8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalConsilierii locali, zero iniţiative

Consilierii locali, zero iniţiative

Monitorizarea activităţii consilierilor locali din Râmnicu Vâlcea, făcută de Institutul pentru Politici Publice (IPP), în perioada 20 iunie – 17 octombrie 2008, arată că toate iniţiativele legislative aparţin primarului Mircia Gutău şi nici una dintre ele consilierilor locali.

Raportul de monitorizare a activităţii consilierilor a fost realizat în cadrul proiectului „Ei trebuie să lucreze pentru tine – Învaţă cum să evaluezi consilierii din localitatea ta!“, implementat de Institutul pentru Politici Publice (IPP). Toate informaţiile obţinute de la Primăria Râmnicului au fost furnizate în urma solicitărilor scrise făcute în baza Legii nr. 544/2001. Consiliul municipal este compus din 16 consilieri PD-L,  patru PSD şi trei PNL. Cei 23 de consilieri locali şi-au început mandatul pe 20 iunie 2008. Nouă dintre ei sunt la al doilea mandat.
În perioada de monitorizare 20 iunie-17 octombrie 2008, consiliul local s-a întrunit de şase ori. În general, prezenţa la şedinţe este foarte bună, până în prezent, au câte o absenţă consilierii Maria Preda, Constantin Vlăduţ Dumitru Ţârdea, Eugen Mihail Botea. Primăria nu a comunicat motivul absentării. Referitor la numărul de hotărâri iniţiate de consilieri, primăria a precizat că nu există nici un proiect de hotărâre. În intervalul 20 iunie-17 octombrie, au fost adoptate 149 de hotărâri.
„Nici una nu reprezintă aportul consilierilor, ci al primarului. Activitatea consilierilor din acest punct de vedere este foarte slabă. Consiliul local este doar un instrument de vot al primarului, iar aleşii nu conştientizează responsabilitatea pe care o au faţă de cei care i-au votat. Numărul iniţiativelor legislative ale consilierilor este zero“, a declarat Viorel Micescu, directorul organizaţiei nonguvernamentale CENTRAS, partener al IPP. Primăria Râmnicu Vâlcea nu acoperă cheltuielile de telefon mobil pentru consilieri, cu excepţia celor doi consilieri desemnaţi viceprimari Eusebiu Veţeleanu şi Romeo Rădulescu. În răspunsul primit de la primărie nu s-au precizat numerele de telefon ale aleşilor locali şi nici costul lunar al abonamentelor, deşi sunt plătite din bani publici. 

Costul deplasării în Dubai, ţinut sub tăcere

Pe perioada monitorizării, consilierii (PD-L): Maria Bercea, Cosmin Dragoş Constantinescu, Alina Eugenia Tîrlea, viceprimarul Eusebiu Veţeleanu şi Eduard Vîrlan (PNL) şi Ion Matei (PSD) s-au deplasat între 15-20 octombrie 2008 în Emiratele Arabe Unite pentru a participa, în Dubai, la Salonul Internaţional City Scape 2008, întâlniri cu comunitatea locală. HCL prin care se aprobă deplasarea unei delegaţii de şase consilieri în Emiratele Arabe Unite este postată pe site. Despre sumele alocate din buget pentru această deplasare nu se precizează absolut nimic, nici în răspunsul primăriei, nici în procesul-verbal sau HCL de pe site. Deplasarea în străinătate a fost votată în unanimitate de toţi cei 22 de consilieri prezenţi la şedinţă. Primăria nu a precizat câţi bani s-au cheltuit din buget pentru deplasarea în Dubai.
„În mandatul trecut, sub 30% din consilieri îşi făceau rapoarte în urma deplasărilor în străinătate, acum nu există nici un fel de raport, după deplasarea în Dubai“, a spus Viorel Micescu. Prin aceste monitorizări, IPP încearcă să lanseze un semnal către cetăţeni, pentru că ei sunt cei care îi pot trage de mânecă pe aleşi. IPP va extinde studiul şi în Drăgăşani, în oraşele Călimăneşti şi Olăneşti, dar şi în câteva localităţi din mediul rural, după care va fi monitorizată şi activitatea consilierilor judeţeni. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS