16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTone de plante medicinale din Gorj, vândute la Orăştie

Tone de plante medicinale din Gorj, vândute la Orăştie

Peste 148 de tone de plante medicinale recoltate din pădurile şi câmpiile judeţului Gorj au fost achiziţionate de o firmă producătoare de ceaiuri din localitatea Orăştie.

GORJ. Reprezentanţii firmei au cumpărat plantele de la Direcţia Silvică Târgu Jiu contra sumei de aproximativ 12.000 de lei. Potrivit lui Ovidiu Cârstoc, directorul Direcţiei Silvice Târgu Jiu, o mare parte din plante au fost recoltate de cetăţeni şi apoi predate contra cost ocoalelor silvice din diverse localităţi, iar cealaltă parte a fost adunată de angajaţii direcţiei. Cel mai bine plătit a fost kilogramul de muguri de pin, care s-a vândut cu şapte lei. Au fost vândute 500 de kilograme de flori de soc, o tonă de flori de tei, peste 700 de kilograme de coada şoricelului şi multe alte sortimente de plante medicinale atent recoltate: rostopască, mesteacăn, pătlagină, muşeţel, părul porcului. „Oamenii din judeţ ştiu când să meargă să recolteze aceste plante medicinale, care, de altfel, sunt folosite şi de noi, în propria gospodărie. Toată lumea care mai are rude la ţară merge vara în pădure pentru a aduna flori de tei, iar după ce le uscăm facem un ceai cu multiple efecte benefice. Am oferit nouă bani pe kilogramul de floare de soc, trei lei pe cel de floare de tei, şase bani pe un kilogram de urzică sau peste şase lei pe un kilogram de muguri de pin. Se plăteşte în funcţie de cât de greu se recoltează planta. În fiecare an recoltăm şi apoi vindem plante medicinale. Judeţul este bogat şi în plante, şi în fructe de pădure. Ne mândrim cu acest lucru. Facem un venit frumuşel din vânzarea acestora“, a afirmat Ovidiu Cârstoc. Reprezentanţii firmei din Orăştie au fost foarte mulţumiţi de calitatea plantelor şi au promis că vor mai încheia contracte de achiziţie cu Direcţia Silvică Târgu Jiu.

Plantele medicinale sunt un remediu natural împotriva diverselor boli. În România, există 108 specii de plante medicinale, folosite în industria farmaceutică sau cea a produselor naturiste. O mare parte din aceste plante se regăsesc şi în Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS