12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDreptul la sănătate nu se suspendă în închisoare

Dreptul la sănătate nu se suspendă în închisoare

Un deţinut al Penitenciarului din Craiova acuză personalul medical al unităţii de nepăsare faţă de sănătatea sa şi a colegilor săi de celulă, după ce unul dintre aceştia a murit de tuberculoză.

Marian Gagiu, deţinut al Penitenciarului de Maximă Siguranţă (PMS) Craiova, a sesizat GdS despre faptul că indiferenţa personalului medical al închisorii ar fi condus la moartea unui deţinut suferind de TBC. Omul se teme că a contractat boala după ce a stat în aceeaşi celulă cu bolnavul timp de zece zile. În sesizarea sa, Gagiu susţine că pe 20 octombrie au fost aduşi doi deţinuţi de la Penitenciarul din Târgu Jiu. Unul dintre aceştia, Valerian Mandin, ar fi mers la cabinetul medical al închisorii şi ar fi explicat ce simptome avea. „Mandin Valerian a spus mai multor persoane din cadrul cabinetului medical că are tuberculoză, dar acestea nu l-au luat în seamă şi nu au luat nici o măsură. Mai mult, acesta a locuit cu noi în camera de detenţie zece zile. Am solicitat să ni se facă analize medicale, dar doctora nu a luat măsuri să ni se dea un tratament preventiv. Nu am fost băgaţi în seamă“, a scris Marian Gagiu în sesizare.

 

Bolnavul de TBC a murit

 

Potrivit lui Daniel Barbu, purtătorul de cuvânt al PMS Craiova, Valerian Mandin s-a prezentat la cabinetul medical al închisorii vineri, 31 octombrie, când personalul medical a constatat că acesta suferea de o uşoară astenie şi tuse. Pe perioada weekend-ului, bolnavul a fost internat în infirmerie şi tratat cu antibiotice, după ce i se prescrisese o radiografie pulmonară care nu releva afecţiuni majore. Luni, în timpul vizitei medicale, personalul cabinetului a constatat că bolnavul se simţea rău, motiv pentru care acesta a fost transportat la urgenţa Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Craiova. Diagnosticul medicilor a fost hemoptizie şi TBC reactivat, conform Marianei Trică, purtătoarea de cuvânt a SCJ. Hemoptizia reprezintă eliminarea pe gură de sânge provenind din aparatul respirator şi apare în urma rupturii unui vas de sânge al arborelui respirator. Deţinutul a fost dus la Spitalul Penitenciar Colibaşi, unitate mai bine echipată pentru tratament decât infirmeria PMS Craiova. „Din informaţiile mele, deţinutul Mandin a decedat în Spitalul Jilava. La noi a stat cel mult o oră“, a declarat Adrian Iancu, directorul Penitenciarului Spital Colibaşi. Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Spital Jilava nu a putut fi contactat.

 

S-au luat măsuri în penitenciar

 

Conducerea PMS Craiova susţine că s-au luat toate măsurile pentru a preveni o eventuală contractare a bolii de ceilalţi deţinuţi. În plus, colegii de cameră ai celui decedat au fost supuşi unui control clinic, iar celula respectivă a fost dezinfectată cu var cloros. „Au fost prezentaţi la cabinetul medical toţi ocupanţii camerei. Acestora li s-a făcut examen clinic general şi li s-au explicat etapele următoare de evaluare şi prevenire a unei posibile afecţiuni medicale pulmonare, în funcţie de specificul bolii incriminate“, se arată într-un comunicat către GdS, ca răspuns la sesizarea primită. Potrivit lui Daniel Barbu, Marian Gagiu a fost examinat de un medic pneumolog pe 7 noiembrie, consultaţia figurând la numărul 2.138 în registru. „Toţi ocupanţii camerei au fost programaţi pentru radiografii pulmonare. Acestea vor începe luni, după trei săptămâni, cât reprezintă durata de incubaţie a bacilului care provoacă boala“, a declarat Barbu.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII