7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPacienţii internaţi la Oncologie îngheaţă în saloane

Pacienţii internaţi la Oncologie îngheaţă în saloane

Cea mai mare parte dintre bolnavii de cancer din judeţul Gorj îşi trăiesc ultimele momente din viaţă în Secţia de oncologie, în condiţii şocante.

Secţia de oncologie din cadrul Spitalului Judeţean Târgu Jiu este arhiplină. Potrivit conducerii acesteia, ieri erau internaţi 52 de pacienţi, deşi unitatea nu dispune decât de 30 de paturi, ceea ce înseamnă că majoritatea bolnavilor stau câte doi în pat. O vizită în această secţie este şocantă pentru oricine. Condiţiile în care stau şi sunt trataţi bolnavii sunt groaznice: toaletele sunt mizerabile, pereţii din saloane sunt crăpaţi, din tavanul de pe holuri au căzut bucăţi de tencuială, mobilierul este vechi şi ruginit, corpurile de iluminat sunt pline de pânze de păianjen, tâmplăria este degradată, iar cei care urmează un tratament stau în acelaşi loc cu cei muribunzi. Mai mult decât atât, în majoritatea saloanelor este frig pentru că sobele nu mai funcţionează, iar căldura este asigurată de la radiatoare şi calorifere care funcţionează cu energie electrică.

 

„Poţi să te îmbolnăveşti de hepatită“

 

Pacienţii nu vor să vorbească despre condiţiile din spital, de teamă că vor avea de suferit ulterior. Elisabeta Gomej, de 63 de ani, s-a internat în urmă cu două zile în Secţia de oncologie. A suferit un accident vascular şi urmează un tratament. Ea a fost nevoită să împartă patul cu altă pacientă: „Am dormit cam greu, dar nu avem ce să facem“.

Bolnavele din salon se plâng că este foarte frig. Soba nu funcţionează şi doar un calorifer electric asigură căldura pentru cele şase paciente internate într-un salon cu cinci paturi. „Este foarte frig, mai ales noaptea. Caloriferul nu poate să încălzească tot salonul“, a spus Elisabeta Toma, din localitatea Bengeşti-Ciocadia, care anul trecut a fost depistată cu cancer la sân.

Rudele venite în vizită se plâng de condiţiile de aici. „Nu am văzut în viaţa mea un spital care să arate într-un asemenea hal. Poţi să te îmbolnăveşti de hepatită. Am fost şi în alte spitale din Târgu Jiu, dar nu este ca aici“, a spus ruda uneia dintre paciente.

 

Oncologia va fi mutată la Neurologie

 

Şefa Secţiei de oncologie din Spitalul Judeţean Târgu Jiu, Mariana Găvănescu, recunoaşte că bolnavii nu stau în condiţii bune şi că iarna va fi foarte grea, dar speră că unitatea va fi mutată în prima parte a anului viitor în alt spaţiu alăturat, în care a funcţionat Secţia de neurologie: „Condiţiile nu sunt dintre cele mai bune. Într-un salon cu cinci paturi avem şi zece pacienţi internaţi. Pentru a nu refuza bolnavii, nu am de ales şi trebuie să-i internez peste capacitate, cu toate că lucrurile nu sunt în regulă. Avem numai cazuri de patologie cronică. Bolnavul poate ieşi azi din spital şi se poate întoarce peste două trei-zile dacă se simte rău. Sunt pacienţi care urmează un tratament şi vin periodic. Va fi o iarnă foarte grea pentru că sobele nu funcţionează. Nu au mai fost reabilitate în ideea că ne vom muta. Saloanele sunt încălzite cu caloriferele electrice, dar nu ştiu dacă va rezista reţeaua, pentru că este suprasolicitată. Cel târziu în luna iunie a anului viitor sperăm că ne vom muta de aici. Lucrările sunt în desfăşurare. Acoperişul a fost înlocuit şi a început să se lucreze şi la interioare. Saloanele vor fi de maximum trei paturi, cu tablou de semnalizare la fiecare, staţie de oxigen, grup sanitar la două saloane. Noua secţie va avea tot 30 de paturi“.

800-900 de cazuri noi într-un an

În prezent, în judeţul Gorj sunt în evidenţele Secţiei de oncologie peste 4.500 de bolnavi cu diverse forme de cancer. Potrivit Marianei Găvănescu, în fiecare an apar 800-900 de cazuri noi, dar se înregistrează şi în jur de 700 de decese. Cancerul este pe locul doi la mortalitate, după bolile cardiovasculare. Speranţa de viaţă, în Gorj, a bolnavului de cancer este de şase luni. „Pacienţii nu se prezintă la medic după primele simptome, astfel încât boala evoluează şi şansele de supravieţuire se reduc foarte mult. O treime din bolnavi nu depăşesc un an de la evoluţie“, a spus medicul Mariana Găvănescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS