10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNu mai sunt fonduri pentru analize

Nu mai sunt fonduri pentru analize

Cu toate că fondurile s-au dublat de la începutul anului, unele laboratoare care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj nu mai fac analize medicale gratuite.

Zilele acestea, pacienţii care trebuie să facă analize medicale sunt plimbaţi de la un laborator la altul cu biletul de trimitere în mână, pentru că unele unităţi de profil au terminat banii primiţi de la CAS Dolj pentru luna noiembrie. Problemele au început la sfârşitul săptămânii trecute. De atunci, tot mai multe laboratoare şi-au terminat fondurile.

Policlinica Camen şi-a anunţat de vineri potenţialii clienţi printr-un afiş postat la intrarea în unitate că a terminat plafonul la analize medicale. Contactat de redactorii GdS, directoarea medicală a policlinicii, Narcisa Dogaru, susţine că nu va putea fi reluată efectuarea gratuită a analizelor medicale înainte de 1 ianuarie, pentru că fondurile primite de la CAS sunt mici în comparaţie cu cererea. „Vineri am făcut ultimele recoltări. Din păcate, am avut foarte multe solicitări, iar fondurile nu ne-au permis să le rezolvăm pe toate“, a precizat Narcisa Dogaru.

Situaţia de la Policlinica Camen nu este singulară. Printre unităţile sanitare care au terminat fondurile pe luna noiembrie se mai aflau ieri Helios, Elga şi probabil multe alte policlinici cu laborator de analize. Policlinica Elga îşi anunţa ieri clienţii care vin cu trimitere să se programeze după 20 noiembrie pentru luna decembrie.

Alte laboratoare de analize mai aveau plafon, însă banii rămaşi sunt foarte puţini, astfel încât majoritatea nu îşi vor permite să efectueze analize gratuite până la sfârşitul lunii noiembrie.

 

Pacienţii sunt plimbaţi de la un laborator la altul

 

Informaţia că mai multe policlinici nu mai fac analize gratuite i-a surprins pe reprezentanţii CAS Dolj, care susţin că nu înţeleg cum reuşesc laboratoarele să termine atât de repede fondurile, în condiţiile în care acestea s-au dublat practic de la începutul anului şi până acum, ca urmare a suplimentărilor repetate. „Valoarea de contract a fost suplimentată pe parcursul anului 2008 pentru perioada august-septembrie cu 560.000 de lei şi pentru octombrie-noiembrie 2008 cu 354.919,34 lei. Pentru luna noiembrie, suma alocată a fost de 762.584,07 lei, aproape dublu faţă de ianuarie 2008, când au fost alocaţi 338.169,01 lei“, a declarat Daniela Gheorghe, purtătoarea de cuvânt a CAS Dolj.

În total, de la începutul anului şi până în prezent s-au plătit 5.607.000 de lei pentru servicii paraclinice.

Partea cea mai rea în toată această situaţie este că pacienţii nu pot solicita CAS Dolj informaţii despre laboratoarele care mai fac analize gratuite pentru că laboratoarele, spre deosebire de farmacii, nu sunt obligate să anunţe pe parcursul lunii la CAS ce fonduri mai au. Prin urmare, bolnavilor nu le rămâne altceva de făcut decât să meargă la policlinici şi să întrebe sau să dea telefon pe banii lor. Numerele de telefon se găsesc pe site-ul CAS Dolj, la secţiunea „Furnizori de servicii medicale“.

Laboratoarele de analize medicale nu au în schimb probleme cu efectuarea gratuită a analizelor prin Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII