12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăriile, doctorii spitalelor

Primăriile, doctorii spitalelor

Spitalele, mai puţin cele de urgenţă, ar putea trece în subordinea primăriilor. Guvernul a lansat ieri, printr-o ordonanţă de urgenţă, un proiect- pilot de transferare a finanţării şi managementului spitalelor din Bucureşti către autorităţile locale. În funcţie de rezultate, proiectul se va extinde în toată ţara.

Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat ieri că ordonanţa prevede demararea în Capitală a unui proiect-pilot cu durata de un an, în cadrul căruia spitalele – cu excepţia celor de urgenţă – vor fi transferate de la Ministerul Sănătăţii către autorităţile locale, în special către Consiliul General al Municipiului Bucureşti, potrivit NewsIn. „În Bucureşti se transferă unele unităţi sanitare cu paturi, cele de urgenţă rămânând în continuare, ca şi cele de urgenţă din judeţe, la minister şi nu se transferă“, a declarat ministrul Nicolăescu. Ordonanţa de urgenţă prevede că vor fi transferate către autorităţile publice locale managementul asistenţei medicale acordate în unele unităţi sanitare cu paturi din următoarele categorii: centre de sănătate, spitale comunale, orăşeneşti şi municipale, unităţi sanitare cu paturi din Capitală şi din municipiile reşedinţă de judeţ. Potrivit OUG, consiliile locale şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti vor prelua atribuţiile privind managementul asistenţei medicale, aprobarea propunerilor privind modificarea structurii organizatorice, reorganizarea, restructurarea, schimbarea sediului – dar cu avizul conform al Ministerului Sănătăţii şi cu controlul modului de utilizare a fondurilor alocate spitalelor publice.

 

„Să ne asigure finanţarea“

 

Primarul Antonie Solomon s-a declarat de acord cu o astfel de măsură, dar a precizat că fără surse de finanţare proiectul este imposibil de pus în practică. „Trecerea spitalelor la primărie nu mă sperie. O să ne descurcăm, dar trebuie să ne asigure finanţarea. Mie mi-ar plăcea să treacă la noi şi poliţia, şi cultura“, a spus primarul. Directorul Spitalului nr. 2, Mihai Coman, este încântat de o astfel de perspectivă. „Cred că va fi mai bine, pentru că evităm centralizarea. Cu ministerul se lucrează mai greu. În plus, pentru noi e o treabă minunată, deoarece am putea primi mai mulţi bani pentru dotări. Până acum, ministerul a ajutat cu aparatură mai mult spitalele judeţene“, a spus Coman.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS