13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFabricile din Olt luptă cu criza economică

Fabricile din Olt luptă cu criza economică

Majoritatea fabricilor mari din Olt luptă să ţină producţia la acelaşi nivel şi fac tot posibilul să evite disponibilizările. Cu toate acestea, lucrătorii se tem că îşi pot pierde oricând serviciul.

Criza economică mondială a început să îşi arate colţii în mai multe domenii de activitate, iar conducătorii fabricilor importante din Olt admit că se tem de efectele declinului economic internaţional, având în vedere că mare parte din produsele lor se vând la export. Mai-marii companiilor încearcă să găsească, în această perioadă, soluţii pentru a menţine nivelul producţiei.

Disponibilizări

Criza şi-a făcut deja simţită prezenţa la fabrica de ţevi SC TMK ARTROM SA. 92 de muncitori care lucrau cu contract pe perioadă determinată şi-au pierdut locul de muncă de la 1 noiembrie. Reprezentanţii societăţii admit că trec printr-o perioadă nefavorabilă, cauzată de criza economică. Producţia a scăzut cu aproximativ zece procente, iar angajaţii se tem că îşi pot pierde serviciul. Cu toate acestea, reprezentanţii sindicatului spun că, pentru lunile următoare, sunt deja încheiate contracte pentru livrarea mărfii. Conducerea societăţii speră că va trece peste perioada de criză şi apreciază că nu se vor mai face disponibilizări.

Probleme şi la ALRO

Nici ALRO Slatina nu a rămas neafectată de criză. Conducerea uzinei nu are în plan disponibilizări colective, însă afirmă că are unele probleme cauzate de declinul economiei mondiale. „Am încheiat deja contractele pentru materii prime, la preţuri destul de mari. Acum încercăm să le renegociem, pentru a obţine preţuri mai mici, în condiţiile în care şi preţul la care vom livra noi marfa a scăzut simţitor, din cauza crizei. Încercăm să reducem cât mai mult cheltuielile cu producţia şi sperăm să trecem cu bine peste această perioadă. La noi nu se pune problema de disponibilizări“, a declarat Gheroghe Dobra, directorul general al ALRO.
Fabrica de piese auto ALTUR încearcă, în această perioadă, să încheie contracte pentru livrarea mărfurilor la export. Directorul societăţii, Gheorghe Niţu Rizea, a spus că, în cazul în care recesiunea va continua, ALTUR  va fi, inevitabil, afectată de criza mondială. „Noi producem în principal pentru export, iar în cazul în care companiile pentru care producem vor fi lovite de criză, vom fi şi noi afectaţi. Este posibil ca anul viitor să reducem producţia cu aproximativ 15-20%, dacă unii dintre clienţi renunţă la contracte. Avem însă avantajul că livrăm aproximativ 16% din marfă către Germania, o ţară cu o piaţă stabilă şi puţin afectată de criză. Suntem într-o perioadă de analiză, urmând să avem nişte concluzii clare la sfârşitul acestei luni“, a spus directorul de la ALTUR.
Nici la fabrica de cabluri Prysmian, conducerea nu poate afirma cu certitudine că societatea nu va fi afectată de recesiunea economică. Nu vor fi disponibilizări colective, însă este posibil ca lucrătorii care au contracte pe perioadă determinată să stea acasă în ianuarie. „Deocamdată nu avem probleme şi nici nu cred că vom avea. Producţia a rămas la acelaşi nivel şi nu vor fi disponibilizări colective“, a spus directorul de personal, Albina Dumitrescu.

Incertitudini la SMR Balş

SC SMR SA Balş se teme că micşorarea preţurilor pe piaţa externă ar putea duce la scăderea profitului. „S-ar putea să avem unele probleme din cauza reducerii preţurilor. În prezent, producţia se menţine la acelaşi nivel şi suntem în curs de încheiere a contractelor de livrare pentru anul viitor. Deocamdată, nu se pune problema de concedieri colective cauzate de criza economică“, a explicat Laurenţiu Pun, directorul economic al SMR Balş.
Singura societate mare din Olt care nu se teme, deocamdată, de criză este SC Romvag SA Caracal. Potrivit conducerii fabricii, contractele cu clienţii sunt încheiate pe termen lung, astfel că, până în 2012, firma din Caracal va avea piaţă de desfacere. „Nu avem probleme din cauza crizei. Nivelul producţiei nu s-a modificat. Nici în perioada următoare nu vom fi afectaţi, întrucât contractele de desfacere a mărfii sunt încheiate pe termen lung. Avem acum 2.500 de salariaţi şi nici nu se pune problema de disponibilizări, mai ales că, la unele produse, suntem chiar în urmă cu onorarea comenzilor“, a explicat directorul de resurse umane al fabricii, Dan Drăghici.

Aproape 500 de şomeri în decembrie

Potrivit datelor furnizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), 447 de persoane din judeţ îşi vor pierde locul de muncă în decembrie. Acestea lucrează la societăţi din domeniul confecţiilor, construcţiilor şi agriculturii din Slatina şi Caracal. „În decembrie vor avea loc disponibilizări colective la şapte societăţi din judeţ. În total, 447 de persoane vor fi disponibilizate din cauza restrângerilor de activitate ale societăţilor la care lucrează“, a spus Cristinel Cârloganu, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
Surse din cadrul instituţiei spun însă că, în perioada următoare, se aşteaptă ca şi alte societăţi să anunţe disponibilizări colective, numărul şomerilor din judeţ urmând să crească simţitor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII