12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMai e loc de un părculeţ

Mai e loc de un părculeţ

Pe strada Toporaşi, din Craiova, mii de metri pătraţi de teren zac în umbra nepăsării autorităţilor. Culmea este că primăria recunoaşte potenţialul zonei, dar s-a încurcat în priorităţi.

Maidanul de la intersecţia străzilor Toporaşi şi Pârâului, aflat la o aruncătură de băţ de întretăierea străzii Maria Tănase şi bulevardului Nicolae Titulescu, se află în ultimul stadiu al degradării. Copacii care până mai ieri ascundeau mizeria sunt tăiaţi unul câte unul, din pricina uscăciunii. Au rămas în lumină molozul şi mlaştinile, într-o imagine a murdăriei completată de gunoaiele din planul îndepărtat. Imposibil de arătat în cuvinte. Craiovenii care locuiesc în apropiere, dar nu numai au solicitat de nenumărate ori primăriei să primenească locul. Perfect pentru un părculeţ. Până în urmă cu trei ani, răspunsul era de fiecare dată acelaşi: până nu se acoperă canalul colector, nu se poate investi. „S-a acoperit canalul, apoi totul a fost lăsat de izbelişte. Nimeni nu se îngrijeşte de nimic. Poate fi întreţinută această suprafaţă. Nici măcar pomi nu plantează. Îi plantăm şi-i îngrijim noi, dacă dumnealor nu pot, aşa cum i-am plantat şi în faţa gospodăriilor noastre. Numai să ni-i dea! Ce să mai spunem de flori, alei, băncuţe, gazon, gard viu…“, afirmă craioveanul Marius Roşoga. Într-adevăr, după ce a fost construită canalizarea, primăria s-a blocat, descoperind că spaţiul este inundat continuu din pricina unor izvoare de pe un teren privat. Singurele intervenţii în zonă au fost vărsarea câtorva tone de moloz care să mai tragă din balta urât mirositoare, corecţia unor copaci şi tăierea altora.

Încă o promisiune

Amenajarea unui părculeţ pe strada Toporaşi, în suprafaţa care aparţine domeniului public, a fost luată de fiecare dată în discuţie la „Fii vocea cartierului tău!“, în Craioviţa. După întâlnirea din 2006, un serviciu din subordinea primăriei a înaintat în 2007 o propunere de refacere a zonei, care însă s-a „înecat“ în apele care băltesc permanent pe terenul părăsit. Pentru că departamentele administraţiei nu s-au sincronizat, partea de asanare a terenului nu a fost prinsă ca prioritate la începutul anului 2008.
„Zona nu poate fi reamenajată până când nu se găseşte o soluţie pentru captarea apelor. În 2007, programul de revitalizare propus pentru anul 2008 nu a fost avizat din cauza acestor izvoare. Primăria a iniţiat demersurile pentru adoptarea unei soluţii de captare sau deviere a apelor care izvorăsc de pe un teren al unei persoane private“, a spus purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova, Carmen Licu. Ea a precizat că în bugetul pentru anul 2009 vor fi prevăzute fonduri în scopul de a fi amenajat un părculeţ pe strada Toporaşi, care să cuprindă inclusiv iluminat public.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII