12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPrea puţini donatori de sânge

Prea puţini donatori de sânge

În luna octombrie, numărul donatorilor gorjeni a scăzut. În prezent, numai 60 de persoane se prezintă săptămânal la Centrul de Transfuzii Sanguine pentru a dona sânge, încercând astfel să salveze viaţa celor aflaţi pe patul spitalelor.

Reprezentanţii Centrului de Transfuzii Sanguine Gorj se plâng că din ce în ce mai puţini oameni vin să doneze sânge. Potrivit medicului Maria Cazan, directoarea instituţiei, săptămâna trecută s-au prezentat la sediul centrului pentru a dona sânge doar 60 de persoane. „Media normală este între 10 şi 15 persoane pe zi, dar în cele mai multe zile avem maximum zece donatori. Ideal ar fi să avem cam 100 săptămânal, pentru că astfel am face faţă cerinţelor spitalelor. Am avut şi perioade când au venit, într-o singură săptămână, 160 de donatori, dar asta se întâmplă din ce în ce mai rar“, a spus Maria Cazan. Donatorii beneficiază de un set de analize gratuite, primesc o zi liberă de la serviciu şi şapte tichete-cadou în valoare de 55 de lei. De cele mai multe ori, pragul centrului este trecut de persoane din clasa de mijloc a societăţii, oameni cărora le prind bine tichetele-cadou. „Cei mai mulţi donatori se prezintă înainte de sărbători şi primăvara. Poate atunci au mai mare nevoie de tichetele-cadou, nu ştiu. Înainte veneau cei foarte săraci să doneze sânge, acum vin cei care au un nivel mediu de trai, care, prin donare şi obţinerea tichetelor-cadou, îşi rotunjesc veniturile“, a declarat Maria Cazan.

Sângele donat salvează vieţi

Cantitatea de sânge care trebuie donată este cuprinsă între 400 şi 450 ml. O priză obişnuită de sânge este de 450 ml, cantitate care nu presupune nici un risc pentru donator, deoarece organismul are în permanenţă o rezervă de 300-400 ml pe care o foloseşte când se depun eforturi mari, precum şi capacitatea de a reface repede sângele donat, cantitativ, în una-două ore, iar calitativ, în 14 zile, fără a fi necesar un tratament sau o alimentaţie specială, totul depinzând de modul în care organismul repartizează diversele cantităţi de sânge. S-a întâmplat de mai multe ori să nu existe, în frigiderele centrului, sânge dintr-o anumită grupă, iar oameni bolnavi grav aveau nevoie să fie salvaţi. Din fericire, la centru se prezintă şi aparţinătorii celor aflaţi în suferinţă şi donează sânge pentru a le salva vieţile. „De cele mai multe ori, trebuie să luăm sânge de la aparţinătorii bolnavului. Sunt şi situaţii în care sunt donatori puţini sau nu au aceeaşi grupă de sânge. Este foarte greu, dar sperăm ca oamenii să conştientizeze, să se sensibilizeze şi să vină să doneze“, a completat Maria Cazan. Pentru a evita o posibilă criză de sânge, directoarea Cazan a apelat la mai mulţi medici de familie din judeţul Gorj, cărora le-a cerut ajutorul în procesul de conştientizare a cetăţenilor cu privire la importanţa actului de donare de sânge. Donatorii trebuie să fie sănătoşi, să aibă vârsta cuprinsă între 20 şi 45 de ani, să aibă o greutate peste 60 de kilograme.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS