5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProducţie redusă şi şomaj tehnic la Pirelli Slatina

Producţie redusă şi şomaj tehnic la Pirelli Slatina

Criza economică mondială se face simţită şi la Pirelli Tyres România. Fabrica de anvelope din Slatina îşi reduce producţia, iar câteva sute de muncitori vor intra în şomaj tehnic timp de o săptămână. Nu se vor face însă disponibilizări.

 

OLT. Conducerea Pirelli Tyres România a încheiat un acord cu reprezentanţii sindicatelor, care au convenit ca producţia să scadă în luna decembrie, când va funcţiona o singură linie de fabricare a anvelopelor. Calendarul care va fi urmat pas cu pas mai cuprinde un training de două săptămâni pentru 900 de angajaţi care vor înceta lucrul, în perioada 1-15 decembrie, când muncitorii vor fi plătiţi conform contractelor de muncă, urmând ca, în cea de-a treia săptămână a lunii următoare, câteva sute de angajaţi să intre în şomaj tehnic, în condiţiile legii.

Cu toate acestea, conducerea fabricii a reconfirmat continuarea investiţiilor iniţiate la Slatina şi dezvoltarea societăţii. „Pirelli România se confruntă cu o situaţie deosebită, în condiţiile în care 90% din producţia de anvelope este destinată exportului. Aşadar, împreună cu reprezentanţii sindicatului, care s-au dovedit responsabili, am hotărât o reducere a producţiei în luna decembrie. Totodată, în primele două săptămâni ale lunii viitoare, 900 de muncitori din cei aproximativ 1.300, cât numără fabrica, vor veni în societate pentru a participa la un curs de formare profesională pe durata căruia vor fi plătiţi 100%. În cea de-a treia săptămână, toţi cei care şi-au luat deja concediul de odihnă vor intra în şomaj tehnic. Apoi, din 20 decembrie începe perioada concediilor pentru cei care nu au beneficiat încă de acest drept“, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, Enrico Malerba, directorul executiv al Pirelli Tyres România.

 

Oportunităţi în plină criză

 

Strategia Grupului Pirelli pentru perioada crizei economice este aceea a adaptării la noile condiţii de piaţă şi a eficientizării productive, fabricând doar anvelope solicitate pe piaţă, astfel încât să fie evitată formarea stocurilor, care duc la blocaje financiare. „Scăderea producţiei este o decizie luată la nivelul grupului, urmând ca, în decembrie, fabricile de anvelope din întreaga lume aparţinând Pirelli să facă numai produse pentru care există cerere, în condiţiile în care grupul se confruntă cu o scădere a solicitărilor. În unele cazuri producţia se va reduce, în altele va stagna, în funcţie de cerere şi de nivelul stocurilor existente. Noi însă spunem că unele momente într-o astfel de criză pot reprezenta o oportunitate. Într-o atare situaţie, Pirelli îşi eficientizează, pe baza situaţiei financiare proprii foarte bune, procesele interne, prin măsuri precum reducerea costurilor şi prin programe de flexibilitate productivă. Chiar dacă în decembrie producţia scade, programele de investiţii începute continuă. Este şi cazul fabricii de la Slatina, unde investiţiile nu se opresc şi unde formarea profesională a angajaţilor este tot în avantajul unităţii, în sensul eficientizării ei pentru a ajunge la nivelul celorlalte fabrici Pirelli din lume“, a mai declarat Malerba.

Acesta susţine că, deşi previziunile indică efecte devastatoare ale crizei în 2009 şi o prelungire a acesteia în 2010, la nivelul Pirelli Tyres România nu vor exista disponibilizări de personal, ci doar politica salarială şi productivă va fi uşor diferită anul viitor faţă de 2008.

 

Victime şi temeri

 

Dacă Pirelli a preîntâmpinat criza prin măsuri de eficientizare a activităţii, la alte mari societăţi din Olt aceasta a făcut deja victime. La TMK Artrom, 92 de angajaţi şi-au pierdut serviciile, contractele încheiate pe termen determinat nemaifiindu-le, ca până acum, prelungite, iar producţia de ţevi a scăzut cu 10%. Temeri motivate mai există la Alro Slatina, ai cărei reprezentanţi încearcă să renegocieze contractele încheiate cu furnizorii de materii prime pentru a obţine preţuri mai mici, la Altur, Prysmian şi SMR Balş.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS