cu un impozit datorat, în valoare de 300.000 de lei. Romii nu s-au lăsat însă convinşi nici de primărie, nici de liderii lor să îşi plătească dările, deşi locuiesc de foarte mult timp în casele construite ilegal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU