3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorjenii, cei mai tari din Oltenia la proiectele europene

Gorjenii, cei mai tari din Oltenia la proiectele europene

Pe toată regiunea Olteniei au fost aprobate 14 proiecte finanţate din fondurile europene, dintre care nouă aparţin judeţului Gorj.

Judeţul Gorj este pe primul loc din Oltenia la proiectele finanţate din fondurile europene pentru înfiinţarea de microîntreprinderi (Măsura 312) şi sprijinirea activităţilor turistice (Măsura 313). Sesiunea de depunere de proiecte s-a încheiat pe 30 octombrie.
Au fost aprobate în vederea finanţării nouă proiecte pe cele două măsuri: opt pentru construirea de pensiuni turistice şi unul pentru înfiinţarea şi dotarea unei coafuri. Valoarea proiectelor care vor primi finanţare din partea Uniunii Europene se ridică la 12,5 milioane de lei. Florin Ninu, directorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Gorj, a precizat că pe tot Centrul regional, care cuprinde judeţele din Oltenia, sunt aprobate 14 proiecte, dintre care nouă aparţin Gorjului: „Suntem pe primul loc din Oltenia şi probabil că stăm cel mai bine şi pe ţară după prima sesiune de depunere a proiectelor. Există posibilitatea ca pe cele două măsuri să se mai aloce fonduri“.

Opt pensiuni turistice şi o coafură

Opt dintre cele nouă proiecte care vor primi finanţare din partea Uniunii Europene constau în realizarea de pensiuni turistice. Cele mai multe vor fi construite în comuna Runcu, aici urmând să fie înfiinţate patru unităţi turistice, dintre care una de patru stele. De asemenea, două proiecte se referă la construirea de pensiuni în comuna Arcani, în timp ce în localităţile Turcineşti şi Crasna va fi realizată câte o unitate de cazare a turiştilor. Singurul proiect aprobat pe măsura 312 constă în înfiinţarea şi dotarea unei coafuri în comuna Băleşti.

Proiectele finanţate prin SAPARD trebuie finalizate

În anul 2006, prin Programul SAPARD, au fost finanţate 98 de proiecte, dintre care 36 au constat în construirea de pensiuni turistice. Potrivit lui Florin Ninu, 87% din unităţile turistice au fost realizate în zona montană Rânca. Toate proiectele finanţate prin Programul SAPARD trebuie finalizate până la sfârşitul acestui an. „Dacă lucrările nu vor fi finalizate în termenul prevăzut în contract, atunci acesta va fi reziliat şi beneficiarii trebuie să înapoieze banii primiţi“, a declarat directorul OJPDRP Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS